enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehirleşmeye yenik düşen tarihi çeşmeleri restore ederek tekrar su akmasını sağladı. DİYARBAKIR GAZETE- İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile şehirdeki tarihi çeşmeler özgün yapıları korunarak yenileniyor. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescil güncellemesi ve gruplandırma...
29.03.2024
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024

Diyarbakır Esnafını bu kez Coronavirüs krizi etkiledi

Diyarbakır Esnafını bu kez Coronavirüs krizi etkiledi
REKLAM ALANI

2015 yılındaki sokak çatışmalarının yarattığı ekonomik sıkıntıları daha yeni aşmaya başlayan Diyarbakır esnafı, şimdi de Corona virüsü nedeniyle ekonomik krizle yüz yüze geldi. Kentteki işyerlerinin yüzde 90’ı kapalı durumda. İş çevreleri özellikle çalışanlar için çözüm bekliyor.

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari gibi illerde 2015 yılında yaşanan sokak çatışmaları, kent ekonomilerini durma noktasına getirmişti. Bu yerlerden biri de Diyarbakır’dı. Sur’daki çatışmalar Sur başta olmak üzere tüm kentin ekonomisini etkilemişti. Çatışmaların sona ermesi ve hayatın normale dönmesiyle ekonomik canlanma başlamıştı.

Kent tam yaralarını sarmaya başlamışken bu kez Corona virüsü salgını başladı. Salgının Türkiye’ye sıçramasıyla kent ekonomisi 5 yıl sonra bir kez daha krizle yüz yüze kaldı. İnsanların evlerinde kalmak zorunda olması, kafe, restoran tarzı yerlerin genelgeyle kapatılması ekonomiyi durma noktasına getirdi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan esnaflar endişeli.

Sur’daki en eski otellerden birinin müdürü olan Seydoş Özdemir, durumun çok kötü oldu görüşünde. Müdürü olduğu Demir Otel’i bugünlerde sağlık çalışanlarına tahsis ettiklerini söyleyen Özdemir, “2015-2016 serisinde Sur’da meydana gelen kötü olaylardan dolayı Sur halkı olarak bayağı etkilenmiştik. Bu durumdan maddi ve manevi olarak tam kendimizi toparladık derken 2020 yılında felaketler üst üste gelmeye başladı. Şimdi de ülke olarak Corona virüsü mücadelesi veriyoruz. Bu bizleri maddi ve manevi olarak yine etkiledi. Özellikle Sur’daki esnafları etkiledi, her taraf kapalı, biz de öyle. Durumlar çok kötü. Bu süreç bitse bile kendimizi toparlamamız 1 – 2 seneyi bulur diye düşünüyorum,” dedi.

Büfe işleten Nihat Kuş ise durumun 2015 yılından daha kötü olduğu görüşünde. Kuş, şöyle konuştu: “Corona başlamadan önce güzel bir hareketlilik vardı bu bölgede. İnsanlar merak ettiklerinden geliyorlardı. Bayağı güzel bir hareketlilik vardı. Yavaş yavaş gelen haberlerle birlikte azalmalar oldu. Bugün bitme noktasında, yüzde 99 işlerimiz durmuş. Açık olmamıza rağmen, paket servis yapıyoruz. Paket kime yapıyoruz? Hiç kimseye sokakta kimse yok. Çalışan kesimlerden gelen bir iki paket siparişi var. Çatışmalar zamanında farklıydı. Evden yapıyorduk, işimizi evden takip edebiliyorduk, şimdi o da yok.”

Esnaflardan Süleyman Tekin ise hem işverenlere hem çalışanlara yardım eli uzatılması gerektiğini söyledi. Tekin, “Burada bayağı bir yer yapıldı ama şu anda oturan olmadığı için esnaf hala sıkıntı yaşıyor. Üzerine Corona virüsü çıktı. Esnaf Diyarbakır’da bitmiş durumda. Devletimizin esnaf için, çalışanları için, işverenler için katkıda bulunması istiyoruz. Sokağa çıkmayın diye anonslar yapılıyor ancak ne yiyecek? Sokağa çıkmasın evde otursun ama ne yiyecek evde. Hem işçi hem işverene destek versinler,” diye konuştu.

Yıllardır Sur’da esnaflık yapan Abdulkadir Erçek de umutsuz. Eskiye dönüşün zor olduğunu belirten Erçek, “Sur olayları başlı başına bir problemdi, o zaman da burada esnaflık yapıyorduk. Şu anda aynı süreci tekrardan yaşıyoruz. İnsanların ekonomik anlamda çok büyük sıkıntıları var. Esnafların çok büyük sıkıntıları var. Sıkıntı büyük, direkt olarak hiçbir şey yok. Geleceğe dair çok büyük kaygılarımız var. Eski düzeni tekrar bulabileceğimizi sanmıyorum,” şeklinde konuştu.


Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin Başkanı Alican Ebedinoğlu

EBEDİNOĞLU: KENT BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA

İl merkezi ve ilçelerde 60 bine yakın üyesi bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin Başkanı Alican Ebedinoğlu, kentin büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı. Ebedinoğlu, kentteki işyerlerinin yüzde 90’ının kapalı olduğuna dikkat çekerek, “Bu süreçte şu anda büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız maalesef. O dönem lokal olarak bölgelerimiz ve ilçelerimiz kapalıydı, şu anda kent ve ilçelerimizde birlikte esnafın yüzde 90 kapalı. Gıda maddeleri hariç geri kalan bütün hepsi kapalı. Esnaflarımız şu anda büyük sıkıntı içerisinde. En büyük kaygımız esnafın yanında çalışanlardır. Diyarbakır’da 80 ile 100 bin arasında çalışanımız var. Sayın valimizle de defalarca toplantı yaptık. Şu anda raporlar hazırlandı, Ankara’ya gönderildi. Çalışmayan kesim, özellikle bunlarla ilgili bir tedbir alınmazsa, bu insanlar gündelik yevmiye ile çalışıyor çünkü, bunlara şimdiden bir önlem alınmazsa sosyal ve toplumsal bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliriz. Hükümetin bir an önce hem esnaf hem çalışanlar için önlem alması lazım” dedi.

Kaynak: Amerikanın sesi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme