enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımının, seçimden beş gün sonra Diyarbakır’da bulunan 10 adet spor tesisini Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrettiği ortaya çıktı. DİYARBAKIR GAZETE-  31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir farkla kayyımdan geri alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım, seçimden beş gün sonra kentteki bütün spor tesislerini devrettiği ortaya çıktı. 31 Mart’ta...
20.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’nde mazbata töreni sonrasında makam odasında bulunan Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözleriyle ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Türkiye İçişleri Bakanı soruşturmayı sosyal medya hesabı X’den duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer...
20.04.2024
Diyarbakır’da polis, farklı tarihlerde vatandaşları tehdit edip paralarını gasbeden ve silahla yaraladığı tespit edilen 6 kişilik çeteye yönelik ‘Balistik’ operasyonu yaptı. Gözaltına alınan 6 şüpheli tutuklandı. Polis, kollarında dövme olan bir şüpheliyi kameralardan tespit edip yakaladı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro ve Gasp Büro Amirlikleri,...
20.04.2024
Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürlüğü’ne bağlı 2 kişilik ekibi İdil’e bağlı Okçu köyünde kaçak kontrolü yaparken engelleyerek rehin alan, üzerlerine kurşun sıkan ve darp ederek yaralayan saldırganların yakalanabilmesi amacıyla jandarma tarafından yapılan soruşturma kapsamında 12 kişi gözaltına alındı. Sanıklardan 4’ü ise sevk edildikleri savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. DİYARBAKIR...
20.04.2024

Çetinkaya’dan Dünya Kadın Çiftçiler Günü mesajı

Çetinkaya’dan Dünya Kadın Çiftçiler Günü mesajı
REKLAM ALANI

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla sağlık ve gıda sektörlerinin öneminin daha da arttığını belirterek, “Büyütelim, besleyelim, hep birlikte sürdürelim. Görüyoruz ki küçük aile çiftçi ve yetiştiricileri üretmeden, büyütmeden, beslemeden, sürdürülebilir üretime geçmeden dünyada açlığı yok edemeyeceğiz.” Dedi.

Çetinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 75’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı.

FAO’nun 75’inci yılını “Büyütelim, besleyelim, hep birlikte sürdürelim. Eylemlerimiz geleceğimizdir” temasıyla kutladığına işaret eden Çetinkaya, dünyanın en önemli sorununun açlık olduğunu belirtti. Çetinkaya, Kovid-19 salgınının, gıda ve sağlıktan daha stratejik bir sektör olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

DÜNYANIN AÇLIK SORUNU ÇÖZÜLMEDİ

Hala dünyanın açlık sorununu çözemediğine işaret eden Çetinkaya, şu değerlendirmede bulundu:

“Afrika, Asya, Karayipler ve Latin Amerika’da hala kadınları, yaşlıları, çocukları aç bırakıyor, ekmeğe muhtaç ediyorsak uzaya çıkmanın, teknolojide akla hayale sığmayan yeni buluşlar yapmanın anlamı ne? Büyütelim, besleyelim, hep birlikte sürdürelim. Görüyoruz ki küçük aile çiftçi ve yetiştiricileri üretmeden, büyütmeden, beslemeden, sürdürülebilir üretime geçmeden dünyada açlığı yok edemeyeceğiz. Bu en önemli sorunumuz. Diğer sorun ise sağlık hizmetlerine herkesin yeterince ulaşamaması. Bu iki sorunu çözmeden dünyada barıştan söz etmek mümkün değildir.”

Çetinkaya, Birleşmiş Milletlerin Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu Raporu 2019 verilerine göre dünyada 690 milyondan fazla insanın doğrudan açlıkla mücadele ettiğini bildirdi.

İnsanların bir kısmının ise aşırı gıda tüketimi sonucu obezite sorunuyla uğraştığına dikkati çeken Çetinkaya, şunları kaydetti: “Bir yılda üretilen 4 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonu çöpe giderken, açlığın hala sürmesinin izahı yoktur. Açlık çeken insan sayısı, 2018-2019 döneminde bir yılda 10 milyon, 2014-2019 döneminde 60 milyon artmıştır. Bu sorun, azalma bir yana giderek artacaktır. Nitekim aç insan sayısının 2030’da 840 milyonu geçeceğini söylenmektedir. Rapora göre en az 83 milyon kişi daha 2020’de Kovid-19’un tetiklediği ekonomik küçülme sebebiyle açlık çekmeye başlayacak. Bu sayının 132 milyona kadar çıkabileceği öngörülüyor.”

“ÇİFTÇİ KADINLAR OLMADAN TARIM VE HAYVANCILIK SÜRDÜRÜLEMEZ”

Abdullah Çetinkaya, salgın sürecinde ilk etapta insanların marketlere hücum ettiğini ama çiftçi ve yetiştiricinin düzenli üretimle insanların gıda bulamama tedirginliğine kapılmasını önlediğini hatırlattı.

Bu süreçte iki meslek grubunun önemini ve özverilerini daha net gördüklerini belirten Çetinkaya, “Bunlardan biri sağlık çalışanları, diğerleri ise çiftçi ve yetiştiriciler. Gecelerini gündüzlerine katarak canları pahasına yaptıkları çalışmalarla bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayan her iki gruba da teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünyada gıdayı üreten insanların yüzde 80’inin küçük aile çiftçileri olduğunu, onlar olmadan gıda güvencesinin sağlanamayacağını vurgulayan Çetinkaya, bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin özverili çalışmalarının, tarım ve hayvancılığa verdikleri desteklerin de üretimin aksamadan sürmesinde büyük katkısı olduğunu bildirdi.

“TARIM VE HAYVANCILIKTA KADINLAR ÖNEMİ BÜYÜK”

Tarım ve hayvancılıkta kadınların önemine de dikkati çeken Çetinkaya, şöyle dedi:

“Tarım ve hayvancılıkta kadınların inkar edilemez bir yeri var. Çiftçi ve yetiştirici kadınlar olmadan tarım ve hayvancılık sürdürülemez. Dünyada da ülkemizde de tarım ve hayvancılığı kadınlar sırtlarında taşımaktadır. Temmuz 2020 itibarıyla Türkiye’de tarımda çalışan 5 milyon 283 bin kişinin 2 milyon 195 binini kadınlar oluşturmaktadır. Çalışan kadınların dörtte birinden fazlası tarımdadır. Kadınlar, çoğunluğu ücretsiz aile işçisi olarak tarıma hizmet etmekte, mülteci, yabancı, sığınmacılarla birlikte 88-89 milyonu aşan ülke nüfusunun gıda güvencesini eksiksiz sağlamaktadır. Bu vesileyle emektar, cefakar, çalışkan tüm çiftçi, yetiştirici kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme