enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3666
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,60
BIST
9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
20°C
Diyarbakır
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Diyarbakır girişimcilerin gözdesi oldu

Diyarbakır girişimcilerin gözdesi oldu
REKLAM ALANI

Diyarbakır OSB, dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen devletin uyguladığı teşvik, tesis edilen huzur, genç nüfus oranının yüksek, arsa fiyatlarının cazip olması dolayısıyla yatırımcıların gözdesi haline geldi.

Girişimcilerin Diyarbakır’a yatırım yapmak için artan talebi üzerine Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) 4. etap dolunca 5. etap için çalışma başlatıldı. Etap etap genişleyen ve 915,8 hektar alanda çok sayıda fabrikanın üretim yaptığı OSB’de tekstil, gıda, inşaat, mermer ve mobilya gibi alanlarda üretilen ürünler 95 ülkeye ihraç ediliyor.

Yer tahsisi talebinde bulunan 18 girişimci farklı sektörlerde yatırım yapmak için bekliyor. Girişimcilerin yatırım yapmak için adeta sıraya girdiği kentte, artan talebin karşılanması için OSB etap etap genişletiliyor. Tüm fabrikaların faaliyete girmesiyle OSB’deki fabrika ve tesislerde istihdam sayısı 17 bine yükselecek.

“9 AY İÇERİSİNDE 1 MİLYAR 917 MİLYON LİRA YATIRIM TAAHHÜDÜ ALDIK”

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, AA muhabirine, OSB’nin 4 etaptan oluştuğunu, tüm etapların dolduğunu, girişimcilerin talebi üzerine 5. etap ile ilgili başlattıkları çalışmaların sürdüğünü söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüştüklerini, yakın zamanda 5. etabın da dahil edilmesi halinde alanın epeyce büyüyeceğini dile getiren Fidan, OSB’yi hızlı bir şekilde büyütmeyi hedeflediklerini belirtti. Fidan, OSB’de 435 tahsisli fabrikanın bulunduğunu, hali hazırda 253 fabrikanın çalıştığını ifade ederek, inşaatı süren, proje aşamasında olan fabrikaların da bulunduğunu, bunların tamamının 2022 yılı sonu itibarıyla tamamlanmasını beklediklerini aktardı.

Bu fabrikaların tamamının üretime geçmesiyle şu an 11 bin olan çalışan sayısının 17 bin civarına ulaşacağına işaret eden Fidan, “Batı illerinde işçilik maliyeti yükseldi. Burada işçilik maliyeti batıya göre daha ucuz. Çalışanlar hep genç nüfus. Diyarbakır 6. teşvik bölgesinde. 6. teşvik bölgesinde olması dolayısıyla SGK’de ve bazı vergi dilimlerinde büyük indirimler var. O da cezbedici.” dedi.

“Son 9 ay içerisinde 1 milyar 917 milyon lira yatırım taahhüdü aldık. 43 firmaya tahsis yaptık. Diyarbakır giderek büyüyor. Diyarbakır’ın bugün tek gündemi var; yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Başka bir gündemimiz yok.” diyen Fidan, büyümeye doğru ilerlediklerini kaydetti.

Fidan, bölgenin ve Diyarbakır’ın ilk tekstil boyama tesisinin açılışını yaptıklarını, bununla birlikte 4 boyama tesisi daha yapılacağını, istihdamın artacağını belirtti.

“ÇARKLAR 24 SAAT ÇALIŞIYOR”

OSB’de tekstil, gıda, inşaat, mobilya, mermer alanında üretim yapıldığını, üretilen ürünlerin yaklaşık 95 ülkeye ihraç edildiğini anlatan Fidan, yatırım için yoğun talep olduğunu ifade etti. Fidan, salgın döneminde yaklaşık 2 ay fabrikaların kapalı kaldığını, siparişlerin biriktiğini aktararak, “Fabrikalar açıldıktan sonra da OSB’de çarklar hiç durmadan 24 saat çalışıyor. Son 26 yılın en yüksek enerji rakamlarını son 6 ayda yakaladık.” diye konuştu. Salgın döneminde üretime geçen fabrikaların da bulunduğuna işaret eden Fidan, son açılan tesisin 8 ayda faaliyete girdiğini dile getirdi.

Fidan, şöyle konuştu: “Pandemiye rağmen çalışıyoruz. Çalışırken Kovid-19 önlemlerini alıyoruz. Maske, mesafe ve hijyene dikkat ediyoruz. Artık pandemi hayatımızın bir parçası oldu. Onun için aşımızı yaparak dikkatli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. OSB’de aşı çalışması da başarılı bir şekilde yürütülüyor. Aşı oranı yaklaşık yüzde 82’ye ulaştı. Yapmak istemeyenleri de ikna etmeye çalışıyoruz. Aşı için mobil sağlık ekipleri sürekli çalışmasını sürdürüyor.”

“ÜRETİCİ VE SANAYİCİ HUZUR ORTAMINA BAKIYOR”

OSB’de mermer sektöründe üretim yapan bir fabrikanın müdürü Veysi Ayus, ürettikleri mermerin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini söyledi. Son dönemlerde yatırımcıların Diyarbakır’a ilgi duyduğunu belirten Ayus, “Üretici ve sanayici huzur ortamına bakıyor. Bir yerde huzur varsa yatırımcı oraya gider. Yatırımcı huzurlu ve güvenli bir liman arar. O yüzden Diyarbakır’da da OSB gelişiyor. Diyarbakır genç nüfusa sahip. Arsa fiyatları uygun, Orta Doğu’ya çok yakın. Bunlar da yatırımcı için cazip.” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİMİ ARTIRMAK İÇİN YENİ BİR ALAN ALDIK”

Cam üretimi yapan fabrikanın sahibi Çetin Yaşar ise, 70 kişiyi istihdam ettiklerini, ürettikleri ürünlerin yüzde 90’ını büyük illere gönderdiklerini, yüzde 10’unu da ihraç ettiklerini söyledi. Hollanda, Irak, İran ve Suriye gibi ülkelere cam gönderdiklerini anlatan Yaşar, “Üretim miktarını artırmak için yeni bir alan aldık. 30 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Orada da 200 kişiyi istihdam edeceğiz. Memleketimiz için her şeyi yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Endüstriyel cam üretimi yapmayı planladıklarını ifade eden Yaşar, OSB’ye yoğun ilginin olduğunu, Diyarbakır sanayisinin geliştiğini, üretim kapasitesinin arttığını aktardı. Yaşar, girişimcilerin yatırım yapmak için yer arayışında olduğunu vurgulayarak, “OSB her geçen gün büyüyor. Var olan fabrikalar üretim kapasitesini artırıyor. Devletin verdiği teşvikler de yatırımın artmasını sağlıyor. Bu konuda devletimizin yaptığı çok güzel çalışmalar var. Üreticileri destekliyor.” dedi.

Kaynak: AA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme