enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5450
EURO
34,7490
ALTIN
2.488,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
28°C
Diyarbakır
28°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
27°C
Cumartesi Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
DİYARBAKIR HABERİ
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024

Bağlar’da okuma yazma bilmeyen kadın kalmayacak!

Bağlar’da okuma yazma bilmeyen kadın kalmayacak!
REKLAM ALANI

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun talimatı ve teşvikiyle açılan ücretsiz okuma yazma kursu, her yaştaki kadınların yoğun ilgisini görerek kısa zamanda istim üstüne üzerine çıktı. Günün bir bölümünü ev işleriyle, diğer bölümünü de kursta geçiren kadınların azmi ve gayreti takdir topluyor.

65 yaşındaki Adüle teyze de, 25 yaşındaki Zeynep bacı da aynı sıralara oturarak çocukluğunda gerçekleştiremediği okuma ve yazma hayalini gerçekleştiriyor.

Bağlar Belediyesi Kadın Ve Aile Müdürlüğü bünyesinde uzman hocalar eşliğinde aile destek merkezlerinde açılan kurslara şimdilik 100 kişi katılıyor, ancak ilk haftası geride kalan kursa katılımın katlanarak artması bekleniyor.

Kimisi çocuğunu okula gönderdikten sonra geliyor, kimisi de evdeki işlerini bitirdikten sonra katılıyor. Kurs programı, çoğunluğu ev hanımı olan kadınların günlük işleyişine göre belirleniyor.

Kursta farklı hayat hikayeleri olan değişik yaşlardaki kadınları görmek mümkün. Kimisinin ailesi çeşitli nedenlerle zamanında okula göndermemiş, kimisi hayat şartlarından dolayı bu imkanı çocukluğunda değerlendirememiş. Ama şimdi belediye tarafından verilen bu kursu tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyorlar.

“KADINLARIN AZMİ BİZİ HAYRAN BIRAKTIRIYOR”

Kurs eğitmeni Leyla Bağatır, kursa katılan kadınların büyük bir azim ortaya koyduğunu söyledi. Bağatır,”Hiç okuma yazma bilmeyen ve günlük hayatta bu yüzden zorluk çeken ablalara ve annelere okuma yazmanın ilk uygulamalarını gösteriyoruz. Sıfırdan öğreniyorlar. Her yaştan kadınlar geliyor. 65 yaşındaki anne de 35-40 yaşındaki abla da var. Genelde belli bir yaşın üzerindekiler geliyor. Yoğun talep var. Kayıtlar devam ediyor, her gün yeni isimler geliyor. Programı kadınların uygunluğuna göre belirliyoruz. Hem okuma yazmayı öğrensin, hem ev işlerini yapabilsinler diye Haftanın üç günü bu çalışmayı yapıyoruz. Bizim için de zevkli geçiyor. Bu yaştan sonra kendilerine güvenip heyecanlı ve istekli olmaları çok güzel  bir olay. Kadınlarla çalışmak her zaman daha zevkli, çünkü birbirimizi iyi anlıyoruz. Amacımız en kısa zamanda okuma yazmayı öğrenmelerini sağlamaktır. Halk Eğitim Müdürlüğü bu sürecin sonunda okuma yazma belgesi veriyor ama zaten kadınların amacı okuma yazmayı çözerek günlük yaşantıda kullanmak.” dedi.

“KADINLARIN GÜNLÜK HAYATINA İNANILMAZ KATKISI OLACAK”

Okuma yazmayı çözmenin kadınlara çok şey katacağını ifade eden Bağatır,”Değişik hayat hikayesi olanlar var. Bunlar arasında çocuklarıyla beraber gelenleri de görüyoruz. Günlük hayatta kadınlara çok şey katacak. Okuma yazması olmadığı için hangi otobüs durağında inmesi gerektiğini bilmeyen kadınlar bile var. Ya da hastaneye giderken orada sorun yaşayanlar bile var. Başkalarından yardım almak zorunda kalıyorlar. Okuma yazmayı öğrenirse okula giden çocuğuna  yardımcı olur, günlük ve sosyal hayatta haklarını arama imkanına kavuşur. Peygamberimize gelen ilk ayet, ”oku” emri ile başlar. Hazreti Ali, ”bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” diyor. Okuma yazma bu derece önemli. Özellikle de hayatın yükünü çeken kadınlar için hayati anlam taşıyor. Belediyenin bu hizmeti kadınlar için oldukça anlamlıdır. Burada hem Kur’anı Kerim dersini hem de okuma yazma eğitimini alanlar var. Kadınlarımız gelsin ve bu imkandan yararlansın diyoruz. Bizim amacımız bu kurs sayesinde temeli sağlamlaştırmaktır.” diye konuştu.

65 YAŞINDAKİ ADÜLE TEYZENİN OKUMA YAZMA VE KUR’ANI KERİM AŞKI!

Kursa katılan kadınlar da memnuniyetlerini dile getirdi, tüm kadınlara çağrıda bulundu. Okuma yazma bilmediği için günlük yaşamda zorluk çektiğini anlatan Sevda Nazlı, “Günlük yaşamda çok zorlanıyoruz. Bu sorun her yerde karşımıza çıkıyor. Kurs çok güzel geçiyor, hem okuma yazmayı öğreniyoruz, hem sosyal faaliyet adına güzel zaman geçiriyoruz. Kısa zamanda çok şey öğrendim diyebilirim. Böyle bir imkan sağladığı için belediyemize çok teşekkür ediyorum. Burası evimize çok yakın, bu nedenle zaman sorunu da  olmuyor. Okuma yazması olmayan tüm kadınlara tavsiye ediyorum. Bu güzel imkandan yararlansınlar” ifadelerini kullandı.

65 yaşındaki Adüle Açan, hem okuma yazma hem de Kur’anı Kerim eğitimi alarak ” öğrenmenin yaşı yok” diyor. Açan,”65 yaşındayım. Burada hem Kur’anı Kerim dersini alıyorum, hem okuma yazma kursuna katılıyorum. Öğrenmenin yaşı yok. Buraya katılmayı çok istedim. Okuma yazmayı kısa zamanda çözeceğime inanıyorum. Benim kadınlara çağrım, yaşa takılmasınlar. Böyle güzel bir imkan var. Gelip en iyi şekilde değerlendirsinler.” dedi.

“BİZİM İÇİN MÜTHİŞ BİR İMKAN”

Pandemiden dolayı kapanan kursun açılmasından dolayı çok memnun olduklarını anlatan Zeynep Salar, ”Bir haftadır katılıyorum. Çok memnunum. Pandemiden dolayı burası kapanmıştı. Açılmasını çok istiyorduk. Okuma yazmadan Kur’anı Kerim dersine kadar çok şeyi öğreniyoruz. Burası herkes için müthiş bir imkan sağlıyor. Kendim ve ailem adına Bağlar Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Önceden okuma yazması olduğunu ancak bunu yeterli görmediğini ifade eden Ayşe Yamaç,”Biraz biliyordum ama yeterli değildi. Burada kendimi  geliştiriyorum. Çocuklarım okul okuyor. Benim buraya gelmemden onlar da gayet memnun. Bağlar Belediyesi’ne böyle bir imkanı kapımıza kadar getirdiği için teşekkür ediyorum” sözleriyle görüşlerini dile getirdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme