enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

1 Ocak itibarıyla hayatımızda neler değişti?

1 Ocak itibarıyla hayatımızda neler değişti?
REKLAM ALANI

2018 yılı geride kalırken, bugünden itibaren ekonomi alanında birçok yeni uygulama ve yeni fiyatlar yürürlüğe girdi. Bunlardan en dikkat çekeni ise ücretli naylon poşet uygulaması… Ayrıca her haneyi ilgilendiren elektrik, doğal gaz ve su fiyatlarına da indirim geliyor. Bireysel emeklilikte otomatik katılımın son fazı da yürürlüğe girdi ve 5-9 çalışanı olan işyerlerinde çalışanlar da artık BES’e katıldı.

Sadece bu kadar değil! İşte 2019’da bizi bekleyen yenilikler…

POŞET 25 KURUŞA SATILACAK

1 / 18 1 Ocak itibarıyla hayatımızda neler değişti? Üretim ve kullanım süresi dakikalar, doğada yok olması 500 yıl süren naylon kullanımını azaltmak için poşetler bugünden itibaren 25 kuruşa satılacak.

Poşet satışı alışveriş fişinde de yer alacak. Yeni üretilen tüm poşetler barkodlu olacak. Ancak firmalara ellerindeki barkodsuz poşetleri kullanabilmeleri için 31 Mart’a kadar süre tanındı. Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500×350 milimetreden küçük poşetler ise ücretsiz olmaya devam edecek. Yine tekstil alışverişlerinde verilen çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan, uzaktan satışlar dahil ücretsiz olmaya devam edecek.

İMAR BARIŞI BAŞVURULARI 6 AY DAHA DEVAM EDECEK

31 Aralık’ta sona ermesi beklenen İmar Barışı ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı, kamuoyunda heyecan uyandıran İmar Barışı’nda süre 6 ay uzatıldı.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 28 Aralık’ta yaptığı açıklamada yaklaşık 9 milyon 500 bin kişinin İmar Barışı’ndan faydalandığını söylemişti. Kurum, “Bugün için yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaşımız İmar Barışı’ndan faydalandı. Toplam yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi.” diye konuşmuştu.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YÜZDE 10 İNDİRİM

1 Ocak tarihinden itibaren elektrik ve doğalgazda yüzde 10 indirim kararının yürürlüğe girmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı indirimin yürürlüğe girmesi için EPDK’nın ilgili kararının Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Elektrik ve doğalgaza ağustos, eylül ve ekimde peşpeşe zamlar yapılmıştı. 2017 yılının aralık ayında bir ailenin ortalama aylık elektrik faturası 95 liraydı. 2018 başından itibaren gelen zamlardan sonra ağustos ayı başında fatura 116 lira olmuştu. 1 Eylül’den itibaren 126 liraya yükselmiş son olarak 1 Ekim’de yapılan zamdan sonra da fatura 137 liraya çıkmıştı. Dağıtım bedelinde nasıl indirim yapılacağı henüz belli değil.

SİGARA PAKETLERİ ARTIK TEK TİP

Yapılan yasal düzenlemeye göre, bu yıl itibariyle sigarada tek tip pakete geçilecek. Sigara markası, paketin sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5’ini aşmayacak şekilde yazılacak. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya işaretleri konulamayacak. Bu kurallar, birden fazla paketi bir arada bulunduran tütün ürünleri kutuları için de geçerli olacak. Tek tip olarak tasarlanan sigara paketleri ile ilgili hususlar, hazırlanan yönetmelikle düzenlenecek.

KOTASIZ İNTERNET DÖNEMİ BAŞLADI

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren internette Adil Kullanım Noktası (AKN) tamamen kaldırıldı. AKN’nin kaldırılması dolayısıyla abonelerin herhangi bir dilekçe vermesi gerekmezken, operatörler de yeni tarifelerini yayınlamaya başladı.

PASAPORT BEDELİ ARTIK 133,50 TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, değerli kağıtların 2019 yılında uygulanacak satış bedellerini belirledi. Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2019 itibarıyla geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre, gelecek yıl ilgili kanunda “değerli kağıt” olarak belirlenen noter kağıtları 13,50 lira ile 27 lira arasında satılacak. Pasaport bedeli ise yeni yıldan itibaren 133,50 lira olacak.

KİMLİK KARTLARI 22.50 TL

Kimlik kartları 22,50 lira, aile cüzdanları 121 lira, sürücü belgeleri ile sürücü çalışma belgeleri (karneleri) 166 lira, motorlu araç tescil belgesi 148,50 lira, iş makinesi tescil belgesi 124 lira, her bir çek yaprağı için banka çekleri 8 lira, Mavi Kart ise 12,50 liradan satılacak. Kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 45 TLAile cüzdanları: 121 TL, yabancı çalışma izni belgesi: 89 TLçalışma izni muafiyeti belgesi: 89 TL

BES’TE OTOMOATİK KATILIMLAR TAMAMLANDI

1 Ocak 2017 tarihinde başlayan Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) çalışan sayısına göre kademeli olarak devreye giriyor. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren de 5-9 çalışanı olan işyerlerinde BES başlayacak.

BİSİKLET YOLLARI ARTIK ZORUNLU

1 Haziran 2019’dan itibaren imar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek. Topografya ve arazi eğimi nedeniyle bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

GSS’DE PRİM BORCUNA GECİKME CEZASI İNDİRİMİ ARTIK YOK

Birikmiş genel sağlık sigortası prim borçları olan vatandaşlar için getirilen faizsiz ödeme imkânı 31 Aralık itibariyle bitti. Bu kapsamda birikmiş genel sağlık sigortası prim borçlarını 31/12/2018 tarihine kadar ödeyenlerin, 2018 yılı nisan ayı ve öncesine ait ödenmemiş prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zammı silindi. Ancak 31/12/2018 tarihine kadar söz konusu prim borçlarının ödenmemesi halinde bu borçlara geçmişe yönelik gecikme cezası ve gecikme zammı ekleniyor. Bu kişiler için sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı da bitiyor.

DENETİM FİRMALARINI BAKANLIK ATAYACAK

©Shutterstock Müteahhitlerin inşaat yapımında güvenlik ve kaliteden kaçınmalarını önlemek için yapı denetim firmalarını artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı otomatik olarak atayacak. Müteahhit ile yapı denetçi arasındaki para ilişkisi, pazarlık ihtimali bitecek.

DEVLET DESTEKLİ ALACAK SİGORTASI DÖNEMİ BAŞLADI

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için oluşturulan “Devlet Destekli Alacak Sigortası” bugünden itibaren hayata geçirilecek.

TPE YENİ TARİFE

Türk Patent ve Marka Kurumunun 2019 yılına ilişkin ücret tarifesi belirlendi. Buna göre, patent ve faydalı model başvuru ücretleri 40,93 lira; marka tescil ücreti 443,14 lira; coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 19,75 lira oldu.Söz konusu başvuruların e-devlet üzerinden yapılması halinde, patent ve faydalı model başvuru ücreti 7,03 lira; marka tescil ücreti 231,27 lira; coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 2,80 lira olarak uygulanacak. E-devlet üzerinden yapılacak tasarım tescil başvuru ücreti de 40,85 lira olarak tespit edildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme