enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3205
EURO
35,0717
ALTIN
2.280,74
BIST
9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
20°C
Diyarbakır
20°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024
Dicle Üniversitesi öğrencileri Filistin’e destek amacıyla 28 Mart’ta (Perşembe) günü ‘Filistin’e İnsanlık Zinciri’ adıyla bir yürüyüş düzenleyecek. Saat: 17.15’de Dicle Üniversitesi Öğrenci işleri önünde başlayacak ve Öğrenci Yaşam Merkezi önünde son bulacak yürüyüşe katılan öğrenciler kampüste iftarlarını açacak. DİYARBAKIR GAZETE- Öğrenciler adına yapılan açıklamada, Bu yıl ilk kez düzenlenecek yürüyüşün kalıcı...
27.03.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında mizah sanatçısı Recep Demirkaynak ve Sanatçı Mesut Kurtis’i Diyarbakırlılarla buluşturdu. DİYARBAKIR GAZETE- Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ‘2024 Ali Emiri Kültür-Sanat Sezonu’ Ramazan ayı etkinlikleriyle devam ediyor. “Bereketin İzinde Diyarbakır’da Ramazan” mottosuyla düzenlenen etkinlikler kapsamında mizah sanatçısı Recep...
27.03.2024

Diyarbakır turizmde atağa geçti!

Diyarbakır turizmde atağa geçti!
REKLAM ALANI

TÜRSAB Güneydoğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl’ın öncülüğünde Diyarbakır turizmine yönelik yürütülen çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Diyarbakır’ın GAP turlarının başlangıç ya da bitiş destinasyonu haline gelmesiyle; yıllık ziyaretçi rakamı yaklaşık 2 milyon seviyesine ulaştı.

Diyarbakır’ın turizmdeki yeni hedefleri: Irak, İran, Almanya pazarı ve günübirlikçilerle birlikte 3 milyonluk ziyaretçi rakamı…

2016 yılında Diyarbakır’a yönelik ziyaretçi rakamları dibe vurmuşken; geçtiğimiz yıl ziyaretçi rakamları 1.5 milyon seviyesini aştı; 2 milyon seviyesine yaklaştı. Uçuşların sıklığı, konaklama alanında yeterli altyapıya sahip olması nedeniyle Diyarbakır; GAP turlarının başlangıç ya da bitiş noktası haline geldi.

Diyarbakır’dan giriş ya da çıkış yapan turistler artık mutlaka bir ya da iki gece Diyarbakır’da konaklıyor. Diyarbakır, bölge illerden de oldukça fazla rağbet görüp; günübirlik olmak üzere oldukça fazla ziyaretçi ağırlıyor.

Yaşanan bu olumlu gelişmelerin ardında TÜRSAB Güneydoğu Anadolu BTK öncülüğünde, yerel yönetimlerin, kamu kuruluşlarının ve STK’ların yürüttüğü ortak çalışmalar yer alıyor.

Diyarbakır turizminde yaşanan son gelişmeleri, yürütülen çalışmaları ve Diyarbakır turizmine yönelik yeni hedefleri TÜRSAB Güneydoğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl ile görüştük.

AKYIL: ZİYARETÇİ RAKAMLARI BİNLERLE ANILIYORDU ŞİMDİ İSE MİLYONLARLA

TÜRSAB Güneydoğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanlığı görevine 2017 yılının başında geldiğini belirten Mehmet Akyıl, göreve geldiklerinde Diyarbakır’a yönelik ziyaretçi rakamlarının oldukça düşük seviyede olduğunu ve bu nedenle şehrin tanıtımı için çalışmalara hız ve ağırlık verdiklerini söyledi.

ÖNCELİK KÜLTÜR TURLARINA VERİLDİ

Göreve geldikten sonra ilk etapta Türkiye’nin dört bir yanından tur operatörleri ve acentaları Diyarbakır’a davet ettiklerini dile getiren Mehmet Akyıl; öncelikli olarak “Kültür turlarında Diyarbakır’ın gelişim göstermesi için hangi adımlar atılmalı?”, “Kültür turları kapsamında Diyarbakır’a yönelik ziyaretçi sayısını artırmak için neler yapılabilir?” sorularını masaya yatırdıklarını ifade etti.

FIJET YAZARLARI DİYARBAKIR’I ZİYARET ETTİ

2017 yılında, TÜRSAB Güneydoğu Anadolu BTK Başkanlığı’na Mehmet Akyıl’ın geçmesiyle tanıtım atağına geçen Diyarbakır ilk olarak; FIJET (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme) bünyesindeki turizm gazeteci ve yazarlarını Diyarbakır’a davet etti.

Tanıtım çalışmalarına hız vermeleriyle 2017 yılında bir önceki yıla göre ziyaretçi rakamlarında yaklaşık yüzde 40’ın üzerinde bir artış kaydettiklerine dikkat çeken Akyıl; 2018 yılında da FIJET’in genel kurul toplantısını Diyarbakır’da düzenlediğini ve FIJET’in Ekim 2018’de Altın Elma Ödülü’nü Diyarbakır’a verdiğini söyledi.

ZİYARETÇİ RAKAMLARINDA YÜZDE 65 ARTIŞ

Bu gelişmenin de Diyarbakır’ın tanıtımına hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli bir katkı sağladığını belirten Güneydoğu Anadolu BTK Başkanı Mehmet Akyıl; yürüttükleri çalışmalar sonrasında Diyarbakır turizminde yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Hız verdiğimiz tanıtım çalışmalarıyla 2018 yılında 2017’ye göre Diyarbakır’a yönelik ziyaretçi sayımızı yüzde 65 oranında artırdık. Geçen yılki hedefimiz 1 milyon ziyaretçiydi; günübirlikçi ziyaretçilerle biz bu rakamın çok üstünde bir rakama ulaştık. Bu gelişme sonrasında hedefimizi şu an için 3 milyon seviyesine yükselttik. Şu an için Diyarbakır’a ciddi bir talep var. Tur operatörleri Diyarbakır’ı daha önce sadece geçiş güzergahı olarak kullanıyordu.

GAP TURLARININ BİTİŞ VE BAŞLANGIÇ NOKTASI: DİYARBAKIR

Artık şunu söyleyebilirim ki Diyarbakır, GAP turlarının başlangıç ve bitiş noktası oldu. Bu bağlamda GAP turuna gelenler 1 ya da 2 gece burada konaklıyor ve Diyarbakır’ı geziyor. Bir aya yakındır otellerdeki doluluk oranı % 100’e yaklaştı. GAP turları artık ya Diyarbakır’dan başlıyor ya da Diyarbakır’da son buluyor. Bu sene Diyarbakır, çevre illerden de ciddi rakamlarda ziyaretçi almaya başladı.

“ÇEVRE İLLERDEN DE YOĞUN TALEP VAR”

Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Van, Urfa, Antep, Adıyaman’dan turlar geliyor. Günübirlik turlar düzenleniyor. Bu gelişmelerin doğrultusunda Diyarbakır için şu an hedeflediğimiz ziyaretçi rakamını 3 milyon seviyesine yükselttik.”

YENİ PAZARLAR: IRAK, İRAN VE ALMANYA

Yürüttükleri çalışmaların sadece yurt içi pazarıyla sınırlı olmadığına dikkat çeken Mehmet Akyıl; İran, Irak ve Almanya olmak üzere farklı ülkelerde de tanıtım çalışmalarına başladıklarını ve kısa bir süre içerisinde bu pazarlardaki gelişmelerin sonrasında çalışmalarının olumlu etkilerini görmeye başlayacaklarını ve bu pazarlarda da önemli artış kaydedeceklerine inandığını söyledi.

12 İRANLI TUR OPERATÖRÜ DİYARBAKIR’A TUR DÜZENLEYECEK

2019 yılının başında İranlı tur operatörü ve acentaları Diyarbakır’a davet ettiklerini açıklayan Mehmet Akyıl; “bu daveti Nevruz dönemine çok az bir zaman kala gerçekleştirdiğimiz için Nevruz döneminde Diyarbakır’ı tercih etmediler ama yaklaşık 12 tur operatörü yakın dönem içerisinde Diyarbakır’a tur düzenleme kararı aldı” dedi.

IRAK İÇİN DE HEDEFLER YÜKSEK

Geçen ay da Anadolu Jet’in Kuzey Irak uçuşlarına başlamasıyla Iraklı tur operatörü ve acentaları Diyarbakır’a davet etiklerini açıklayan Akyıl; “bu kulvarda da kısa bir süre içerisinde önemli yol kat ettiklerini; 1-2 hafta içerisinde bu kez kendilerinin Iraklı acentaları ziyaret edeceklerini ve kısa bir süre içerisinde karşılıklı turlar düzenleyeceklerini” söyledi. Güneydoğu Anadolu BTK Başkanı Mehmet Akyıl, Irak ile karşılıklı turların Ramazan Bayramı sonrasında ya da en geç Eylül ayında başlayacağını ve ciddi bir rakamda Iraklı’nın Diyarbakır’ı ziyaret edeceğini öne sürdü.

ALMANYA’NIN DÖRT KENTİNDEN DİYARBAKIR’A DİREKT UÇUŞLAR  

Almanya pazarına yönelik yaşanan son gelişmeleri değerlendiren ve bu pazarda yürüttükleri çalışmaları anlatan Mehmet Akyıl; Almanya’nın dört kentinden (Düsseldorf, Frankfurt, Hannover ve Stuttgart) düzenlenen direkt uçuşların kendileri için çok büyük avantaj sunduğunu ifade etti.

ALMANYA’DAN DİYARBAKIR’A İLK TURİST KAFİLESİ…

Alman acentaları da 2018 yılında Diyarbakır’a davet ettiklerini; workshop ve fam trip düzenlediklerini belirten Akyıl; bunun sonrasında bir Alman acentanın Diyarbakır’a 6-7 grup ile tur düzenlediğini ve Diyarbakır’ı ziyaret eden tüm Alman turistlerin şehirden memnun bir şekilde ayrıldığının bilgisini paylaştı.

“ALMAN ZİYARETÇİ RAKAMLARINDA DA ÖNEMLİ SEVİYELERE ULAŞACAĞIZ”

Güneydoğu Anadolu BTK Başkanı Mehmet Akyıl, Almanya pazarına yönelik ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Almanya’dan, kültür turizm alanında turist çekmek için çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Alman ziyaretçi sayısının da çok ciddi oranda artacağını düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte oradaki tur operatörlerini ve acentaları bu sefer biz ziyaret edeceğiz. Şu anda Almanya’dan Diyarbakır’a direkt uçuşlar var. Almanya’nın 4 kentinden Düsseldorf, Frankfurt, Hannover ve Stuttgart’tan direkt uçuşlar var. Almanya pazarı için, önemli bir etken olan “ulaşım kolaylığı” avantajımız var. Bu nedenle Almanya bizim için oldukça önemli ve bu pazara yönelik çalışmalarımıza tüm hızıyla ağırlık veriyoruz.

DİYARBAKIR NEDEN POPÜLER HALE GELDİ?

Son olarak BTK Başkanı Mehmet Akyıl’a Diyarbakır’ın son dönemde popüler hale gelmesinde “yürüttükleri tanıtım çalışmalarının” dışında rol oynan etkenleri sorduk. Akyıl; bu etkenleri kısaca: “Diyarbakır’ın konaklama bakımından önemli bir altyapıya sahip olması”, “Diyarbakır’da hem kültür hem gastronomi hem de inanç turizmi bakımından zengin değerlere sahip olması”, “Sur bölgesinin tarihi ve kültürel dokusu” olarak sıraladı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme