enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
ALTIN
2.436,39
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Bağlar’da Meclis toplantısında ‘gerginlik’

Bağlar’da Meclis toplantısında ‘gerginlik’
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın en büyük ve kayyum atanmayan ilçesi olan Bağlar’da KHK’lı olduğu gerekçesi ile YSK tarafından mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan’ın yerine gelen ve kendisinden sonra en çok oyu alan AK Partili Hüseyin Beyoğlu başkanlığında yapılan ilk belediye meclis toplantısı gergin geçti.

YSK tarafından HDP’li Zeyyat Ceylan’ın yerine Bağlar Belediyesi Başkanlık koltuğuna oturan AK Partili Hüseyin Beyoğlu’na ilk meclis toplantısında soğuk duş. 

HDP’nin Bağlar Belediyesi meclis üyesi ve Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, ilk meclis toplantısında, YSK tarafından kendisine başkanlık görevi verilen AK Partili Hüseyin Beyoğlu’na tepki gösterdi ve kendisini istifaya çağırdı.

BEYOĞLU’NA “YSK KAYYUMU” TABİRİ

AK Partili Hüseyin Beyoğlu’nu “YSK Kayyumu” olarak niteleyen ve kendisini belediye başkanı olarak görmediklerini belirten Zümrüt, “Yüzde 25 oy alan ikinci partinin burada belediye başkanlığı yapması meşru değildir. Biz başkan olarak da tanımayacağız, başkan da demeyeceğiz. Buyurun buradan gidelim Bağlar sokaklarına. Bağlar sokaklarında yapılan röportajlarda halk diyor ki, Bağların çocukları diyor ki, ‘kendi kendine başkandır. Biz başkan olarak bilmiyoruz, başkan olarak tanımıyoruz’. Benim naçizane önerim tarihin sayfasına yeni bir kara leke olarak geçmemesi için istifa edip iradeyi bu meclise teslim etmelidir” diye konuştu.

Bağlar Belediyesinin HDP’li meclis üyeleri, Eş Başkan Zübeyde Zümrüt, ilk meclis toplantısı için bu sabah Bağlar Belediyesine geldi. Belediye binasına girişte kolluk kuvvetleri tarafından meclis üyelerine isim yoklaması ve çanta araması dayatıldı. Çantalarını aratmak istemeyen meclis üyeleri ve kolluk kuvvetleri arasında kısa süreli bir arbede yaşandı.

Çantalarını araçlarında bırakan HDP’li meclis üyeleri ile kolluk kuvvetleri arasında başlayan gerginliği AK Partili meclis üyesi ve AK Parti eski il başkanı Muhammed Dara Akar yatıştırdı. Sonrasında HDP’li üyeler meclis toplantı salonuna geçti. 

Toplantının ilk konuşmasını yapan HDP’li meclis üyesi Zübeyde Zümrüt, AK Partili Başkan Hüseyin Beyoğlu’nu istifaya çağırdı. HDP’li 30, AK Partili 7 meclis üyesinin bulunduğu Bağlar Belediyesi meclisi ilk toplantısını yaptı.

ZÜMRÜT: “AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNE SAYGILIYIZ”

Toplantıda ilk sözü alan HDP’li meclis üyesi ve Eş Başkan Zübeyde Zümrüt, AK Partili Hüseyin Beoğlu’nu başkan olarak görmediklerini ifade etti. Beyoğlu’na istifa çağrısı yapan HDP’li Zümrüt, şunları söyledi: “Nasıl ki bizim grubumuz seçilmiş ve halkın iradesi ile gelmişse, AKP adına meclise giren 7 meclis üyesi de bu halkın iradesiyle seçilmiştir. Ve bu bir siyasal tercihtir. Biz siyasal tercihe saygı duyan insanlarız. Yıllardır siyasal mücadele yürütürken, siyasal kimliğimle ve bir seçilmiş olarak birkaç hususu belirtmek istiyorum.”

“HALKIN HİÇBİR HİZMETİNİ ENGELLEMEYECEĞİZ”

Bağlar halkına hizmet noktasında hiçbir engellemede bulunmayacaklarını belirten Zümrüt, şöyle konuştu: “Biz burada halka hizmet edeceğiz. Halkın hiçbir hizmetini engellemeyeceğiz. Bizim tek bir sorunumuz vardır; biz seçim kampanyasını yürütürken tüm antidemokratik uygulamalara rağmen, TOMA’ların gölgesinde seçim kampanyası yürüttük. Ama Bağlar halkının yüzde 70’i her şeye rağmen bizi bağrına bastı ve inandılar. ‘Dediler ki, biz Bağlar halkı olarak sizin arkanızdayız, size inanıyoruz, size güveniyoruz. Siz en iyi şekilde Bağlar halkına hizmet edeceksiniz’.”

“BAŞKAN OLARAK DA TANIMAYACAĞIZ, BAŞKAN DA DEMEYECEĞİZ”

YSK’nın tarafsızlığına vurgu yapan konuşmasında Zümrüt, şu ifadeleri kullandı: “Dolayısıyla YSK baştan beri taraf oldu. Biz başvurularımızı yaparken, YSK hukuksal olarak diyebilirdi ki, ‘Zeyyat Ceylan seçilme noktasında uygun değildir’. YSK o gün buna itiraz edebilir ret edebilirdi. Ama ne yazık ki YSK ilk günden beri siyasal iktidarın aldığı karara uydu ve taraf oldu. Bir kez daha burada YSK’nın nasıl hukuksuzca taraf olduğunu dile getirmek isterim. Dolayısıyla yüzde 25 oy alan ikinci partinin burada belediye başkanlığı yapması meşru değildir. Biz başkan olarak da tanımayacağız, başkan da demeyeceğiz. Tüm kamuoyu ile de bunu paylaşacağız. Buyurun buradan gidelim Bağlar sokaklarına. Bağlar sokaklarında yapılan röportajlarda halk diyor ki, Bağların çocukları diyor ki, ‘kendi kendine başkandır. Biz başkan olarak bilmiyoruz, başkan olarak tanımıyoruz’. Benim naçizane önerim tarihin sayfasına yeni bir kara leke olarak geçmemesi için istifa edip iradeyi bu meclise teslim etmelidir. Yarın öbür gün bu halkın içinde başını eğmeden dik bir şekilde dolaşabilmesi lazım.”

“SİZ İSTİFA EDECEKSİNİZ: CEKETİNİZİ ALIP BABANIZIN EVİNE DÖNECEKSİNİZ”

AK Partili Hüseyin Beyoğlu’nun Başkanlığını, “YSK kayyumu” olarak niteleyen Zümrüt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayyumlar atandığı zaman sonrasında memleketlerine geri döndüler. Ama biz bu memleketin çocuklarıyız.  Siz de bu memleketin çocuğuysanız burada yaşayacaksınız. Burada yaşayacaksanız ise bu halkın iradesini gasp ederek yaşamaya asla göz kapamayın, biz de kapamayacağız. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum; biz halka hizmet için burada olacağız. Ben eş başkan olarak seçildim. Ne yazık ki, yasalar bunu kabul etmemişti ama biz nasıl siyasi partide Eş Başkanlık sistemini uyguladıysak belediyede de bunu uygulayacağız. Yasal olarak adımız her ne kadar meclis üyesi olarak geçse de halk Bağlar’ın Eş Başkanları Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan’ı tanıyor ve halk bizim arkamızda 5 yıl boyunca duracaktır. Zeyyat Ceylan belki bugün bu meclise girmedi ama Zübeyde Zümrüt bu meclistedir ve Eş Başkanlığı yürütecektir. Ne bu meclis irade olarak başkanı kabul edecektir ne de biz sizi kabul edeceğiz. Biz size Hüseyin Bey olarak hitap edeceğiz, Hüseyin Bey olarak ifade edeceğiz. Elbet bir gün hukuk, adalet tecelli edecek ve adalet yerini bulacaktır. Ben bir imam çocuğuyum, Hüseyin Bey de imam kültüründen gelen bir insandır. Dinde bir söz vardır; dinde asla halkın iradesini gasp etme yoktur. Halkın hakkını, hukukunu gasp etmenin dinde asla yeri yoktur. Dinde caiz değildir, günahtır. Yarın öbür gün Allahın karşısına çıkıp bunun hesabını veremezsiniz. İlahi adalet bile bunu yargılayacaktır. Toplumsal adalet bile bunu yargılayacaktır. Biz bu noktada dik duracağız ve bunun mücadelesini yürüteceğiz. Yıllarca siz imamlık yaptınız. Benim babam bize şunu öğretti; asla bir insanın, bir çocuğun, doğadaki bir canlının hakkına, hukukuna tamah etmeyeceksiniz. Çünkü adalet duygusu budur. Ama adalet duygusu bugün eğer taraf olmuşsa, adalet duyguları zedelenmişse siz bunu zedelemeyin. Siz istifa edeceksiniz: Ceketinizi alıp babanızın evine döneceksiniz.”

“BU HALKIN İRADESİNİ GASP ETMİŞSİNİZ, SİZİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ”

AK Partili Başkan Beyoğlu’nu istifaya çağıran Zümrüt, “Yarın öbür gün tarih iki yönlü yazar; biri kara bir tarih olarak yazılır, diğeri de yeni bir sayfa olarak yazılır. Benim size naçizane önerim yeni açılacak temiz sayfayı yazabilirsiniz. Siyasal kimi düşünceler sizi atayabilir ama burası yereldir ve yerel demokrasinin gelişmesi gereken bir alandır. Demokrasi de seçimdir. Halkın iradesi seçime yansıdı ve siz de halkın iradesine saygı duymak zorundasınız. Bizim meclis ütesi olarak seçilen hiçbir arkadaşımızla aramızda sorun yok. Bizim nasıl ki 30 arkadaşımız grup olarak seçilmişse diğer 7 arkadaşımız da buraya halkın oyuyla gelmiştir. Ama siz halkın oyuyla gelmemişsiniz, siz gaspçısınız. Burayı gasp etmişsiniz. İradeyi gasp etmişsiniz. Bu halkın iradesini gasp etmişsiniz, sizi asla kabul etmeyeceğiz. Ne Allah kabul edecek ne de toplum kabul edecek. Bugüne kadar hayatım boyunca parmak sallamadım. Milyonların karşısında konuştum, demokrasi mücadelesi verdim. Ama bugün bu halkın iradesini gasp eden bu yaklaşımı hazmedemiyorum, hazmetmeyeceğim. Bir Kürt kadını olarak sonuna kadar Kürt siyasal kimliğimle bunun mücadelesini yürüteceğim” diye konuştu.

HDP’Lİ MECLİS ÜYELERİ SALONU TERK ETTİ AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİ TEPKİ GÖSTERDİ

Kolluk kuvvetlerinin meclis toplantı salonunda olmasını kabul etmeyen HDP’li meclis üyeleri Zübeyde Zümrüt’ün konuşmasından sonra salonu terk etti. Bu duruma AK Partili bir meclis üyesi tepki göstererek, “Gasptan bahsettiniz ama bizim de hakkımızı gasp ediyorsunuz. Ben de sizi burada beni dinlemeye davet ediyorum. Eğer bizi dinlemiyorsanız siz de bizim hakkımızı gasp ettiniz. HDP’li meclis üyeleri az önce haktan hukuktan bahsettiler ama biz seçilmiş meclis üyelerini dinleme tenezzülünde bile bulunmadılar. Buradan kendilerine hatırlatmak, seslenmek istiyorum. Eğer haktan, hukuktan, gasptan bahsediyorlarsa bizim hakkımızı neden gasp ettiler, dışarıya çıktılar? Bizi de dinlemek zorunda değiller miydi? Biz de onları burada dinledik. Hak ise hukuk ise buyurun hak da hukuk da buradadır. Buyursunlar dinlemesini öğrensinler öncelikle.  ” diye konuştu.

“İKİNCİ PARTİ GELMİŞ OLABİLİRİZ AMA UNUTMAYALIM Kİ, BURASI TÜRKİYE CUMHURİYETİDİR”

Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve HDP’li meclis üyelerinin salonu terk etmesinin ardından salonda bulunan 7 AK Partili meclis üyesine konuşan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, “Kıymetli arkadaşlar, biz bir seçim sürecini geride bıraktık. Seçim sürecinde HDP olsun AK Parti olsun seçim çalışmalarımızı yaptık. Hepimiz Diyarbakır’ın Bağlar’ın çocuklarıyız. Ben 55 yaşındayım ve hiçbir zaman halkımın içinde korkmadım, ayrılmadım. Evet, seçimde biz ikinci parti gelmiş olabiliriz ama unutmayalım ki, burası Türkiye Cumhuriyetidir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız biz. Türkiye Cumhuriyetinin anayasa ve kanunlarla yönetildiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Evet, Bağlar’da yüzde 70 HDP almıştır. AK Parti yüzde 26 almıştır. Ama hukuktan dolayı Türkiye’de 7 yerde birinci partiden mazbata alınıp ikinci partiye geçilmiştir. Bu partiler arasında ikinci parti sadece AK Parti değildir. HDP de var AK Parti de var ve Saadet Partisi de var. Bize düşen bu saatten sonra hedefimiz, kardeşlik, barış, huzur ve hizmet olacaktır. Bağlar halkımıza hizmet etmek zorundayız. Gecemizi gündüzümüzü bir edip Bağlarımıza el birliği ile hizmet edeceğiz” dedi.

BEYOĞLU: ADALETLE HÜKMEDECEĞİM

Kanunlar çerçevesinde tek başkan olarak görevinin başında olduğunu belirten Beyoğlu, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Seçime girmişim ve Bağlar’da 43 bin oy almışım. Meşru ve kanunlar çerçevesinde Bağlar’ın tek belediye başkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti belediyelerinde Bağlar Belediyesinde Eş Başkanlık yoktur. Tek başkanlık sistemi var, bir başkan var ve meclis üyeleri var. Tekrar ediyorum, biz hiç kimseyi fikrinden dolayı, sirkinden dolayı, siyasetinden dolayı ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimseyi fikrinden dolayı ayırt etmeyeceğiz. Tek hedefimiz birlik, beraberlik içinde hizmet edelim, kardeş olalım. Barışçıl bir şekilde Bağlarımıza hizmet edelim. Bizim için HDP ve AK Partili belediye meclis üyeleri arasında bir fark yoktur. HDP’nin meclis üyeleri beni başkan olarak görmeyebilirler ama unutmasınlar ki, hem AK Partinin hem de HDP’nin belediye başkanı benim. Şunu unutmayınız ki, adaletle hükmedeceğim. Hiç kimse unutmasın burada belediye başkanlığı yapacağım süre içinde hiçbir zaman rüşvet olmayacak, adaletsizlik olmayacak. Parayla iş dönmeyecek. Parayla kimse işe alınmayacak. Haklımıza, meclis üyelerimize ve tüm Diyarbakır’ımıza en şeffaf bir şekilde hizmet edeceğiz.”

Bağlar Belediyesinde gergin başlayan ilk meclis toplantısında gündem maddeleri görüşülmedi. HDP’li meclis üyeleri Eş Başkan Zübeyde Zümrüt eşliğinde belediye personellerine moral ziyaretinde bulundu. Belediye çalışanlarına başarılar dileyen Zümrüt ve meclis üyeleri belediye önünde topluca fotoğraf çektirdi.

Ali Abbas Yılmaz / Yılmaz Yigitler / Özel

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme