enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5995
EURO
34,8109
ALTIN
2.499,43
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024

Bağlar Belediyesi ve Başkanı sınıfta kaldı!

Bağlar Belediyesi ve Başkanı sınıfta kaldı!
REKLAM ALANI

Partisinden ihraç edilen Belediye Başkanını idari bina dışındaki kendi personeli bile tanımıyor!

Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olduğu gibi Türkiye’nin de en büyük ilçelerinden biri olan Bağlar ilçesi son zamanlarda adeta bir köyü andırıyor. Yıllık bütçesi 100 milyon TL’den fazla olan son yıllarda imar alanlarının açılmasıyla geliri oldukça artan ve nüfusu 400 bine yakın olan ilçede belediyenin varlığı ve yokluğu hissedilmiyor. Yeşil alanın olmadığı, sosyal tesisin neredeyse günah sayıldığı ilçede Bağlarlı, ne belediyeye ne de Belediye Başkanına hakkını helal etmediğini söylüyor. Geçtiğimiz aylarda kendi partisinin bile ihraç ettiği Bağlar Belediyesi’nin Başkanı Birsen Kaya Akat’ı ise bırakın ilçe sakinleri, belediyenin idari binasında çalışanlar haricindeki çalışanlarının bile tanımaması ise dikkat çekiyor. İdari bina dışındaki hizmetlerde iştigal eden birçok belediye çalışan bile başkanını tanımıyor. Öyle ki, başkanın cinsiyetini bilmiyor ve başkanın ‘erkek’ olduğunu bildiğini ifade ediyor.

ADETA BİR KÖYÜ ANDIRIYOR

Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olduğu gibi Türkiye’nin de en büyük ilçelerinden biri olan Bağlar ilçesi, son zamanlarda adeta bir köyü andırıyor. Nüfusun çoğunluğunu çocuk yaştakilerin oluşturduğu ilçede, çocuk ve gençlere yönelik tek bir etkinlik bile bulunmuyor. Yapılacağı belirtilen veya tamamlanacağı açıklanan çalışmaların ise kaplumbağa hızıyla ilerlediği ilçede düzensizlik, başıboşluk ve hizmetsizlik vatandaşı çileden çıkarıyor.

YENİ BAĞLAR EH, ESKİ BAĞLARDA HİZMET SIFIR

Yeni Bağlar olarak bilinen bölgede bazı semt sakinlerinin itirazları karşılık buluyor ve söz konusu bölgelere zaman zaman önemsiz sayılabilecek hizmetler gidebiliyor. Eski Bağlar’da ise hizmetin kendisi de kalitesi de sıfır. Alipınar, Fatih, Kaynartepe, Körhat, Muradiye, Yeniköy, 5 Nisan Mahalleleri Belediye çalışanı görmeye hasret adeta. Eski Bağlar bölgesindeki mahallelerde yaşayan vatandaşlar belediye hizmetini salt çöp toplamaktan ibaret olduğunu düşünüyor.

“HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”

Bağlarda ikamet eden emekli Mehmet Yılmaz, “Ben açıkçası bir hizmet görmediğim. Belediyenin yaptığı sürekli mahalle aralarındaki taşları değiştirmek. Bunun dışında bir hizmetlerini görmedim. Bağlar’da belediye dedin mi insanın aklına çöp gelir başka bir şey gelmiyor. Bizim sadece günde bilmiyorum bir kere filan çöpümüzü toplamaktan başka da bir hizmet görmedim. Varsa ki bizim hakkımız kesin vardır, hakkımızı helal etmiyoruz, bunu böyle bilsinler” diye konuştu. Yılmaz, Bağlar Belediye Başkanını da kadın değil, erkek olarak bildiğini söylemesi ise hizmetin gelmediğinin bir başka göstergesi olarak dikkat çekiyor.

BÜTÇE NEREYE HARCANIYOR?

Yıllık bütçesi 100 milyondan fazla olan ve son yıllarda imar alanlarının açılmasıyla geliri oldukça artan belediyede, bu bütçenin nereye harcandığı ise merak konusu oldu. Nüfusu 400 bine yakın olan ve Türkiye’deki birçok ilden nüfus bakımından büyük olan Bağlar İlçesinin belediyesi ise varlığı ve yokluğu hissedilmiyor. 400 bin nüfusun onda biri olan 40 bininin bile hizmet görmediği ilçede vatandaşın da sabrı taşma noktasına geldi.

VATANDAŞLAR İSYAN EDİYORLAR

Geçtiğimiz haftalarda Lefkoşa caddesinde yapılan asfalt çalışması eski Bağlar’da yılın belki de tek çalışması olduğu belirtiliyor. Bağlar’da kimi yollarda yapılan mühendislik harikası kaldırım çalışmaları yüzünden üç şerit olan yolların tek şeride düşmesi ise sürücüleri isyan ettiriyor. İlçenin alışveriş mekanlarında veya ana caddeleri dahil tüm caddelerde esnaf kaldırımı kullanmayı geçmiş yolun bir bölümünü de işgal etmesi belediyenin umurunda olmadığını gösteriyor. Yapılacağı belirtilen veya tamamlanacağı açıklanan çalışmaların ise kaplumbağa hızıyla ilerlediği ilçede düzensizlik, başıboşluk ve hizmetsizlik vatandaşı çileden çıkarıyor. Vatandaş, “Kayyum istemiyoruz ama sanki bu Bağlar Belediyesi kuyumu hak ediyor. Böyle giderse biz halk olarak o belediyenin başına kayyum oluruz” diyor.

“SAHİ BELEDİYE BAŞKANI KİMDİR, İSMİ NEDİR?”

Vatandaşlar, partisinin bile istemediği bu yüzden ihraç ettiği Belediye Başkanı’nın o koltukta kalmasını istemiyor. Hizmetsizliğin canlarına tak ettiğini ifade eden Bağlarlılar, “Neden bizde diğer kentler gibi veya bizim büyükşehir gibi hizmet alamıyoruz. Yenişehir ve Sur ilçesi de Kayapınar’da hizmetlerinde çok da iyi olması yine de iyi durumda iken neden biz ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz. Biz hizmet istiyoruz kardeşim. Başkanın ismi, cismi partisi önemli değil, gerçi kimse ismini bile bilmiyor. Hatta Başkan kadın mı erkek mi, yaşlı mı genç mi bunu da bilen çok az insan ya vardır ya yoktur. Sahi beledi başkanı kimdir, ismi nedir? Bunun çok önemi yok belki ama emin olun ki hizmet görseydik, ismini de bilirdik, neden çünkü hizmetlerini konuşur Allah razı olsun derdik. Ancak şimdi ne tanıyoruz, ne tanımak istiyoruz” diye konuşuyorlar.

“KENDİ ÇALIŞANI BİLE TANIMIYOR?”

Geçtiğimiz aylarda kendi partisinin bile ihraç ettiği Bağlar Belediyesi’nin Başkanı Birsen Kaya Akat’ı, bırakın ilçe sakinleri, belediyenin idari binasında çalışanlar haricindeki çalışanlarının bile tanımaması ise dikkat çekiyor. Birçok çalışan ise Belediye Başkanını kadın değil, erkek olduğunu bildiğini ifade ediyor. İsmini vermek istemeyen bir belediye çalışanı, “Belediye Başkanımız akıllı bir adamdır, o işini bilir” demesi Başkanın kadın mı yoksa erkek mi olduğunu dahi bilmediği ortaya çıkıyor. Belediye Başkanının kadın olduğunu öğrenen çalışan, “Ben sokaklarda çöp topluyorum, başkan ile daha bir araya gelmedik, o nedenle bilmiyorum. Bu aralar işleri yoğun herhalde” diyerek uzaklaşıyor.

“EN AZINDAN ALDIĞIN MAAŞI HAKET”

Bağlar ilçesinin 400 bine yakın nüfusu ile Türkiye’de birçok ilden büyük olduğunu anlatan Çözüm İçin Sivil İnisiyatif Derneği (ÇÖZÜM-DER) Genel Başkanı Avukat Ercan Ezgin, “Bağlar ilçesinde nüfusun çoğunluğunu çocuk yaştakiler oluşturur. Burada yaşayan ailelerin genellikle çok çocuklu olduğunu ve ağırlıkta göç eden ailelerden oluşuyor. Yani buradaki insanımız diğer yerlerdeki insanlardan daha fazla ilgi alaka ve hizmet görmesi gerekiyor. Bağlar’da bildiğimiz kadarıyla son üç ay içerisinde birkaç eski yapı çöktü. Çok şükür bunlardan bir facia oluşmadan boşaltıldı ancak bu eski Bağlar denilen yerlerdeki bütün yapılar böyledir. Allah muhafaza bir deprem olması durumunda çok kötü olur. Ara sokaklara, ne itfaiye ne ambulans ne de başka bir araç giremiyor, mesela böyle hayati sorunları var. Ancak Bağlar Belediyesi hakikaten çalışmıyor. İnsanın en azından aldığı maaşı hak etmesi gerekiyor. Belediye Başkanına söyleyeceğim tek bir şey budur; ‘Aldığın maaşı hak et’ sadece bu kadar”

“YEŞİL ALAN YOK, SOSYAL TESİS NEREDEYSE GÜNAH SAYILIYOR”

Diyarbakır Şairler ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı ve Gazetemiz Yazarlarından Süleyman Aydın ise, Bağlar ilçesinin çocukluğu döneminde imara açıldığını belirterek, “Yazın tozlu yollar, kışın çamura bata çıka ilerlediğimiz yollarda tek tük evler vardı. 1990 yılında büyükşehir olmazdan hemen önceki dönemde belediye başkanlığı yapan Turgut Atalay’ın, yolsuzlukla hayata geçirdiği imar katliamı sayesinde köstebek yuvası, çarpık kentleşme hali meydana geldi. Ambulans, itfaiye araçları gibi hayati önem arz eden araçların en gerekli zamanlarda giremediği sokakların içler acısı haline bir el atayım diyen olmadı. Beş dönemdir aynı partinin yönettiği ilçede çarpık kentleşmeden asla taviz verilmemiş ve insanlar için yaşanabilir bir ilçe oluşturma düşünülmemiştir. Yeşil alanın olmadığı, sosyal tesislerin neredeyse günah sayıldığı ilçede her seçim mantar gibi yapılan gecekondu evleri sokakları işgal eder hale gelmiştir.

“AKILLARINDAN BİLE GEÇMİYOR”

Ana caddelerin düzensizliği, daracık olmalarına rağmen, trafiğin tıkanmasına yol açan araçların park meselesi gözlerdeki retinaya girecek kadar belirgin olmasına rağmen kimsenin umurunda olmamıştır. Yaz mevsiminde tozun hala egemen olmasını belediye temizlik personeli ile çözmeye çalışan yönetimin çarpık kentleşmeyi, kentsel dönüşüme evirerek yaşanabilir bir yer haline getirmeyi akıllarından geçirmiyorlar.

“SON KALAN EKSİKLİKLERİN TAMAMLANMASINI KENDİNE MAL ETMEKTEN BAŞKA DA MARİFET GÖZLENMEMİŞTİR”

Daracık sokaklarda yürürken tıkanan kanalizasyon hattını ilkel şekilde açmaya çalışmalarına denk geldiğinizde burnunuza giren kesif koku dimağınıza kadar etki etmektedir. İlk Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Bilgin döneminde çalışması yapılan nazım imar planı kapsamında giderayak yapılan çizimlerin bir kaçı hayata geçince; son kalan eksikliklerin tamamlanmasını kendine mal etmekten başka da marifet gözlenmemiştir. İlçesin trafiğini asla kaldırmayan yollara bir çare bulmak sanki ayıptan sayılacakmışçasına; asla ve kat’a otopark ve yol genişletme çözümü olmamıştır.

“DİKMEN PROJESİNDEN ESİN ALABİLİRLER”

Dar caddelere rağmen seçim döneminde salt oy kaybetmemek için müdahale edilmeyen işgal nice hayatların mahvolmasına da ses çıkaran olmuyor. Seçimlerden sonra eleştirenlere “Biz partimize hizmet için oy vermiyoruz” diyerek yarım buçuk hizmet isteklerinin de kadük kalmasına yol açıyorlar. Tek katlı ve seçim kondu evlerin olduğu alanları yıkarak yaptırılacak yüksek katlı binalarla hem ev sahiplerine lüks daire vererek hem de rezidans tarzındaki binalarla semti lüksleştiren Ankara Dikmen projesine bir zahmet baktıklarında esin alabilirler.

“SES ÇIKARMADAN BELEDİYECİLİK”

Şimdiye dek hükümetin kendilerine çok az pay verdiğinden yakınan Belediyelerin kayyumların atanmasıyla ayyuka çıkan gerçek dışı beyanlarının da arkasına sığınacakları bir vaziyet kalmayınca yine hizmet götürmeyerek ama bu seferde ses çıkarmayarak belediyecilik sergiliyorlar. Dört bir yanı mamur hale gelmeye müsait Bağlar ilçesinin tepsinin üstü gibi dümdüz alanında yapılacak imarla en lüks semtleri geride bırakacak imkan oluşabiliyorken halk arasında konuşulan şu cümleler neden hizmet götürmediklerinin afişe ediyor: “Bağların dar sokakları sokak eylemlerinden sonra gizlenmek ve eylemin gerçekleşmesi için alan olarak da uygun yerdir. Bir de psikolojik olarak da ilçenin çok kötü durumda olması bizim için propagandadır. Dört dönemdir kentsel dönüşüm şansına rağmen düzeltilmeyen ilçenin belediye yönetiminin hizmeti ifa etme seçeneği ve cesareti yoktur” (ÖZGÜR HABER GAZETESİ)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme