enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
20°C
Diyarbakır
20°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Amedspor’a Menemenspor maçı öncesi bilbordlara başarıyı destekleyen Kürtçe ve Zazaca afişler astırdı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şampiyonluk maçına çıkacak olan Amedspor’a Menemenspor maçı öncesi Diyarbakır bulunan bazı semtlerde bilbordlara Kürçe ve Zazaca “Destxweş şampiyon Amedspor” Yazılı afişleri astırdı.
04.05.2024
Diyarbakırlı ünlü sanatçı Ekin Akkaş, memleketi Diyarbakır ‘a özel bir şarkı yazdı, Şarkının klibini de 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’da çekti. DİYARBAKIR GAZETE– Kentin Sur ilçesinde çekilen klipte, tarihi ve kültürel noktalar seçildi. Diyarbakır’ın, tanıtımı hedeflenerek çekilen klipte, çekim noktaları da tarihi On gözlü köprü, dört ayaklı minare, Ulu...
04.05.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hayvanların su ihtiyacını karşılayan kırsal bölgelerdeki göletlerin bakım ve onarımını yapıyor. DİYARBAKIR GAZETE- çalışmalarını sürdürüyor. Daire Başkanlığı, daha önce inşa edilen ancak fiziki şartları bozulan kırsal ilçelerdeki göletlerde bakım-onarım çalışması gerçekleştiriyor. Su göletlerinin bentlerini yenileyen ve göl aynasında oluşan toprakları temizleyen ekipler, göletlerin daha verimli su toplamasını...
04.05.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Gazi Caddesi’nde kırılan kent mobilyalarını yenileyerek yeşil alanlarda çalışma başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, tarihi Sur ilçesinde yer alan, yerli ve yabancı konukların yoğun ilgi gösterdiği Gazi Caddesi’nde peyzaj ve kent mobilyaları yenileme çalışması yürüttü. Ekipler, yurttaşların...
04.05.2024

“DAF yıkıcı depremlere gebe”

“DAF yıkıcı depremlere gebe”
REKLAM ALANI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Doğu Anadolu Fay Zonu’nun yıkıcı depremlere gebe olduğu konusunda uyardı.

Elazığ’da meydana 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan art arda açıklamalar geldi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, “DAFZ’nun her biri ayrı bir depremde kırılması beklenen belirgin bölümleri (segment) bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“DAFZ’NUN HER BİRİ AYRI BİR DEPREMDE KIRILMASI BEKLENEN BELİRGİN BÖLÜMLERİ VAR”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu açıklamasında,  “Depremin meydana geldiği Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ), Bingöl-Karlıova‘dan başlayan ve 580 km boyunca Antakya‘ya doğru uzanan 4-25 km genişlikteki aktif bir deformasyon kuşağıdır. En az iki milyon yıldan bu yana hareket ettiği bilinen sol yanal atımlı fayın bugüne kadar toplam 15 km’lik yanal öteleme yapmış olduğu, yani fayın yıllık kayma hızının 7.9 mm/yıl olduğu tespit edilmiştir. DAFZ’nun her biri ayrı bir depremde kırılması beklenen belirgin bölümleri (segment) bulunmaktadır.

Bunlar;

1-Karlıova-Bingöl fayı; 65 km

2-Palu-Hazar fayı; 50 km

3-Hazar-Sincik fayı; 85 km

4-Çelikhan-Gölbaşı fayı; 50 km

5-Gölbaşı-Türkoğlu fayı; 90 km

6-Türkoğlu-Antakya fayı; 145 km segmentleridir.

DAFZ üzerindeki büyük yerleşim birimleri Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Muş ve Tunceli’dir.” denildi. 

“DAFZ YIKICI DEPREMLERE GEBE”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, sayısız açıklamalarla Doğu Anadolu Fay Zonunda meydana gelecek depremlere dikkat çekmeye özel bir çaba harcadıklarını belirterek,  “Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) boyunca bu fay segmentlerinde büyüklüğü 6.7 ile 7.5 arasında değişen birçok deprem geliştiğini ve ağır hasarlara neden olduğunu, tarihsel deprem kayıtlarına göre DAF‘ın farklı bölümleri üzerinde 150 yıldır büyük yıkıcı depremlerin gelişmediğini ve bu fay zonunun yıkıcı depremlere gebe olduğunu ifade ettik. Bütün dikkatler olası bir İstanbul depremine odaklanmışken, etkili olduğu bölgede önemli illerimiz ve barajlarımız bulunan, uzun süredir sessizliğini koruyarak enerji biriktiren ve geçmişte çok sayıda yıkıcı depreme kaynaklık etmiş, yakın gelecekte de yıkıcı depremlere kaynaklık etmesi kaçınılmaz olan Doğu Anadolu Fay Zonu’nun gözlerden uzak tutulmaması gerektiğini belirttik,  Sivrice ile Palu arasında uzanan segmentin en etkili ve yıkıcı nitelikte deprem üretme özelliğine sahip olduğunu özellikle vurguladık. Odamız tarafından Türkiye Diri Fay Haritası baz alınarak yapılan incelemede, “Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Hakkari, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Bingöl” gibi 18 ilimizin merkez yerleşim birimleri ile yine içinde son depremi yaşadığımız 80’ini aşkın ilçe merkezinin ve ilk belirlemelere göre 502 köyümüzün deprem üretme potansiyeli yüksek aktif fayların geçtiği hatlar üzerine doğrudan oturduğu vurgulanarak, fay hatları üzerindeki alanların yapılaşmaya kapatılarak,  bu yerleşimlerde öncelikli olmak üzere kentsel dönüşümün uygulamalarının başlaması gerektiğini belirttik.” İfadeleri kullanıldı.

“DEPREME DAYANIKSIZ YAPILARA MEŞRUİYET VEREN İMAR AFFI DÜZENLEMELERİ…”

Bugüne kadar yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığının belirtildiği açıklamada, “Haklı olmayı değil bu acıları yaşamamayı tercih ederdik. Ancak, doğa kaynaklı olayların afete dönüşmesinde tıpkı eğitim sisteminde yaşanan olumsuzluklarda olduğu gibi yanlış ve yanlı uygulamaların ve siyasi bir irade eksikliğinin acı sonuçlarını yaşamaya devam ediyoruz. Depremde ortaya çıkan bu olumsuz tablo afet zararlarının doğrudan belirleyicisi olan, düşük standartlarda, sağlıksız ve yasa dışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı olmayan arazi kullanım ve yer seçimi kararları, etüt, proje ve yapı üretim süreçlerindeki denetimsizlik ve özellikle tüm bu olumsuzlukları giderecek yasal düzenleme ve idari yapılanmaya ilişkin bütünlüklü bir çalışma olmayışının sonucunda ortaya çıkmıştır.  Başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afete dönüşmemesi için yapılması gerekenlerin en başında afet zararlarını azaltıcı ve önleyici yasal düzenlemelerin bilimsel, teknik normlara ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılması gelmektedir. Bütün bu gerçeklerin bilinmesine karşın, 1948 den bu yana yapılan 22 imar affı yetmezmiş gibi geçtiğimiz yıllarda çıkarılan depreme dayanıksız yapılara meşruiyet veren imar affı düzenlemesi, depreme karşı güvenli yapılaşma sağlama yerine ranta dönük kentsel dönüşüm uygulamaları, Deprem Yönetmeliği, İmar ve Yapı Denetim Kanunu’nda yapılan yanlış ve eksikli yasal düzenlemelerin çıkarılmış olması doğa kaynaklı afetlere karşı zarar azaltma ve önleme anlayışının iş bilmezlerin ellerine terk edilmiş olduğunu bir kez daha göstermiştir.” denildi.

ÖNCELİK KANAL İSTANBUL MU DEPREM Mİ?

Jeoloji Mühendisleri Odası açıklamasında kısa vadede yapılması gerekenlere ilişkin olarak şu önerilere yer erildi: “Afet zararlarının azaltılmasını esas alacak şekilde, 3194 sayılı İmar, 4708 sayılı Yapı Denetim, 7269 sayılı Afet, 2872 sayılı Çevre ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanuni düzenlemeler bütünlüklü olarak ele alınarak halkın afetlere karşı güvenli olmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

ABD Kaliforniya fay yasasında olduğu gibi, aktif fay hatları veya zonları üzerine bina inşa edilmesi yasaklanmalı veya özel jeolojik araştırmalardan sonra bina inşa edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir. Aktif fay zonları üzerine inşa edilmiş bulunan binalar kentsel dönüşüme tabi tutularak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği acilen sağlanmalıdır.

Günümüzde Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı acil durum ve müdahale iş ve işlemlerini yürütür bir konuma sürüklenmiş bulunmaktadır. Deprem ve depremlerle mücadele kurum iş yükü arasında ikinci, hatta üçüncü plana itilmiş durumdadır. Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi DEPREM ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ülkemizin jeolojik araştırmalar kurumu niteliğinde olan MTA Genel Müdürlüğü bünyesine alınmalı, deprem araştırmaları ve alınacak önlemler bütünlüklü olarak koordine edilmelidir.

Depremlerle mücadele etme amacıyla başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere, tüm belediyelerde “Jeolojik-Jeoteknik Araştırma Şube Müdürlükleri veya Daire Başkanlıkları” kurularak kentsel altyapı ve üstyapının afet duyarlı bir anlayışla “etüt, planlama, projelendirme, yapı üretim ve denetim “süreçleri kontrol altına alınmalıdır.

Sonuç olarak; bir doğa olayı olan depremlerin afete dönüşmemesinin ve dolayısıyla deprem zararlarının azaltılmasının mümkün olduğunu belirtiyor; ülke kaynaklarının Kanal İstanbul gibi bu ülke insanına hiçbir faydası olmayacak projelere harcanmasına değil, halkımızın sağlıklı ve güvenli yaşamasına ayrılması gerektiğini ifade ediyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

“DAF yıkıcı depremlere gebe”

“DAF yıkıcı depremlere gebe”
REKLAM ALANI
25.01.2020
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme