enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5176
EURO
34,7276
ALTIN
2.489,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
28°C
Diyarbakır
28°C
Açık
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
28°C
DİYARBAKIR HABERİ
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi
REKLAM ALANI

Diyarbakır Ziraat Odalar İl koordinasyon Başkanı M. Cevat Delil, Buğday taban fiyatlarının düşük olmasından yakındı.

Delil, “Buğday fiyatlarında yüzde 12’lik bir artış söz konusu bu artış az ve çiftçinin emeğini karşılamıyor, çiftçiyi ayakta tutmanın yolu desteklemeden geçer” dedi.

‘TABAN FİYAT EN AZ 1 MİLYON 415 TL OLMALI’

Buğday taban fiyatının artması gerektiğine vurgu yapan Delil, “Buğday fiyatlarına genel olarak baktığımız zaman 2017 ile 2018 arasında yapılan fiyat artışı, 940 bin liradan 1 milyon 50 lira ya çıkartıldı. Yüzde 12’lik bir artış söz konusu ama bu artış azdır, çiftçinin emeğini karşılamıyor. Buğday taban fiyatı en az 1 milyon 415 TL olmalı” diye konuştu.

Diyarbakır Ziraat Odalar İl koordinasyon Başkanı M. Cevat Delil ile Buğday taban fiyatları ve yağışlar üzerine konuştuk.

‘ÇİFTÇİLER GENEL OLARAK RAHATSIZ’

Buğday taban fiyatının çiftçiler tarafında yetersiz bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Buğday fiyatlarına genel olarak baktığımız zaman 2017 ile 2018 arasında yapılan fiyat artışı, 940 bin liradan 1 milyon 50 lira ya çıkartıldı. Yüzde 12’lik bir artış söz konusu bu artışın az olduğu ve çiftçinin emeğini karşılamadığını diyebiliriz. Çünkü biz mazot ve dolara baktığımız zaman yüzde 24’lük bir artış var ilaç ve gübre dolara endeksli çiftçiye sıkıntı yaşatıyor maliyet konusunda. Biz bunun rezerve edilmesini istiyoruz bizim talep ettiğimiz fiyat; 1 milyon 415 lira yaptığız çalışmalar bu fiyatın çiftçiyi kurtardığını gösteriyor. Rezerve edilmesi gerekir çünkü çiftçi bu şekilde kazanmaz. Buğdayın taban fiyatı geçen yıl temmuz ayında açıklanmıştı bu yıl erken açıklandı bu tabii çiftçiyi memnun etti ama fiyat düşüklüğünden dolaylı çiftçiler genel olarak rahatsız oldu. Arpa da devletin açıkladığı taban fiyat 840 lira ama şu an piyasa da 1000 liraya satılıyor. Arpa piyasa bu sene piyasa çok az bunun için devlet daha yüksek bir fiyat vermesi gerekir arpanın taban fiyatını en az 1 milyon 100 bin lira ile 1 milyon 200 bin lira olarak belirlemeli.

‘BUĞDAY VE ARPA YAĞIŞLARDAN ZARAR GÖRDÜ’

Yoğun ve sürekli yağan yağışların ekinlere olumsuz etkileri oldu mu?

Mayıs ayında yağan yağışlar iyiydi. Yağışların hiçbir zaman afet ve sel dışında zararları olmaz. Yağışlar Mayıs ayında değil de Nisan ayında olsaydı bizi daha fazla sevindirirdi. Çiftçimiz nisan ayında yağmurun yağmasın istiyor. 40 gündür yağış alamadık şimdi çok en zarar gören buğday ve arpadır. Biz bunları insanlara zor anlatıyoruz. Şimdi burada yağışla ilgili bir sıkıntımız yok şu an yağan yağmur 20 gün önce yağsaydı bizim için çok iyi olurdu, yağan yağmur özellikle pamuk ve mercimek için iyi oldu. Çiftçilerimiz hiçbir sorun ve sıkıntıyla karşı karşıya gelmedi. Genel olarak yağışlar geç de yağmış olsa bizi memnun etti.

‘BİRAN ÖNCE GAP TAMAMLANMALI’

Gelecekte bölgeyi bekleyen bir kuraklık tehlikesi var mı?

Biz çiftimizin sesi kulağıyız GAP’ın, Dicle barajlarının, Silvan barajının biran önce bitmesini talep ediyoruz çünkü biz arazimizi suyla buluşturmalıyız, arazilerimizi suyla buluşturmadığımız sürece verim alamayız çünkü kuraklıkla karşı karşıyayız. Bunun için biran önce sulu tarıma geçmemiz lazım hükümetimize sesleniyorum biran önce güneydoğunun can unsuru olan GAP’ın kanaları yani uzantılarının yapılmasını istiyorum, proje en kısa sürede tamamlanmalı Diyarbakır başta olmak üzere Mardin Batman Urfa biran önce suyla buluşmak zorunda, bu kanaların bitmesi gerekir çünkü çiftçimiz su sıkıntısı yaşıyor ilerleyen süreçlerde daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya gelebiliriz.

‘CİDDİ BİR KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

GAP projesiyle kuraklık tehlikesi atlatılabilir mi?

Ekolojik dengeler bozuluyor. Biraz çiftçi her sene afetlerle karşı karşıya geliyor ve gelebilir. Çitçimiz kendi imkânlarıyla kazdıkları kuyularla ekinlerini suluyorlar. Türkiye’de 2017 yılında buğday’da 21 milyon ton üretim yaptık bu sene bunu yakalamamız mümkün değil çünkü bölgede özelikle güneydoğuda kuraklıkla karşı karşıyayız tamam arazilerin bir kısmı iyi bazı yerlerde kuraklık yok ama genel olarak baktığımız zaman özelikle Diyarbakır Mardin Urfa’nın ver Siirt’in bir kısmında kuraklık durumu var.

‘ÇİFTÇİYİ AYAKTA TUTMANIN YOLU DESTEKLEMEDEN GEÇER’

Hükümetin tarım politikalarını nasıl karşılıyorsunuz? Ve herhangi bir öneride bulunuyor musunuz?

Hükümetin tarımla ilgili politikalarını genel olarak benimseyip ve doğru buluyorum. Destek olarak çok şey var mazot ve gübre destekleme paraları veriliyor. Çiftçiyi ayakta tutmanın yolu destekten geçer, ama biz bu desteklemelerin artırılmasını istiyoruz. Destekler artıkça çiftçi ayakta kalır.

Kaynak: Tigris Haber Gazetesi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi

Çiftçilerden taban fiyat tepkisi
REKLAM ALANI
17.05.2018
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme