Diyarbakır’da OlgunlaÅŸma Enstitüsünce yürütülen proje ile inanç ve kültür deÄŸerlerinin üzerinde yer alan, kente özgü motifler, özel bir ekip tarafından fotoÄŸraflanarak tasarım elbiselere iÅŸleniyor. Ekip, İslam’ın 5. Harem-i Åžerif’i olarak kabul edilen Ulu Cami’nin motiflerini çekti.
Diyarbakır’da OlgunlaÅŸma Enstitüsünce yürütülen proje ile inanç ve kültür deÄŸerlerinin üzerinde yer alan, kente özgü motifler, özel bir ekip tarafından fotoÄŸraflanarak tasarım elbiselere iÅŸleniyor. TaÅŸtan, kumaÅŸa medeniyetlerin modaya aktarıldığı özel koleksiyonun Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında düzenlenecek defilelerle podyumda tanıtılması hedefleniyor.
Tarih, kültür ve inanç deÄŸerleri ile açık hava müzesi konumundaki Diyarbakır’ın tarihi figürleri modaya yansıdı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surlar, İslam’ın 5. Harem-i Åžerif’i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi, peygamber makamları ve sahabe kabirleri, Ongözlü Köprü, Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı ve Sezai Karakoç müzeleri gibi deÄŸerlere sahip Diyarbakır çok sayıda medeniyete ait izleri bünyesinde barındırıyor.
Geçmişi bugüne bağlayan tarihi yapılar üzerindeki kabartma ve figürler modaya da ilham kaynağı oldu. Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünce yürütülen proje ile inanç ve kültür değerlerinin üzerinde yer alan, kente özgü motifler, sanat tarihçisi, resim öğretmeni, giyim ve tasarım öğreticisi ve dikiş, nakış ustalarının yer aldığı özel bir ekip tarafından fotoğraflanıyor ve bilgisayar ortamında desenlere uygun kıyafet modelleri tasarlanıyor.
TaÅŸtan, kumaÅŸa medeniyetlerin modaya aktarıldığı hazırlanacak özel koleksiyonun Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında düzenlenecek defilelerle podyumda tanıtılması hedefleniyor.
“GEÇMİŞİ GELECEÄžE AKTARMA GAYESİ İÇERİSİNDEYİZ”
Diyarbakır OlgunlaÅŸma Enstitüsü Müdürü Åžirine Eronat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 22 olgunlaÅŸma enstitüsünden biri olarak geleneksel motifler üzerine çalışma yürüttüklerini söyledi. Proje kapsamında 20 kiÅŸilik araÅŸtırma ekibi ile 2 yıldır sahada olduklarını belirten Eronat, “Diyarbakır açık hava müzesi konumunda olan bir ÅŸehir. Her tarafında tarih ve yaÅŸanmışlık var. GeçmiÅŸi geleceÄŸe aktarma gayesi içerisindeyiz. Kurum olarak da bunu çok iyi yaptığımızı düşünüyoruz.” dedi.
Hazırladıkları tasarım kıyafetleri görenlerin büyük ilgi gösterdiğini anlatan Eronat, çalışma ile tarihi yapılardaki figürler konusunda farkındalığın arttığını aktardı. Eronat, kıyafetlerin, özgün, aylarca emek harcanarak hazırlandığını dile getirerek, hedeflerinin bu emeğin başka ülkelerde de tanıtılması ve görülmesi olduğunu kaydetti.
“BUNU TAÅžTAN KUMAÅžA BİR YOLCULUK OLARAK DÜŞÜNDÜK”
OlgunlaÅŸma Enstitüsünde sanat tarihçisi Mahmut Sukuti, geleneksel el sanatlarını yaÅŸatmak, geleceÄŸe aktarmak ve modernize etmek için çabaladıklarını bildirdi. Çalışmayı yaparken kentin dokusuna uygun yapılardan motifler seçtiklerini anlatan Sukuti, özellikle Ulu Cami’deki figürleri kullandıklarını belirterek, ÅŸunları dile getirdi: “Medeniyetlerin bıraktığı izleri fotoÄŸrafladık ve atölyemizde motif haline getirdik. DiÄŸer atölyelerimizde de ürüne dönüştürmeye çalışıyoruz. TaÅŸtan kumaÅŸa bir yolculuk olarak bunu düşündük. Amacımız motifi modernize edip günümüz modasına uygun hale getirmek.”
Sukuti, Diyarbakır’ın kültürel dokusunun yine kentin kadınların eli ile iÅŸlendiÄŸini, hazırlanan tasarım giysileri ulusal ve uluslararası defilelerde görmek istediklerini ifade etti. Tasarım ekibinde yer alan resim öğretmeni Nida Özkul, tarihi kumaÅŸa dokuduklarını anlatarak, geçmiÅŸi gelecek nesillere moda ile aktarma çabasında olduÄŸunu belirtti. Motifleri fotoÄŸrayıp seçtikten sonra kalıplara aktardıklarını dile getiren Özkul, “Kalıplar nakış öğretmenlerimizce kumaÅŸa nakÅŸediliyor. Atölyede dikilerek elbise haline getiriliyor. AÅŸamalar zahmetli fakat kıyafeti mankenin üzerinde gördüğümüzde mutlu oluyoruz. Hedefimiz Avrupa’da bu kıyafetlerin sergilenmesi. Çünkü örnek olacak bir çalışma yapıyoruz.” diye konuÅŸtu.
Aziz ASLAN’ın Haberi- AA