enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
27°C
Diyarbakır
27°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan...
19.04.2024
21 yıl 21 gün süren bir çalışma sonucu tarihi Sur içi minyatürünü yapan taş sanat ustası Fesih Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulunarak, mevcut maketin 10 katı büyüklüğünde yeni bir maket yapmak için yer talebinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın 80 yıl önceki halindeki Sur İçi maketi 21 yıl ve...
19.04.2024
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 48. Düzenlenen Turizm Haftası Bahar konseri ile sona erdi. DİYARBAKIR GAZETE – 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 48. Turizm haftası sona erdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce merkez Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi’nde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat...
19.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesine Mülkiye Müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Yerlikaya X hesabından “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında “İstiklal Marşı’nın okutulmadığına”, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise “Türk bayrağının kaldırıldığına” ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.” paylaşımını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden açıklama Diyarbakır...
19.04.2024

Büyük ‘Teleskop’ Belediye engeline takıldı!

Büyük ‘Teleskop’ Belediye engeline takıldı!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın ‘Astronomu’ olarak bilinen Abdulkadir Topkaç 3 yıl aradan sonra teleskopuna kavuştu. Ancak Topkaç bu sefer de Büyükşehir Belediyesi engeline takıldı.

Diyarbakır’ın tarihi On Gözlü Köprüsüne teleskop kurmak isteyen Topkaç, “Güvenlik gerekçesi” ile Büyükşehir’den istediği izni alamadı.  Yetkililere çağrıda bulunan Topkaç, “İnşallah devlet büyüklerimiz bu durumu öğrenir de teleskopun zararsız olduğunu anlatırlarda birileri bize yardımcı olur ve teleskopumu On gözlü köprüye kurarım” dedi.

Diyarbakır’da fırıncılık yaparken, astronomiye merak salan, 1991 yılından bu yana dek gökteki olayları inceleyen, notlarından bazılarını TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi ve NASA’da paylaşan, NASA’dan cevap mektubu bile alan Abdulkadir Topkaç, teleskobu Sur olayları sırasında tahrip olmuştu. Sosyal medyada bir araya gelen bir grup genç, Topkaç’a yeni bir teleskop aldı, ancak Topkaç, Büyükşehir Belediyesinden izin alamadığı için teleskopunu kullanamıyor.

On gözlü köprü için Büyükşehir Belediyesinden izin isteyen ancak güvenlik gerekçesi ile izin verilmeyen astronomi tutkunu Topkaç, teleskopunu On gözlü köprüye kurabilmek için izin yetkililerden izin istiyor.

TELESKOPUMU ON GÖZLÜYE KURMAK İÇİN İZİN İSTİYORUM!

Teleskopunun On gözlü köprüye kurmak isteyen Topkaç, “Bana izin versinler teleskopumu kurayım. Ben paragöz değilim fahiş fiyat istemiyorum. Bir TL bana yeter. Kimseye yük olmak istemiyorum, kendi geçimimi sağlamak istiyorum. Astronomi ile ilgili öğrencilere katkı sunmak istiyorum. Teleskopumun mercekleri eksiktir, inşallah eksiklerimi tamamlarım. Belediyeden izin istedim teleskopumu On gözlü köprüye bırakmak için ama izin verilmedi. Güvenlik açısından sakıncalı bulunmuş. Tabii onların kendi düşünceleridir ve bu konuda pek fazla ısrarcı da olamıyoruz. İnşallah devlet büyüklerimiz bu durumu öğrenir de teleskopun zararsız olduğunu anlatırlarda birileri bize yardımcı olur ve teleskopumu On gözlü köprüye kurarım.” diye konuştu.

İŞSİZİM BAŞKA BİR GELİRİM YOK!

Hem geçimini sağlamak hem de gençlerle diyalog kurmak istediğini ifade eden Topkaç, “Uzun süreden beridir işsizim ve bir gelirim yok.  Yeşil karttan başka herhangi bir sosyal güvencem yok. Eğer teleskopumu On gözlü köprüye koymama izin verselerdi hem kendi geçimimi sağlamaya çalışırdım hem de halkla, öğrencilerle diyalog kurmuş olurdum. Onlara gözlem yaptırırdım, konuşur, sohbet eder, fikir alışverişi yapardık.” İfadelerini kullandı.

YENİ TELESKOPUMUN ÖZELLİKLERİNİ TAM BİLMİYORUM!

Yeni teleskopunun özelliklerinden bahseden Topkaç, “Tam otomatik bir teleskoptur ve açılar hakkında yeterli bilgim olmadığı için odaklamakta güçlük çekiyordum. Bu eksiklilerimi tamamladığımda teleskopu daha verimli bir şekilde kullanabilirim.” diye konuştu.

TELESKOP BENİM OLMAZSA OLMAZIMDIR!

Önceki teleskopunun özelliklerine de değinen Topkaç, teleskopun kendisi için önemini şu sözlerle dile getirdi: “Benim daha önceki teleskobum yıldız teleskobuydu. Aynalı mercekli, 120 cm uzunluğunda bir teleskoptu. Kullanışlı, hafif, güzel bir teleskoptu. Sur olayları sırasında evime hırsızlar dadanıyor ve ev eşyalarımla birlikte teleskobumu da çalıyorlar. Teleskop astronomi merakı olan bir insan için olmazsa olmazdır.”

Diyarbakır’da fırıncılık yaparken, astronomiye merak salan ve 1991 yılından bu yana dek gökyüzünü inceleyen ilkokul mezunu Abdulkadir Topkaç’a sosyal medyada bir araya gelen bir grup genç, yeni bir teleskop almıştı.

(Aziz FİDANCI’nın Özel Haberi)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme