enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Basit ve yalının peşinden koşmalıyız

Koronavirüs nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasaklarının halkımızın çeperini daralttığı bu süreçte çok da makale yazma deneyimim olmamasına karşılık Sevgili Veysi’nin (Polat) talebini kırmayarak, bu günlerin getireceği ve günlük siyasetin konu ile ilgili düzenlemeleri konusunda kendi mahallemizin yaşadıklarını haddimi de bilerek bir kaç kelam yazdım.

Anlaşılan o ki yeniden düzenlenecek dünya düzeneğinde insan evlatları et ve kemikten var olduklarını, gereksiz ve edepsiz egolardan uzaklaşmasının insan evlatlarına uzun uzun anlatan bilimsel metotlar üretilip bu zaman diliminin getirdiği boş zamanlarda kelime kelime anlatmak, bu zamanda en büyük kazanım olur inancındayım.

Bir daha tekrarlayayım “HER İNSAN EVLADI ET VE KEMİKTEN OLUŞUR.”

Bu konu özelde kendi mahallemizdeki en başat sorun olarak gördüğümden tekrarlıyorum. Uzun uzun üretmeden kısa vadedeki küçük ve konjonktürel kazanımlar bizleri üstün kılmıyor; yaşamı sosyal hayattan ticarete kültürel birikimden sanata kadar uzun kalıcı iş bitirmeleriniz yok ise yani sürdürülebilir birikimli bir topluluk değilseniz hem içinde bulunduğunuz toplumu hem de bireyleri gereksiz konumlandırıyor.

Bu kadar cümle kurmamdaki amaç her kazanımı şahsi ve toplumsal zafer olarak görmek bu coğrafyayı beklenen yola koymaz, bu kadar net. BASİT VE YALININ peşinden koşan bireyleri çoğaltmak, kalkınma arzusunda olan bölgemiz için doğru bir yol olduğunun altını çizmek isterim.

Dönüşecek olan düzlemde koşullar bilinen ekonomi kavramların değişimine kısa vade de şahitlik edeceğiz kanısındayım. Global ekonominin kanunları ters düz olan pandemin günlerinde yereldeki üretimin ne kadar da önemli bir hal aldığı gerçekliğindeyiz.

Yerinden yönetim ki yerelin ekonomik koşullarının belirlenip yerel politikalar ile yerinde üretim herkes açısından olmazsa olmaza doğru gidiyor. Bu manada gerek bölgemizde gerekse de ilimizde üretimi çeşitlendirip koşullarımıza göre yönlendirmeliyiz; aksi halde yaşananların da deneyimi ile nüfus yoğunluğu olan bölgemiz bağımlı ve pahalı bir yaşam sürmek zorunda kalacağı gerçeği gözlerimizde cereyan ediyor.

Tüm bahsettiklerimin yanında Ülke genelinde üretimi ve ekonomiyi ayakta tutmakla ilgili alınan kararlar konusunda atılan adımlardan da bir parça bahsedip tekrar yerele dönüp yerelde yapılması gerekenlere dikkat çekmek isterim.

Finansa erişim konusunda ezelden beridir sorunlu olan bölgemiz Pandemi günlerinde de bu konuda epeyce zorlandı; İlimiz deki ticari örgütlenmelerin de dürtmeleri ile finansa ulaşmaya çalışan firmalarımız maalesef beklenenlerin altındaki rakamlara ulaşabildikleri bir realiteyi tekrarlamakta fayda var ve tabi ki ekonomik tedbirler konusunda ki diğer maddelerde mevcudun belirli bir kısmı faydalanırken, düzenini ve disiplinini kaybeden firmalarımız kaderleri ile baş başa kaldığını da dillendirmek lazım.

Merkezi düzeyde alınan kararlar ne kadar kesime ulaştığı konularından bağımsız yerelde ekonomik tedbirler alınması konusuna değinmekte fayda var. İlimizin turizmden tarıma ticaretten üretime kadar giden mevcutlarında yerel yönetimler kaynaklarına ulaşmasının daha önemli olduğu kanısındayım.

Yaşamını devam ettirmekte zorlanan işletmelerimiz için olağanüstü koşullardan geçtiğimiz günlerde yereldeki bütçeli tüm kurumlarımız bütçelerini revize edip yaşam içinde olmazsa olmaz olan ekonomi konusunda ilintili küçük büyük tüm işletmelere kaynak üretmesi zorunluluğunun kamuoyunu oluşturmalıyız. Bu konu tüm şeffaflığı ile kent içinde tartışılıp yaşama koşullardan dolayı zorlanan tüm kuruluşlara kaynak oluşturmalıyız ki yeni düzenekte ekonomiyi yönlendirenlerin kartları tekrardan dağıtmaya başladığı zamanda İSTİHDAM yaratacak aktörlerimiz baştan üretmekle uğraşmayalım.

Somut bir kaç önerme ile noktalayacağım yazımda; Turizm işletmelerimiz için yerelden kaynaklar yaratılıp bu işletmelerin yarınlar için ne kadar önemli olduğunu hatırlayalım.

Tarımsal sahada ki üreticilerimiz için gider kalemlerini azaltmak ile ilgili yerel yönetimlerin araç ve gereçlerini, bu konudaki muhataplarına bir an önce ulaştırmalıyız ki önümüzdeki aylarda oluşacak hasadın ekonomiye hızla dönüşmesi konusunda avantajlarımız oluşsun ve çok büyük zorluklarla kurulan OSB içindeki işletmelerimizin üretimlerini yerel ve bütçeli kurumların ihtiyaçları doğrultusunda tüm satın alımlarının buralardan yapılmasını yerel bir kaide haline bir an önce getirilmesini sağlayalım…

Özetle YEREL KAYNAKLAR bir an önce yerelin ekonomisi için kullanılması kararlaştırılmasına dikkat çekelim geç olmadan.

BASİT VE YALININ PEŞİNDEN KOSAN, YERELDEKİ ÜRETİMİ GÜÇLÜ BİR KENT İÇİN YEREL POLİTİKALAR OLUŞTURALIM.

BURÇ BAYSAL

Diyarbakır İş İnsanları Derneği Başkanı (DİSİAD)

Kaynak: ekoAbori

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

  1. Bcdwbt dedi ki:

    buy seroquel pills – luvox over the counter order eskalith without prescription

Vbet para çekme