enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5209
EURO
34,7395
ALTIN
2.491,79
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
28°C
Diyarbakır
28°C
Açık
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
28°C
DİYARBAKIR HABERİ
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren Dicle Elektrik, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli elektrik sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. Dağıtım şirketinin teknik ve teknolojik odaklı yatırımları ile enerji hırsızlığına karşı duruşu, adaletin tecelli etmesiyle bir kez daha anlam kazandı. Diyarbakır ve Şırnak’ta kaçak elektrik kullanımı nedeniyle iki sanığa yönelik yürütülen kamu davaları neticelendi,...
18.04.2024

137 bin nüfuslu mahalleye 100 bin icra dosyası

137 bin nüfuslu mahalleye 100 bin icra dosyası
REKLAM ALANI

Yaşanan ekonomik krizin boyutu icra dosyalarına yansıdı. Diyarbakır’da 137 bin nüfuslu Bağcılar Mahallesi’nde 100 bin’e yakın kişinin icralık olduğu ileri sürüldü.

Döviz kurlarındaki artış yönlü dalgalanma, koronavirüs salgını üretimi olumsuz etkilemesi, ekonomik daralma, geniş tabanlı işsizlik oranlarının yükselmesi, enflasyon artış gibi nedenlerle kalıcı bir hal alan ekonomik kriz, milyonlarca vatandaşın icralık olmasına neden oldu. UYAP verilerine göre, Türkiye’de 5 Şubat itibariyle icra ve iflas dairelerindeki dosya sayısı, geçen yılın aynı günündeki dosya sayısına oranla bir milyon 674 bin adet artarak, 22 milyon 160 bin 776’ya çıktı.

İcra dosyalarındaki artışın en net olarak görüldüğü noktalardan birisi de muhtarlıklar oldu. İcra sahiplerini belirtilen adreste bulamayan postacılar, tebligatları muhtarlık bürolarına bırakıyor.  Diyarbakır’ın en fazla nüfusa sahip mahallesi olan Bağlar ilçesinin Bağcılar Mahallesi Muhtarlığı, İcra takip dosyalarındaki artışın somut olarak gözlemlendiği noktalardan biri. 137 bin nüfusuyla Türkiye’nin 4 ilinden daha fazla nüfusa sahip olan Bağcılar Mahallesi Muhtarlığı, mahkeme, trafik cezası, fatura ve diğer bildirimlerden oluşan tebligatlar yığınıyla adeta icra dairesine dönüşmüş durumda.

100 BİN’E YAKIN EVRAK BİRİKTİ’

Bağcılar Mahallesi Muhtarı Şeyhmus Şirdenli, 6 ayda bir biriken evrakları imha ettiğini ancak artış oranının hiç değişmediğini ve şu anda 100 bine yakın evrakın biriktiğini kaydetti. İmha edilen evrak sayısı kadar evrak geldiğini ve bunların genelde icra dosyaları, mahkeme kararları ve trafik cezaları olduğunu paylaşan Şirdenli, postacılar tebligatların sahiplerini evinde bulamadıklarında, ilk adreslerinin muhtarlık olduğunu ve yurttaşların çoğunun gelen tebligatlardan haberdar olmadığını söyledi.

Şirdenli, gelen binlerce evraklara karşı yurttaşlara bilgilendirme noktasında sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Elimde yüz bine yakın evrak var. Hiç durmadan çalışıyoruz. İmza üstüne imza, yetiştiremiyoruz. 13 tane postacı çalışıyor mahallede. 4 ilden daha büyük bir mahallenin muhtarıyım. Bir yurttaş geldiği zaman, istediği evrakı bulmamız haftaları buluyor, bulamazsak vatandaşla karşı karşıya geliyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘BU KADAR EVRAK İÇİNDE KİME HABER VEREYİM’

Bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen Şirdenli, tüm muhtarların aynı sıkıntıyı yaşadığına dikkat çekerek, “Yurttaşlarla karşı karşıya geliyoruz. Geçen bir yurttaş geldi, ’23 bin TL borcum olmuş’ dedi. Haberi olmadığı için faize binmiş. Gerçekten bu şekilde haberi olmayanlar da oluyor. Bana gelip ‘Buna sen sebep oldun’ diyenler var, ‘Neden bize haber vermedin’ diyenler var. Bu kadar evrak arasında ben kime haber vereceğim? Vatandaş da mağdur oluyor.” diye konuştu.

Evrak yoğunluğundan dolayı mahalle halkının sorunlarıyla ilgilenemediğini söyleyen Şirdenli, bir an önce tebliğ yasasının değişmesi gerektiğini istedi.

‘KRİZİN GELDİĞİ DURUMU GÖSTERİYOR’

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi Başkanı Suphi İzol ise sendika üyelerinin çalıştığı icra dairelerinde de benzer şekilde yükünün arttığına dikkat çekti. Pandemiyle birlikte icra dosyalarında artış gözlemlendiğini aktaran İzol, “Özellikle telefon, elektrik, su vb. ev içi faturaların ödenmediğini, bunun bir sonucu olarak yurttaşların icralık olduklarını gözlemliyoruz. Bu durum ekonomik krizin pandemiyle beraber ülkede geldiği duruma da gösteriyor.” şeklinde konuştu.

‘FATURALAR KARŞILANMALIYDI’

 İcra dosyalarındaki artışın, yoksullaşmanın da önemli bir işareti olduğunu vurgulayan İzol, icra dosyalarındaki artışın, iktidarın özellikle pandemi sürecinde ekonomiyi yanlış yönetmesinden kaynaklandığını belirtti. İzol, faturalarının belli oranda karşılanmış veya ertelenmiş olması halinde, icra dosyalarında artış yaşanmayacağının altını çizdi.

Salih YEŞİL’in Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

137 bin nüfuslu mahalleye 100 bin icra dosyası

137 bin nüfuslu mahalleye 100 bin icra dosyası
REKLAM ALANI
29.03.2021
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme