enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3847
EURO
35,0605
ALTIN
2.325,56
BIST
9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan deprem raporu

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan deprem raporu
REKLAM ALANI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanlığı’nın deprem raporu yayımladı Diyarbakır’a ilişkin çalışmalar, veriler ve gözlemlerin yer aldığı deprem raporu yayımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanlığı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin çalışmalar, veriler ve gözlemlerin yer aldığı deprem raporu yayımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Diyarbakır’da deprem sonrası çalışmalarının yer aldığı raporda şu ifadeler yer aldı: “Depremin ilk anından itibaren, CHP Diyarbakır İl Başkanlığı Yöneticileri ile kadın ve gençlik kolu üyeleri, kentin genel durumu hakkında bilgi almak üzere sahaya inmiş, veri toplamış, gözlemde bulunmuş ve tespitlerini il başkanlığımıza bildirmiştir.

DİYARBAKIR’DA 6 AYRI NOKTADA 7 BİNA TAMAMEN ÇÖKTÜ

Yapılan tespitlere göre Diyarbakır’da 6 ayrı noktada 7 bina tamamen çökmüş, bu binalarda ilk anda yurttaşlar kendi imkânlarıyla, ardından da profesyonel ekipler, kurtarma çalışmalarına katılmıştır. Yurttaşların, depremin korkutucu etkisi sebebiyle ilk andan itibaren büyük bir panik yaşadıkları gözlenmiş, bu paniği bağlı olarak çok sayıda yurttaşın, araçlarıyla kentten ayrılmak istemesi, aşığı yoğun bir trafik oluşmasına neden olmuştur. İlk günün akşam saatlerine dek, yüz binlerce yurttaşın, kenti terk ettiği müşahede edilmiştir.

CHP İl Başkanlığı, deprem ile ilgili yönetim kurulu üyeleri arasından çok sayıda komisyon oluşturmuş, bu komisyonların tespitleri üzerine, yardıma ihtiyaç duyular noktalar belirlenmiş, dağıtım ekipleri organize edilmiş, merkez ilçe başkanlıklarımız üzerinden de ihtiyaç sahiplerine gereken yardım ulaştırılmıştır.

İl Başkanı ve il yöneticilerimizin destek ve dayanışması ile elde edilen imanlar dâhilinde, yöneticilerimizin yer aldığı bir başka komisyonumuzun yönlendirmesiyle, yurttaşların ihtiyaçları doğrultusunda sıcak çorba ve yemek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda ilk günden itibaren, günde ortalama 4.500 (dört bin beş yüz) kişilik üç öğün çorba ve sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. CHP İl Başkanı Abdullah Atik’in girişimleriyle, ortaya çıkan akut durumda evlerine girmeye çekinen yurttaşlarımızın geceleyebilmesi için 5 düğün salonu, geçici barınma merkezi olarak halka açılmıştır.

Depremin ikinci gününden itibaren, Genel Merkezimizin koordinasyonu ile CHP’li belediyelerden gönderilen yardım TIR’ları kentimize ulaşmış, izdihama neden olmamak için, kentin hemen yanındaki bir depoya indirilmesi sağlanmıştır. İçeriğinde “battaniye, elektrikli soba, bebek bezi, bebek masası, kadın pedi, gıda, su, giysi, temel gıda maddesi, çeşitli konserveler, çocuklar için şekerleme ve çikolata, süt, çeşitli içecekler, bisküvi, kek vb” malzemeler bulunan yardımlar, ivedilikle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Şu ana kadar Diyarbakır’a, Eskişehir, Ağrı, Denizli, Amasya, Bursa illerinden 6 TIR ile 2 kamyon dolusu, her türlü ihtiyaç malzemesi ulaşmış, bunun çok büyük bir bölümü, depremzedelere bulundukları yerde teslim edilmiştir. Yardım malzemelerinin yaklaşık 30 bin kişiye ulaştırıldığı rapor edilmiştir.

Deprem sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Diyarbakır’dan sorumlu olarak atanmış, ayrıca özel olarak da değişik tarihlerde kentimizde İlhan Kesici, Sezgin Tanrıkulu, Ali Fazıl Kasap, Ali Haydar Hakverdi, Özgür Karabat, Özkan Yalın, Kani Beko, Mürsel Alban, görevi milletvekilleri olarak gelmişlerdir.

 

11 Şubat 2023 tarihinde ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partinin 11 büyükşehir belediye başkanları ve çok sayıda partili üst düzey yönetici ile birlikte kentimize gelmiş, burada taziye ziyaretinde bulunmuş, toplu barınma merkezlerinde bulunan depremzedelerle bir araya gelmiş, enkaz alanlarını ziyaret etmiş, sivil toplum kuruluşları ile de son durum hakkında görüşme yapmıştır. Depremzedeler, sayın Kılıçdaroğlu’nu kentte görmekten memnun olduklarını belirtmiş ve sıkıntı ve taleplerini iletmişlerdir.

Yine CHP İl Başkanlığı koordinasyonunda, kentimizde bulunan tüm milletvekillerinin katılımıyla, depremin üçüncü gününden itibaren kurulan taziye evleri ziyaret edilmiş, hayatını kaybeden yüzlerce yurttaşımızın ailelerinin acısı paylaşılmış, ihtiyaçları var ise bildirmeleri istenmiştir.

Depremin üzerinden geçen süre içerisinde CHP İl Yönetimi’nin resmi kaynaklardan elde ettiği bilgiler şöyledir:

Yıkılan bina sayısı: 7

Toplam vefat sayısı: 369

Enkazdan çıkarılan yaralı sayısı: 150

Enkazdan çıkarıldıktan sonra vefat eden sayısı: 15

Hastanelere gelen müracaat sayısı: 1.271

Toplan yaralı sayısı: 902

Ağır yaralı sayısı: 30

Hastanede tedavisi süren hasta sayısı: 78

Barınma merkezi sayısı: 361

Kapasite sayısı: 238 bin 175

Barınan kişi sayısı: 185 bin 439

Görevli personel sayısı: 11 bin 271

Acil yıkılacak bina sayısı: 31

Ağır hasarlı bina sayısı: 360

Toplam bağımsız bölüm sayısı: 5 bin 73

CHP İl Yönetimi’nin gözlemine göre, kentten yüz binlerce yurttaş, endişe nedeniyle ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu yurttaşların büyük bir bölümü, çevre mahallelerdeki yakınlarının yanına yerleşmiş, on binlerce yurttaşımız ise kent merkezinde, olası bir yıkımda zarar görmeyecek noktalarda park ettikleri araçları içerisinde geceyi geçirmektedir. İlimizde akut dönemin geride kalmasıyla, deprem ile ilgili olarak uzun süreli bir geçiş dönemi olacağı öngörülmektedir. Bu bakımdan, gıda, hijyen malzemesi, bebek maması ve bezi ile süt gibi ihtiyaçların, sürekliliği ortaya çıkacaktır. Bunun için Genel Merkezimiz ile sürekli koordinasyon içinde hareket edilmektedir. Ayrıca barınma sorununa bir nebze katkıda bulunmak üzere, kentimizde CHP İ Başkanlığı tarafından 100 adetlik çadır kert ve seyyar mutfak talebi, Genel Merkezimize iletilmiştir”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme