Terör soruÅŸturması kapsamında HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın, hakkında 5 ayrı suçtan 38,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yargılanmasına baÅŸlandı.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruÅŸmaya, milletvekili Tan ve avukatı hazır bulundu. Tan, savunmasında, üzerine isnat edilen suçlamaları kabul etmediÄŸini belirterek, hiçbir örgüte üye olmadığını ileri sürdü. PKK’nın sözde yasama organı konumunda olan Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) faaliyetlerinin hala devam ettiÄŸini ve yasal olmadığına dair herhangi bir kararın bulunmadığını savunan Tan, şöyle devam etti: “DTK’nın toplantıları hala da devam etmektedir. BaÅŸkanı ve yeri mevcuttur. 2013’te resmi dilekçe ile tüm pozisyonlarından çizgisini doÄŸru bulmadığım dolaysıyla istifa ettim. DTK toplantısında ‘demokratik özerklik’ kararı alınınca, ben çıkıp bunun yanlış olduÄŸunu söylüyorum. Türkiye’nin ayrılmasının yanlış olduÄŸunu söylüyorum. Ayrılmanın ÅŸartları yoktur diyorum.”
“PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HİYERARŞİSİNDE YER ALMADIM, YÖNETİCİLİK YAPMADIM”
Hayatında hiç kimsenin çaÄŸrısıyla gösterilere katılmadığını iddia eden Tan, “PKK terör örgütünün hiyerarÅŸisinde yer almadım, yöneticilik yapmadım.” ifadelerini kullandı. Tan, Diyarbakır ValiliÄŸince 2012 yılında gerçekleÅŸtirilmesi planlanan nevruz etkinliÄŸinin yasaklanmasına raÄŸmen güvenlik güçlerince oluÅŸturulan barikatı geçmek için “Siz ne yapıyorsunuz?” diyerek bir polise yumruk atmaya çalıştığı yönündeki iddiayı kabul etmedi. DuruÅŸmada dinlenen tanık polis memuru ise Tan’ın yumruk attığına, güvenlik güçlerine cebir ve ÅŸiddet uyguladığına ÅŸahit olmadığını öne sürdü. Mahkeme, 6 polis memurunun olaya iliÅŸkin beyanlarının alınması için bulundukları illerin nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasına ve Tan’ın duruÅŸmadan vareste tutulmasına karar vererek, duruÅŸmayı erteledi.
İSTENİLEN CEZA
İddianamede, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında, “silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme”, 6-8 Ekim olaylarında “suç iÅŸlemeye tahrik” ve “2911 sayılı yasaya muhalefet”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 17,5 yıldan 38,5 yıla kadar hapis ve mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor. (Anadolu Ajansı)