enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Demirtaş’tan HDP’ye eleştiri!

Demirtaş’tan HDP’ye eleştiri!
REKLAM ALANI

24 Haziran seçimlerinde HDP’nin cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş, seçimleri değerlendiren bir makale kaleme aldı. Vahap Coşkun, HDP’ye yönelik eleştiriler getiren Demirtaş’ın mesajlarını yorumladı.

21 aydır Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisini eleştirdi. Demirtaş, uzun bir aradan sonra yaptığı açıklamada yasaların ve yargının lağvedildiği bir ortamda demokratik protesto hakkını kullanmayan bir partinin umut veremeyeceğini söyledi.

Demirtaş, HDP’nin mücadelesini “işlevsizleştirilmiş TBMM’ye sıkıştırarak demokrasicilik oynadığını” söyledi. Partisinin bir an önce “tatil havasından çıkıp sahaya inmesi gerektiğini” belirten Demirtaş’a göre halka öncülük etmesi beklenen kesimler daha cesur ve kararlı bir duruş sergilemeli.

DEMİRTAŞ PARTİDEN AYRILMALARA TEPKİLİ

Demirtaş, “Kendine karşı korumacı yaklaşımlarla, faşizm ile örtülü uzlaşma arayışıyla halka öncülük yapılamaz” diyor. HDP milletvekillerinden Erkan Baş ve Barış Atay’ın partiden ayrılıp Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) katılacakları yönündeki haberlere de tepkili Demirtaş. “Kimse HDP’de kendini misafir olarak görmemeli” diyen Demirtaş, Türkiye’nin yeni bir partiye değil, daha güçlü bir muhalefete ihtiyacı olduğunu söylüyor.

VERDİĞİ SES ÖNEMLİYDİ

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Vahap Coşkun, Selahattin Demirtaş’ın açıklamasının, uzun bir sessizlik döneminden ve “Demirtaş’ın unutturulmak istendiği” yönünde gelişen algıdan sonra gelmesinin önemli olduğunu görüşünde: “Tutuklu olmasına rağmen Demirtaş seçim döneminde dikkat çeken bir kampanya yürüttü. Önemli bir kampanyaydı ve Demirtaş yüzde 8,40 oy oranı ile üçüncü olarak çıktı. Buna rağmen seçimden hemen sonra ne Demirtaş’tan bir ses çıktı ne de HDP’den Demirtaş’ın durumuna ilişkin herhangi bir açıklama geldi. Dolayısıyla onun nerdeyse unutulmaya terkedildiğine dair hem bir algı hem de buna yönelik HDP’ye karşı bir takım eleştiriler dile getirildi.“Basında da Selahattin Demirtaş nerede, neden sesi çıkmıyor yönlü bir takım yazılar çıktı. Demirtaş’ın bugün verdiği ses, sessizliği bozması açısından önemliydi.”

‘5 ÖNEMLİ NOKTA VAR’

Vahap Coşkun, Demirtaş’ın açıklamasında dikkat çekici 5 önemli noktanın olduğunu söylüyor.

Coşkun’a göre bunlar;

-Seçimlerin sağlıklı ve derinlikli bir tahlilinin yapılması gerektiği ama ifade tarzından partinin ciddi bir eksiklik içinde olduğu eleştirisinin öne çıkması.

-Seçim döneminde Demirtaş’ın kendisi de dahil olmak üzere partinin bir takım öngörüsüzlükler, acemilikler ve basiretsizliklerle hareket etmesi fakat seçim bitmesine ve beklenen netice alınmamasına karşın partinin kendisini öz eleştiri süzgecinden geçirmemesi.

-Seçimden sonra HDP’nin ne yapacağına dair bir yol haritasının olmadığı yönünde yapılan ciddi eleştiri yapması ve kullanılan “tatil modu” metaforu.

-HDP’nin sahaya inerek ve diğer muhalif kesimlerle birlikte daha sert bir muhalefet yapması gerektiği yönündeki tespit.

-HDP içinde bazı milletvekillerinin bir başka parti kurmak için partiden ayrılacağı yönündeki haberlere yönelik eleştiri.

‘ÖNERİLERİNİ HAYATA GEÇİRMEK ZOR’

Vahap Coşkun ise Demirtaş’ın getirdiği önerilerin hayata geçirilmesinin zor olduğu görüşünde; “Örneğin HDP’nin daha fazla toplantı ve gösteriler yapmasını, HDP’nin sahaya inmesini talep ediyor. Bu ne kadar gerçekleşebilir? Bunu sorgulamak gerekiyor.

“Mevcut hukuki durum buna elverişli değil. Her ne kadar OHAL yasası kalksa da, ondan sonra getirilen yasal düzenleme de çok ciddi sınırlamalar içeriyor. Dolayısıyla bu tür toplantılar, gösteriler ve yürüyüşler çok rahat engellenebilir.”

Coşkun’a göre gerek hukuki zorluklar, gerekse halkın mobilize olma noktasındaki isteksizliği HDP’nin sahaya inmesini güçleştiren unsurlar. Parlamentodaki muhalafet de HDP ile işbirliği yapma noktasında çok çekingen, hatta böylesi bir işbirliğinden kaçınıyor.

Peki bazı milletvekillerinin HDP’den ayrılması, partide sıkıntı yaratır mı?

Vahap Coşkun, bu soruya “Evet” yanıtını veriyor ve ekliyor: “Zaten seçim sürecinde adaylar belirlenirken de sol kesimde bu kadar yoğun isimlere yer verilmesi HDP’nin tabanında ve çeşitli katmanlarında tartışma konusu olmuştu, Şimdi de bu milletvekillerinin ayrılacak olması, seçimlerden önce yapılan tercihlerin isabetli olmadığı yönündeki sorgulamaları daha da derinleştirecek ve HDP’nin bu konudaki siyasetinin daha keskin bir şekilde gözden geçirilmesini gerekli kılacaktır.”

(Kaynak: BCC Türkçe)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme