Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, 17-21 Haziran’da düzenlenecek “41. Uluslararası Kazı, AraÅŸtırma ve Arkeometri Sempozyumu”nu 2 bin kiÅŸinin takip etmesini beklediklerini bildirdi.
Prof. Dr. Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979’dan bu yana kesintisiz her yıl yapılan, yayınları ve devamlılığından dolayı dünya çapında beÄŸeniyle takip edilen sempozyumun 41’incisinin Diyarbakır’da gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirtti.
Sempozyumda Türkiye’de kazı ve araÅŸtırma çalışmaları yürüten
ABD, İtalya, Almanya, Kanada, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Belçika, Fransa ve
Japonya’dan yaklaşık 60 bilim insanının ağırlanacağını kaydeden Gül, sempozyuma
ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
2 BİN KİŞİNİN KATILMASI BEKLENİYOR
“Sempozyumda 450 bildiri sunulacak. Yaklaşık 2 bin kiÅŸinin bu sempozyumu takip etmesini bekliyoruz. Sempozyum bölgede ilk defa DÜ’de yapılacak. Ülke ve bölgemizde yapılan kazı çalışmalar hakkında bilgi verilecek.” diyen Gül, sempozyumun üniversite ve bölgenin tanıtımına katkı sunacağını vurguladı. Son 2,5 yıldır Diyarbakır’da huzur ve güven ortamının saÄŸlandığını anlatan Gül, şöyle konuÅŸtu: “Güven ortamının saÄŸlanmasıyla çok büyük açılımlar oldu. Diyarbakır artık Tükiye’nin ve dünyanın gündeminde olan bir ÅŸehir olarak, güzel yönleriyle anılıyor. Yaptığımız akademik etkinler aynı zamanda Diyarbakır ve bölgenin tanıtımına katkı saÄŸlıyor. Arkeolojik kazılar da sık sık gündeme geliyor. Bu da kentin imajı açısından çok önemli. GeçtiÄŸimiz yıl burada birçok uluslararası kongre, sempozyum ve panel düzenledik. Yaklaşık 2 bin 500 yabancı bilim adamını misafir ettik. Katılan bütün bilim adamları kenti yakından tanıma fırsatı buldu.”
DÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya da sempozyumun Diyarbakır’da yapılmasının çok önemli olduÄŸuna dikkati çekerek, yaklaşık 41 yıldır her karışında çalışan yerli ve yabancı bilim adamlarının, 13 bin yıllık tarihe tanıklıklarını dinleyeceklerini belirtti.
Bölgede yaÅŸayan bütün medeniyetlerin hep ilklere tanıklık ettiÄŸini anlatan Özkaya, Körtiktepe’deki kazılarda medeniyetin baÅŸlangıcının Diyarbakır’da baÅŸladığını ve evrensel uygarlığın ilk paydaşının Diyarbakır olduÄŸunu ortaya çıkardığını vurguladı
DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zerzevan Kalesi’ndeki arkeolojik kazının BaÅŸkanı Doç. Dr. Aytaç CoÅŸkun ise Zerzevan Kalesi, Çayönü ve Körtiktepe’de yapılan kazıların bütün dünyanın takip ettiÄŸi kazılar olduÄŸunu, özellik Zerzevan Kalesi’ne yapılan çalışmaların oldukça gündem olduÄŸunu söyledi.
Bu 3 kazının hem bölge hem de dünya tarihini değiştirdiğini bildiren Coşkun, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Zerzevan Kalesi’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Oraya büyük bir ziyaretçi akını var. Bu yıl bir milyon kiÅŸinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Bu sempozyumun burada yapılması Zerzevan Kalesi’nin tanıtılması açısından büyük bir öneme sahip. Bir hafta boyunca yaklaşık 2 bin kiÅŸi Diyarbakır’da olacak. Birçok bilim insanı buraya geliyor. Bu sempozyumunun kentin tanıtımına büyük katkısı olacağına inanıyoruz.”