enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
ALTIN
2.436,39
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

ASKON Başkanı Nasıranlı, “Toplumun ekseriyeti fakirleştirildi!”

ASKON Başkanı Nasıranlı, “Toplumun ekseriyeti fakirleştirildi!”
REKLAM ALANI

ASKON Diyarbakır Şube Başkanı Cevdet Nasıranlı, Yeni ekonomik adımlara yönelik yaptığı değerlendirmede, denenmiş bir yöntemin başarılı olacağına temkinli yaklaşıyor.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Cevdet Nasıranlı, doların yükselmesi ve düşüşünde izlenen yönteme karşı temkinli ve eleştirel bir noktada yaklaştı.

Doların kısa sürede 18,36 TL’ye tırmanışından sonra müdahaleyle 11 TL’nin altına gerilemesinin birilerini zengin, toplumun ekseriyetini fakirleştirdiğini söyleyen Nasıranlı, “Türk parasıyla mevduat hesabını açtığınızda, paranız, faiz ya da kurdan hangisi yükselirse onun üzerinden değer kazanacak. Bu yine fırsatçı faizcileri zengin etmek değil midir?” diye sordu.

“DÖVİZE ZİRVEYİ GÖRDÜKTÜN SONRA MÜDAHALE EDİLMESİNİN CEVABINI BULAMADIK!”

“Dövize zirveyi gördükten sonra müdahale edilmesinin” cevabını bulamadığı bir soru olarak durduğunu dile getiren Nasıranlı, “Madem döviz kurunun sabitlenmesi noktasında bir çalışmanın içine girilecekti neden serbest bırakılıp 18 TL’ye kadar çıktı. Bunun mantığını çözemiyorum. Bunun cevabının bir vatandaş olarak, bütün vatandaşların da sesi olarak açık yüreklilikle açıklanmasını istiyorum. Eğer dolardaki oynamayı sabitleyecek bir gücünüz var idiyse, neden buralara kadar çıkıldıktan sonra müdahale edildi. Bu müdahalenin bu yöntem ile yapılmasının ülkeye ciddi bir maliyeti oldu. Kimin cebinden çıkıyor bu maliyet ? Hepimizin cebinden çıkıyor. Birileri zenginleşti, bu zenginleşmelerde bakmak gerekir yani yapılan yüklü alım ve satımlara bakmak gerek. O birileri belki müdahale edebileceğini bildiği için dolarlarını, eurolarını sattığın da tekrar zenginleşti.” diye konuştu.

“FİYATLARA DOLARIN DÜŞÜŞÜ YAŞANMADI”

Fiyatlara doların yükselişinin yansıdığını ama düşüşün yansımadığına dikkati çeken Nasıranlı, “Fiyatların düşmesi için sıkı takip ve yaptırımın olması gerekiyor. Fiyat artışına doların neden olduğunu düşünüyorsak, dolar ciddi manada düşmüşse bunun da fiyatlara yansıması gerekmiyor mu? Gerekiyor. Bunu gördük mü? Görmedik. Toplumda yarının ne olacağını kestiremeyen ciddi bir kesim var. Bunu görmüyorsanız ya bu toplumu okuyamıyorsunuz ya evinin, ailesinin, çocuğun ihtiyacını gideremeyen veya gidermekte zorlanan büyük bir kesimin durumunu görmüyorsunuz ya da bütün bunları gördüğünüz halde birçok şeyi es geçiyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

“BELİRSİZLİK YATIRIMI ENGELLİYOR”

Piyasadaki belirsizliğin yatırımı engellediğini ve bunun giderilmesi gerektiğinin altını çizen Nasıranlı, faize İslami değerler nedeniyle karşı olduğu vurgulayarak, “Piyasayla inatlaşarak piyasanın yönetilemeyeceğini söylüyorum. Eğer faiz indirilecekse uzun vadede, kontrollü bir şekilde indirilmesi gerekir. Siz ne yaptınız? ‘Biz faizi indiriyoruz’ dediniz. Bir taraftan bunu yaparken diğer taraftan Türk lirasıyla mevduat hesabını, döviz kurunun yükselmesine bağladınız. Bu, vatandaşın cebinden alıp parasını faize yatıranlara aktarmaktır. Bu faiz değil midir? Bunun başka açıklaması var mı?” şeklinde konuştu.

“BENDE FAİZE KARŞIYIM, AMA”

Kendisinin faize karşı olduğunu tekrarlayan Nasıranlı, “Ama bir ülke yönetiyorsunuz, 20 yıllık bir süreçte bununla ilgili uzun vadeli bir çalışmanın olası gerektiğine inanıyorum? Yani birçok ülkedeki faiz oranlarına bakalım Türkiye’dekine bakalım.” diyerek Türkiye’deki yüksek faiz oranlarına işaret etti.

“ÇİN MODELİ’NİN DİLLENDİRİLMESİ EKONOMİDEKİ BELİRSİZLİKTEN DOLAYI GÜNDEME GELDİ”

Kurun yükselmesiyle hükümetin “Çin modelini” dillendirmesini ekonomideki belirsizlikten dolayı gündeme geldiğini görüşünü dile getiren Nasıranlı, ” Yöneticilerimizin kafası karışık. Deneme yanılma yöntemiyle kısa sürede birçok yöntemi denemek zorunda kalındı. Ve her seferinde buna bir isim takmak zorunda kalındı. En son Türk modeli diye bir şey söyledi. Birçok ekonomist dedi ki ‘Bu yöntem 1970’lerde denenmiş ve bankaların batışı ile sonuçlanmış. O zaman yeni bir şey değil’ Türkiye, 2022’ye girerken 1970’lerde denemiş bir yönteme dönülmesi ne kadar doğru olacak uzun vade de hep beraber göreceğiz? Dolayısı çok da bilinçli bir çalışmanın olduğuna ben kanaat getiremiyorum.” sözleriyle değerlendirmesini noktaladı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme