enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4930
EURO
34,5426
ALTIN
2.497,80
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
28°C
Diyarbakır
28°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
31 Mart yerel seçimlerinin ardından 2 dönem kayyım ile yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde yeni atamalar yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Yeni göreve başlayan Eşbaşkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun tarafından Büyükşehir Belediyesinde 2 Genel sekreter yardımcısı ve 12 daire başkanlığına yeni atama yapıldı. Yeni atamaların geçici ve vekaleten olduğunu belirtilirken, kayyım döneminde...
16.04.2024
Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Pazar günü oynayacakları Iğdırspor maçı öncesi camiaya önemli mesajlar verdi. DİYARBAKIR GAZETE– Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Pazar günü oynayacakları Iğdırspor maçı öncesi camiaya önemli mesajlar verdi. Taraftara, Iğdırspor maçı öncesi stadyumu çiçek...
16.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kadın meclis üyeleri ve ilçe belediyeleri Eş Başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Eş Başkan Serra Bucak, kuracakları kadın meclisiyle kadın çalışmalarını önceleyeceklerini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kadın meclis üyeleri ve ilçe belediyelerinin kadın Eş Başkanları, Eş Başkan Serra Bucak başkanlığında toplandı. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasındaki...
16.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi resmi X hesabından merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki bir binanın yıkımı dolayısıyla 3 caddenin trafiğe kapatılacağını bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Belediyenin X hesabından yaptığı duyuru şöyle: “6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar alan Ofis Askerlik Şubesi bitişiğindeki bir binanın yıkımı dolayısıyla Ofis Gevran Caddesi, Rızvanağa Caddesi ile Elazığ...
15.04.2024

AK Partili Kurt: “Kürt Toplumunun AK Parti’ye dönük ciddi beklentileri var”

AK Partili Kurt: “Kürt Toplumunun AK Parti’ye dönük ciddi beklentileri var”
REKLAM ALANI

AK Parti MKYK üyesi Abdurrahman Kurt, Kürtçe öğretmen atamalarından, kayyumlara, AK Parti’nin Kürt politikasından, Erdoğan’ın yarın Diyarbakır’da vereceği mesaja kadar birçok soruya yanıt verdi.

“YENİ SÜREÇLERE KAPALI DEĞİLİZ”

En güncelinden başlarsak, Cumhurbaşkanı yarın Diyarbakır’a geliyor. Ajandasında neler var? Mesela yeni bir sürecin müjdesi var mı?

Yeni süreçlere kapalı değiliz, bunu ilk MKYK’ya seçildiğimde de söyledim. Ama tecrübe ettiğimiz bir şey var. Elinde silah olan terör gruplarının, süreci manipüle ettiğini öğrenmiş olduk. Toplumun sivil dinamiklerini daha da önce çıkaracak muhatabiyetler geliştirilmesi gerekiyor. AK Parti, çözümün varlığına endekslenmiş bir yapıdır. Türkiye’de halı altına süpürülmüş sorunlarla ilgili çözümün partisi olarak AK Parti yola çıktı zaten. Bunun bir evresinde Kürt meselesine ilişkin, demokratik açılım süreçleri vardı. Özellikle 2005 konuşması çok önemlidir. 2002’den başlayan bir demokratik reform süreci vardır. Televizyonların ve Kürtçe kursların açılması şeklinde ilerleyen bir süreç vardı. Son evrede de liderlerinin talebi üzerine, örgütün silah bırakmasını kolaylaştıracak bir çözüm süreci vardı. 3 aşaması vardı, sürecin. Geri çekilme ve demokratikleşme süreci ile beraber silah bırakma vardı. Ama süreç içerisinde onların da itirafları ile gördük ki bu sürecin yürümesine onlar ve onların bağımlı olduğu derin Batı müsaade etmedi.

Neden?

Çünkü Türkiye’nin güçlenmesi, Batı’nın Afrika üzerindeki hegemonyal sürecinin gelişmesinde Türkiye’nin güçlenmesi zararlı görüldü. Örgüt ve bileşenleri onlarla işbirliği yaparak bu süreci sabote etti. Bizim yüzyıllık büyük bir kazanım sürecimiz onların sayesinde heba edildi.

“NORMALLEŞMEYİ ENGELLEYEN VESAYET GÜÇLERİ 2004’TE BİR DARBE TEŞEBBÜSÜNDE BULUNDU”

3 aşamanın neresinde süreç kesintiye uğradı?

Öcalan’ın ‘geri çekilin’ talimatına uymamakla başladı ayak sürümeleri. Bunun öncesinde de süreci şöyle okumak lazım. Türkiye’deki normalleşmeye engelleyen vesayet güçleri, 2004’te bir darbe teşebbüsünde bulundu. Bunun ilki Avrasyacı dediğimiz grupla yapıldı. O süreçte derin Batı, onların başarmaması için destek verdi. Onlar ekarte edildikten sonra, derin Batıya bağlı güçler olaya el koymaya başladı. Bunun içinde FETÖ’cüler de vardı. 2009’lara varan sürece kadar Avrasyacılarla hareket ettiler. 2010 referandumu ile beraber Öcalan, AK Parti’nin asker tarafından devrilemeyeceği kanaati ile onunla çözüm aramanın doğru olduğunu örgütüne söyledi. 2009’da Tayip beyin “one minute” çekmesinden dolayı derin Batılı güçler, Kandil, HDP ve Avrupa üzerine kurduğu hegemonya ile o sürecin dışına çıkmasını sağladı. Şuanda derin Batı’nın operasyonel güçleri ile karşı karşıyayız. HDP de bunun bileşenlerinden bir tanesidir.

“BİZİM EN DEVRİMCİ YAKLAŞIMLARIMIZA HDP’NİN İYİ BİR LAFINI BULAMAZSINIZ”

HDP’yi bu şekilde suçluyorsunuz ama AK Parti de MHP ile ortak hareket ediyor. AK Parti’nin Kürt politikasını MHP belirliyor algısı toplumda çok yaygın?

Bu doğru bir yaklaşım değil. Geçmişe dönün, bizim en devrimci yaklaşımlarımıza HDP’nin iyi bir lafını bulamazsınız. Biz TRT Kurdi’yi açarken, sanatçıları tehdit ettiler. TRT Şeş’e TRT Cahş dediler. Her adımı küçümseyip yok etmeye çalıştılar. Anayasa referandumunda bile 12 Eyül’ün yargılanması dahil, ‘hayır’ diyerek, CHP ve MHP farklı şekilde muhalefet ederken, onlar da kendilerince kılıf uydurdular ve muhalefet safında yer aldılar. Bir tek iyi laflarını bulamazsınız. Bu sorunu AK Parti ile çözmek istemediler. Çünkü bu talep edildi onlardan. Biz öyle noktalara götürmüştük ki, PKK’lıların suça bulaşmamış olanların hayata adaptasyonu ile ilgili rapor hazırlatmıştık.

“SİSTEMDE BİRBİRİNİZE MECBURSUNUZ”

AK Parti neden MHP ile hareket etti. Buna mecbur mu bırakıldı?

Sistemde birilerine, birbirinize mecbursunuz. 15 Temmuz darbesi derin Batı tarafından işlenirken ana merkezde AK Parti hedeflendi, muhalefette MHP hedeflendi. MHP, yani Devlet Bahçeli milli bir duruş sergiledi. 15 Temmuz’la birlikte direniş süreci, birlikte yol alışı da beraberinde getirdi. HDP süreçleri, ihanetle buna mahkum kılmıştı. Sistem de buna mahkumdu. Çünkü 50 artı 1 sisteminde hiçbir parti tek başına buna müsait değildi. HDP bu konularda, “gelip çayımızı içerler giderler”, “biz Fırat’ın doğusuna geçeceğiz, siz de mal mal bakacaksınız”, “korkma seni idam etmeyeceğiz, adil yargılayacağız” gibi çok üstenci, aşağılayıcı tavırlarının tamamı derin Batı’nın onlara verdiği projenin bir parçası idi.

“BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMASI BANA GÖRE AK PARTİ’NİN AÇIKLAMASINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR!”

MHP ile beraber yürüyen AK Parti, Kürt sorunu konusunda MHPlileşti mi?

Hayır, bir etkileşim olduğunu kabul etmek zorundayız. Ama MHP Sayın Bahçeli’nin açıklaması bana göre AK Parti’nin açıklamasından çok önemlidir. -Alevilerle ilgili- biz onları tanımlamamalıyız, diye müthiş bir cümle kullandı. Müthiş bir devlet adamlığı gösterdi.

Yani, MHP mi AK Partileşti?

Biraz bunu da kabul etmek gerekiyor. AK Parti MHPlileşti, MHP AK Partileşti diye kimseyi incitmeyelim. Toplumsal talepleri dikkate alan bir yaklaşım gelişti.

“AK PARTİ’NİN DE HATALARINI SÖYLEYEYİM”

Peki, AK Parti’nin Kürt politikası çözüm sürecinden bu güne nasıl evirildi?

AK Parti’nin de hatalarını söyleyelim. Gerçekçi olmamız gerekiyor. HDP’nin ihaneti sonucunda travmatik bir şekilde, güvenlik konseptine kapanma zorunluluğu hissetti. İşte bu süreç içerisinde bana göre, PKK’ya kızgınlıkla, Kürtlere küsmenin yanlışlığı sınırlarını aştı. Bu yanlış bir olgunun, doğurduğu bir algı idi. Travmatik süreçlerin yarattığı güvenlik konseptinin öne çıkması ve bütün bu iyi niyete rağmen, HDP’nin oy veren kitlesinin bunu takdir edememesi. İhanetin parçası olan HDP’ye oy anlamında da destek vermesi. AK Parti’yi PKK ve HDP’ye haklı kızarken, Kürtlere küsme hatasına da düşürdü.

“KÜRT TOPLUMUNUN AK PARTİ’YE DÖNÜK CİDDİ BEKLENTİLERİ VAR”

Yani, Kürt seçmen ile AK Parti arasında karşılıklı bir öfke mi oluştu?

Hayır bu karşılıklı öfke değil. Kürt toplumunun AK Parti’ye dönük ciddi beklentileri var. Çünkü ilk defa darbeleri yenmeyi başarmış bir hükümet var. AK Parti’nin yapması gereken ya da kaçırdığı şey, 2015’li süreçte PKK ve HDP’nin süreci sabote etmesinden sonra demokratikleşme sürecini kesmemesi gerekiyordu. Ancak, güvenlik travması, güvenlikçi anlayışın, koruma güdülerinin aşırı bir şekilde yer alması bunu gölgeledi. Bu esnada Kürtler aslında tamamen demokratik sivil siyasetin gücüne yönelebilecekken, onlar da kendilerini kapattı. Bu tepkiselliği, duygusallık desteklemiş oldu.

“NORMALLEŞME İLE AŞILACAK”

Peki, aşılabilecek mi bu?

Bu normalleşme ile aşılacak. 2023 seçim sürecinde, artık darbeler, parti içerisindeki manipülasyonlardan vazgeçerek, Türkiye’nin kendi milli iradesine sahip çıkması gerekiyor. Türkiye, kalkınmanın yanına demokratikleşmeyi koymak zorundadır. Demokratikleşmeyi koymayan bir Türkiye daha ötesine götüremez. Türkiye’nin hinterlandı çok büyüyor. Türkiye artık Türklük ile ifade edilecek kadar küçük bir devlet değildir. Hinterlandının farkında olması gerekiyor. Bu hinterlandının gerektiği siyasal ve sosyal dönüşümleri organize etmesi gerekiyor. Bu beraberinde ekonomik dönüşümleri de getirecektir.

“ÖZGÜVEN GEREKTİRİYOR”

Şeyh Said’in mezar yerinin açılması için talepler vardı. Bu talepler neden kabul görmüyor?

Bu bir özgüven gerektiriyor. AK Parti’nin Türkiye’de geliştirdiği en önemli şeylerden bir tanesi bana göre özgüven. Dezenformasyon, tarihin çarpıtılması, duyguların manipüle edilmesi süreçlerini yaşamış bir toplumuz. Bölünme duygusu Türkiye’nin batısında çokça güçlü bir duygu iken, bizim de demokratik taleplerimiz var. Ne yapmamız gerekiyor. Ortak yaşam projesi ile yaklaştığımız zaman, bu duyguları dengeleyebiliriz. Bu yüzden evrimcilik diyoruz. Bu evrim nedir, olguların algılarla örtüşmesini sağlayacak zamanların, zeminlerin oluşmasına katkı sağlamaktır. Çözüm süreci özellikle Akil İnsanlar Heyeti, müthiş bir empati yapma yeteneğini Türkiye’ye kazandırdı. Empati gücünü tekrar topluma kazandırmamız gerekiyor.

Yani Şeyh Said ve Saidi Nursi’nin mezar yerinin açıklaması gerekiyor…

Tabii. Biz bunu yüzyıldır talep edemeyecek bir vatanda yaşamışız. Normalleşme ile bunların olacağı kesindir.

“MİLLİ EĞİTİM BAKANI KÜRTÇE ÖĞRETMEN ATAMALARI KONUSUNA OLUMLU BAKIYOR”

Kürtçe öğretmen atamaları konusunda çabalarınız oldu ama sonuç çıkmadı?

Bu konuyu konuşuyoruz. Sayın Bakanımız olumlu yaklaşıyor. Bana çözeceğiz diyor, ben umutluyum. Çözülecek. Kürtlerin haklı kardeşlik hukukundan doğan taleplerini karşılamak gerekiyor. Kürtler, bunu Türkiye’nin umut ve çözümün partisi olarak bakılan AK Parti’den bekliyor. Kürtler şunu söylüyor, beni Türkleştirmeye çalışma, dinime de karışma. Kürtler, beni böyle kabul et ki, ben bu devleti devletim, bu ülkeyi ülkem olarak biliyorum, diyor. Bunu benden alma diyor. Madem Türkiye Kürdün de devletidir, İstanbul’daki Kürt de temsili anlamda bulunduğu merkezlerde yer alabilmelidir. Bakın, entegrasyon en büyük terörle mücadele yöntemidir. Entegrasyondan asimilasyonu kast etmiyorum, devletin de böyle görmemesi gerekiyor. Devletin entegrasyonu, asimilasyon merkezi olarak kullanmaması ama engegrasyonu aidiyet duygusunun güçlendirilmesi olarak görmesi gerektiğini düşünüyorum.

“ALGILAMA ŞEKLİ RAHATSIZ ETTİ”

Cumhurbaşkanı “PKK’ın 5-10 çocuğu var” dedi. Bu size ne hissettirdi?

 

Tabi, algılanma şekli rahatsız etti. Ortada belli ki, güvenlik bürokrasisinin verdiği yanlış bir bilgi var. Sayın Cumhurbaşkanı böyle düşünmüyor. Çünkü bölgede 4 il var. Nüfus artışının pik yaptığı iller, Urfa, Siirt, Ağrı ve Şırnak. Bunlar AK Parti’nin belediyeyi kayyumsuz, seçimle aldığı illerdir. Diyarbakır’da Xalê Hamo, 56 çocuğu olan bir AK Partilidir. Xalê Hamo’ya biz PKK’lıdır diyebilir miyiz? Böyle bir yaklaşım güvenlik bürokrasisinin verdiği yanlış bilgi ile ilgilidir. PKK, kadınsız, devletsiz, çoluksuz, çocuksuz bir yapıdır. Hiçbir PKK’lının çocuğu yok dağlarda. Biz de çocuklarımızla gurur duyuyoruz. 7 kardeşli bir ailenin çocuğuyum ve AK Partiliyim. Güvenlik bürokrasisinden gelen bilgileri gözden geçirmek gerekiyor.

“KÜRTLERDEN RİCA EDİYORUZ, ÇOK ÇOCUK YAPMAYA DEVAM EDİN!”

AK Parti Kürt nüfusunun artmasını tehlike olarak görmüyor yani?

Aksine talep ediyoruz. Batı bugün yaşlı nüfusun sancısını çekiyor. Biz nüfus artış hızımızın duracağını öngörüyoruz. Genç nüfusa ihtiyacımız var. Allah rızası için Kürtlerden rica ediyoruz, çok çocuk yapmaya devam edin.

Bu tür açıklamalar bölgede siyaset yapan bir AK Partili olarak sizi zorda bırakmıyor mu?

Algı ile olgu arasında bir çelişki olduğu zaman, zaman zaman zorlanıyoruz. Şunu kabul etmek lazım. Türkiye’de yüzde yüz sizi ifade eden bir partiden bahsedemeyiz. Ortak paydalara en fazla hizmet eden bir yapıda ortaklaşıyoruz.

“BİZE GEREKLİ OLAN UMUDU TOPLUMA VERMEKTİR”

Oylarınız eriyor mu? AK Parti Diyarbakır’dan kaç vekil çıkarır?

Siyasetçiler, 11’inde 11’ini alacağız der. Ama buna girmeyeceğim. Çünkü seçmenin iradesini tahrik etmek istemem. Şunu kabul etmek lazım, bizden bir erime oldu. Bu erime, onları büyütmedi. Kararsız ya da sandığa gitmeyen seçmen oluştu. Bu AK Partiye şu mesajı veriyor. Sende çözüm olduğunu biliyorum, ama benim ışığımı güçlendir. Bunu doğru okumak gerekiyor. İstanbul seçimlerini CHP kazanmadı, AK Parti kaybetti. CHP bir umut olduğu için öne çıkmadı. AK Parti kaybetti. Bize gerekli olan, umudu topluma vermektir. Kürdün de Türkün de arayışlarını dikkate almalıyız. Sadece kalkınmanın tek başına çözüm olmadığını test etmiş bir partiyiz.

Kaynak: AMİDA Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme