enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

BUGÜN DÜNDEN DAHA YAŞLIYIZ

Daha düne kadar otobüslerde yer verdiğimiz, sokakta karşılaşınca küçük bir tebessüm gösterdiklerinde içimize huzur dolduran, eski günleri anlatımlarını masal gibi dinlediğimiz sempatik yaşlılarımızı bugün ne oldu da sokakta avlamaya çıktık?

Ellerine çağın oyuncağı telefonunu alan kamerasıyla yaşlı kovalamaya başladı. Sosyal medya yetmedi ulusal kanallarda bile reyting rekorları kıran görüntülere dönüşüverdi yaşlı avı. Hiç kimse düşünmüyor mu onların ruh halini diye gerçekten merak ediyorum. Onlar açısından bakıp, hissettiklerine empati kuruyor muyuz? Oysa her geçen gün bir önceki güne göre daha yaşlı olduğumuz gerçeğinin neden farkında değiliz. İnsan yaşam evreleri nasıl sıralanır? Doğarız bakıma muhtacız ve kendi başımıza yaşayabilecek becerilere sahip değiliz, yaşar bağımsızlaşırız ve yaşlanır yine bakıma muhtaç hale geliriz, yaşam eğrisi sıfırdan başlar üst çizgiye ulaştıktan sonra tekrar sıfıra doğru inişe geçer ve sıfır noktasına gelince başlangıcın sonu olur. Bebeklikten, çocukluktan bir farkı vardır bu defa, o tüm yaşanmışlıkla insan sona yaklaştığını bilir. Yaşam eğrisi inişe geçtikten sonrada Alzheimer, demans, ileri yaş depresyonu gibi ruhsal hastalıklar yanı sıra fiziksel hareketliliği kısıtlayan eklem hastalıkları, dil konuşma ve görme bozuklukları gibi fiziksel semptomlarda ki artışta yine değersizlik, kendine acıma yada acınmasına tahammül edememe gibi olumsuz duygu durumlarına sebep olabilir.  İşte bu  yaşanmışlıklar ve sonun geldiğini biliyor olmak  yaşlılarımızın tepkilerini şekillendiriyor.

Kimi yaşamı boyunca hep acı çekmiştir, çalışmış yokluk çekmiş, belki bolluk yaşamış ve kaybetmiş, nice arkadaşını dostunu kaybetmiş olmanın yalnızlığı ve isyanıyla içinde fırtınalar kopuyordur. Ama biz ne yapıyoruz, anlamadan anlamaya çalışmadan sosyal medyada bir beğeni almak için koca bir yaşanmışlığın sonlarında belki de ellerinde kalan son kozu, “saygı” yı da ellerinden alıyoruz.

Bide çok bilmiş genç nesiliz ya, amca senin iyiliğin için deyip azarlıyoruz, aşağılıyoruz. O amcanın bir zamanlar senin hatta belki seni yetiştiren babanın öğretmeni olduğunu unutuyoruz. Şimdi ona bilmişlik taslıyoruz ya o düşünmüyor mu geçmişte sahip olduğu konumu.

Zaten hayatının sonlarına yaklaştığını bilen yaşlımıza, çıkma ölürsün diyoruz, virüs var diyoruz. O zaten ölümü bekliyor olabilir.  Gerçekten riski onun değerlerini yaşamını göz önünde tutarak onunda değerleri doğrultusunda anlatabilsek, saygıyı yitirmeden, hassasiyetlerini unutmadan, hastalıklarının olabileceğini atlamadan…

 Bunun için önce dinlemeyi bilmeliyiz tabi. Toplumca yaşadığımız en büyük problemlerden biride  iletişim kurmayı beceremiyor oluşumuz, doğru iletişim için önce dinlemeyi becerebilmeliyiz. Dinlemek yeter mi peki? Tek başına dinlemenin hiçbir manası yoktur aslında, dinlediğimizi anlamazsak dinlemiş olmayız. Biz anlamak için değil eleştirmek için dinliyoruz ki buda gerçek bir dinleme olmamış oluyor. Sağlıklı bir iletişime, sağlığımızın tehlikede olduğu bu dönemde çok ihtiyaç duyuyoruz. Siz hayatı ciddiye almıyor olabilirsiniz, hayatın ciddiye alınması gerektiğini dinlemediğiniz için ama etrafınızda hayatı ciddiye alan dinlemiş insanlar var.

Psikolog Fatih YİĞİT’in YAZISI

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme