enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3654
EURO
34,9610
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

“Burada Allah yok, Peygamber izne çıktı” sözüyle yüzleşilmeli!

“Burada Allah yok, Peygamber izne çıktı” sözüyle yüzleşilmeli!
REKLAM ALANI

AK Parti MKYK Üyesi Abdurrahman Kurt, Geçtiğimiz hafta boşaltılan Diyarbakır E Tipi Cezaevinin ne olacağı yönündeki beklentileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a ziyareti ve 2023 seçimleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ MÜZESİ OLMALIDIR”

Kentte boşaltılan Cezaevinin ne olacağı yönünde büyük bir merak ve beklenti olduğunu ifade eden Kurt, “Tabi ben hem İl Başkanlığım döneminde hem de özellikle Güney Afrika’ya yaptığım ziyarette apartait müzelerini görünce bunun burada yapılmasıyla ilgili fikrim oluştu. Ciddi anlamda herkesin sahiplenerek ve olması gereken bir beklentiye dönüştüğünü buradan görebiliyoruz. Ne olması gerektiğine yönelik tartışmalar var. İşte Kültür Merkezi ve Müzeye dönüştürülmesi dönüştürülüyor. Olması gereken şey bana göre, Bir insan hakları ve Demokrasi Müzesi’dir” dedi.

“BURADA ALLAH YOK, PEYGAMBER İZNE ÇIKTI” SÖZÜYLE YÜZLEŞİLMELİ!

Kurt, “Burada Allah yok, Peygamber izine çıktı” denilen bir dönemin yarattığı travmaların, toplumda şiddet ve terörün ne şekilde toplum olarak, toprağa ektiğinin farkına varılması en önemli zeminlerden bir tanesi olduğuna değinerek “Dünyada İnsan Hakları ihlallerine ilişkin 10 cezaevinde bir tanesi olarak sayılıyor. Bu alan buna müsait her 10 cezaevini de beli bir yerde canlandırıp, belli bir bölgeyi işte Saygon cezaevi, Dünyadaki diğer Apartait cezaevleri bölgelerindeki diğer cezaevlerini orada canlandırmak çok önemi bir hafıza oluşturacaktır. Ve bizim toplumumuzun geleceği açısından da insan hakları kavramının öneminin altını çizecek bir mekana dönüşecektir. Biz bunları konuşuyoruz. Tabi bu insan hakları ve demokrasi müzesinde bunların yanında Türkiye’deki Yassı Ada’daki örneklemeden tutun da bugüne kadar işte ikna odalarına kadar pek çok alanların yer alabileceği insan hakları ihlallerinin mücessem hale geldiği cisimleştiği alanları ve zaman dilimlerinin kesinlikle dile getirilmesi gerekir.

“ORADA İSTİKLAL MAHKEMELERİNİN BELLİ BİR BÖLGEDE ANILMASI GEREKİR”

İstiklal Mahkemelerinin belli bir bölgede anılması gerekiyor. Bunun yer yer belki görsel bir destekle yapılması bazı odalarda o zamana ait görüntülerin sunulması gibi bu süreç içerisinde dünyada örnekleri var. Polonya’daki toplama kampı Auschwitz gibi toplam kamplarından yapılan örneklemeler var” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN ÖZGÜVENİNİ YANSITACAKTIR”

İnsan Hakları ve Demokrasi müzesi tam anlamıyla gerçekleştirildiğinde Türkiye’nin özgüvenini yansıtacağına işaret eden MKYK üyesi Kurt, şöyle dedi:

“Bir sonraki nesillere bu süreçle ilgili anlamlı bir mesaj oluşacaktır. Devlet ve toplum arasında bu tür uygulamaların nasıl bir ayrışmaya tohum ektiğinin en önemli yerlerinden biri haline getirecektir. Onun altını çizecektir. Dolayısıyla bu boyutu çok önemlidir. Üzerine çok konuşmak lazım. Mağdurları, hikayeleri var. Mağdurlardan, hikayelerden süreçten tarihsel sadece Türkiye ile ilgili değil, tarihsel anlamda bütün insan hakları kavramlarının ihlallerinin yaşandığı bölgelerden örneklemelerle çok dört başı mağrur bir İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi ve kültür Merkezine dönüşebilir diye düşünüyorum”

“AK PARTİ SÜREKLİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ YAŞATAN BİR PARTİ’NİN ADIDIR”

MKYK Üyesi eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a yapacağı ziyareti de değerlendirerek, “AK Parti kalkınma ve demokratikleşme sürecini merkeze almış bir partidir. Bazen soruyorlar, Çözüm süreci yeni çözüm süreçleri beklemeli miyiz? AK Parti sürekli olarak zaten bir çözüm süreci yaşatan partinin adıdır. Türkiye’de şuana kadar halının altına süpürülmüş sorunları yönetmek yerine çözmeyi hedeflemiş. Bu yüzden çözüm merkezi olan bir partidir. Yönetmek yerine ki çoğu zaman hükümetlerimizin Türkiye Cumhuriyeti siyasal tarihine baktığımız zaman gerek üzerindeki hegemonyalardan batı vesayetinden derin batının buradaki sistemi kuklasal bir şekilde yönetme çabasından, her 10 yılda yapılan darbelerin batı merkezli hegemonya sistemlerin Türkiye’de bir demokratikleşme yerine yönetilen bir ülke olması istenmesiyle ilgili bir zemini var. Ve hükümetlerde artık çözmek yerine bunları yönetmeyi tercih etmişler. Ama AK Parti ortaya çıktığında biz yönetmek değil çözmekle ilgili bir misyona sahibidir” dedi.

“EN ÖNEMLİ MESELELERDEN BİR TANESİ DE ALEVİ MESELESİDİR”

Çözüm süreçleriyle ilgili şey her aslında sadece Kürt meselesinde değil, bugün en önemli meselelerden bir tanesinin de Alevi meselesi olduğunu belirten Kurt, şunları söyledi:

“O konuyla ilgili çalışmalarımız uzun zamandır yapılmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu ilan etti. Ve çok ilginç bir şekilde Sayın Devlet Bahçeli’de büyük bir devlet adamlığı misyonunu göstererek çok önemli bir dil ile bunu sahiplendi.

“SAYIN BAHÇELİ’NİN ALEVİ MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANDIĞI DİL ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİDİR”

Sayın Devlet Bahçeli’nin kullandığı bu dil MHP tarafından ifade ediliyor olması çok çok daha önemlidir. “Biz onları tanımlamamalı, onların kendilerini tanımlamalarına saygı duymalıyız” Minvalinde çok değerli bir tespitin altını çizdi ki bu çok önemli bir şeydir. MHPden gelmesi önemini artıran bir şeydir bir boyutuyla. Dolayısıyla çözüm süreçlerini devam ettiren, demokratikleşme süreçlerinde bir nihai nokta olmadığı içinde bunun bir nihai noktası olmayan süreçtir AK Parti’nin içinde olduğu.

“AK PARTİ ÇÖZÜM PARTİSİDİR”

Amacımız kendi bölgesinde güçlü, insan haklarını koruyan, Batı ve Doğu arasında adil denklemler kuran, Dünya’nın 5’ten büyük olduğu kavramıyla da uluslararası arenada bu adaleti tesis etmek gibi bir misyonu ifade eden bir partinin adıdır. Bunun tabiki yereldeki yansımaları ve çözümlemelerini de çözmek durumundadır. Bu yüzden AK Parti bir çözüm partisidir”

“2023 YILI HERKESE ÇOK BÜYÜK VEBAL YÜKLÜYOR”

AK Parti MKYK Üyesi Kurt, 2023 Türkiye’de bahsettiği bu vizyonun, bu misyonun oturmasıyla ilgili herkese çok büyük bir vebal yüklediğini anımsatarak, “Çünkü ya bu vizyonu ve misyonu güçlendirecek şekilde sandıklara yükleneceğiz, Kürtler, Aleviler, Çerkezler, Lazlar hepimiz bu ülkenin geleceğindeki Yönetişim tapusunda mührümüzü imzamızı oyumuzla atacağız ve diyeceğiz ki bu mühürde bu imzada oyumuzla bizimde bu tapuda hakkımız vardır ve beklentilerimizde bu hakkımıza ilişkin haklı ve güçlüdür. Gücümüz oranında sandığa yansıttığımız oranda bunu hissettirdiğimizi düşünüyoruz diyeceğiz.

“ÇÖZÜME KATKI SUNULMASI GEREKİR”

Çünkü adı üstünde AK Parti Türkiye’nin şuan ki Dünya konjonktüründe bir kaos olduğunu hepimizin herkesin görmesi gerekiyor ve kaostan çözümün değil, çözümsüzlüğün çıkacağını, yanı başımızda yaşanan felaketlerin buraya yansıtılmak istendiğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Bu gerçekçi bir şeydir. Kürtler beklentisi olan diğer kesimlerin tamamı artık bir matematik yapmasını, bir mantığı doğru oturtmasını, Ankara’sız bölgenin veya Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde sorunların çözülmeyeceğini, dolayısıyla Ankara ile bu işi çözebilecek en iyi yapıların kimler olduğunu, doğru tespit etmeli, AK Parti’nin bu süreçte gösterdiği performansta bu anlamda bu çözüme katkı sunmalarını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Sait BAYRAM’ın Özel Röportajı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme