enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4985
EURO
34,8273
ALTIN
2.475,69
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
28°C
Diyarbakır
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Açık
27°C
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
31 Mart yerel seçimlerinin ardından 2 dönem kayyım ile yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde yeni atamalar yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Yeni göreve başlayan Eşbaşkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun tarafından Büyükşehir Belediyesinde 2 Genel sekreter yardımcısı ve 12 daire başkanlığına yeni atama yapıldı. Yeni atamaların geçici ve vekaleten olduğunu belirtilirken, kayyım döneminde...
16.04.2024
Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Pazar günü oynayacakları Iğdırspor maçı öncesi camiaya önemli mesajlar verdi. DİYARBAKIR GAZETE– Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Pazar günü oynayacakları Iğdırspor maçı öncesi camiaya önemli mesajlar verdi. Taraftara, Iğdırspor maçı öncesi stadyumu çiçek...
16.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kadın meclis üyeleri ve ilçe belediyeleri Eş Başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Eş Başkan Serra Bucak, kuracakları kadın meclisiyle kadın çalışmalarını önceleyeceklerini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kadın meclis üyeleri ve ilçe belediyelerinin kadın Eş Başkanları, Eş Başkan Serra Bucak başkanlığında toplandı. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasındaki...
16.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi resmi X hesabından merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki bir binanın yıkımı dolayısıyla 3 caddenin trafiğe kapatılacağını bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Belediyenin X hesabından yaptığı duyuru şöyle: “6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar alan Ofis Askerlik Şubesi bitişiğindeki bir binanın yıkımı dolayısıyla Ofis Gevran Caddesi, Rızvanağa Caddesi ile Elazığ...
15.04.2024

Diyarbakır’da Gastronomi ve Coğrafi İşaretler Paneli

Diyarbakır’da Gastronomi ve Coğrafi İşaretler Paneli
REKLAM ALANI

DTSO, AB Bilgi Merkezi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortaklığında düzenlenen “AB-Türkiye: Gastronomi ve Coğrafi İşaretler” panel ve çalıştayı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Gastronomi ve Coğrafi İşaretler konusunda uzman katılımcıların konuşmacı olduğu panel ve çalıştay yoğun ilgi gördü.

KAYA: “BU BÖLGENİN GASTRONOMİ ÜSTÜNLÜĞÜNÜ ORTAYA ÇIKARMAMIZ GEREKİR”

Açılış konuşmasını yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, DTSO AB Bilgi Merkezi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle yapılan bu etkinlik dolayısıyla özellikle AB ve Türkiye’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olacaklarını, bu çalışmaların Avrupa Birliği ülkelerinde nasıl ilerlediğini, bizim konuyla ilgili nasıl bir çalışma yürütebileceğimizin altını çizerek, “bu bölgenin gastronomi üstünlüğünü bir şekilde ortaya çıkarmamız gerektiğini zira sürdürülebilir ve çok uzun bir arka planı olan kültürel birikimiz var, gastronomi de bunlardan birisi. Bize ait olanlara nasıl sahip çıkabiliriz ve nasıl marka haline getirebiliriz diye düşünmemiz gerekiyor. Bu tür fuar, panel ve çalıştay gibi çalışmalarla bunu mümkün hale getirebiliriz” diye konuştu.

Kaya, konuşmasının devamında şunları belirtti: “Kentin bazı özellikleri vardır ve bunu sizin çıkarmanız gerekiyordur. Diyarbakır’ın tarihi, çok kültürlü yapısı ve bunlarla bağlantılı gastronomi ögeleri tam da böyle bir şey. Gastronomiyi ilerletecek her türlü çalışmaya katkı koymak isteriz. Bu konuda ortaklarımızla değişik çalışmalar yapıyoruz.”

“DİYARBAKIR’IN TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ İÇERİSİNDE BÜYÜK BİR POTANSİYEL BARINDIRMAKTADIR”

DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir moderatörlüğünde yapılan “Gastronomi ve Coğrafi İşaretler” panelinin konuşmacılarından Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Ahmet Zeki Apalı, “Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel değerleri içerisinde büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Bu değerler doğru bir şekilde değerlendirilirse Güneydoğu Anadolu ve Türkiye’de öncü konuma gelebilir” diye konuştu. Apalı, “tescilli ürünler turizmi olumlu etkilemektedir. Bir ürün coğrafi işaretli olduğu zaman daha rahat güvenilmektedir. Asıl önemli olan tanıtımın doğru yapılmasıdır” diye konuştu.

ARAS: “10 YIL ÖNCESİN KADAR LOKANTA KÜLTÜRÜ YOK İDİ”

Metro Gastro Dergisi Editörü Nilhan Aras, bundan 10 yıl öncesine kadar da taşrada lokanta kültürü olmadığı için turist gelmediği ve turist gelmediği için de lokantalar açılmadığını, işletmelerin genel olarak herkesin alışık olduğu tatları sunduğu ama dünya genelinde artık o bölgeye özgü olan tatların daha çok tercih edildiğini ifade etti.

Alankuş Danışmalık’tan Evren Alankuş, coğrafi işaretlerin faydası ve yapılması gerekenler üzerine durduktan sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Markalaşma yoluyla öz değerlerimizi korumaya alıyoruz. İki tür coğrafi işaret vardır. Menşe adı; coğrafi sınırları belirlenmiş, doğa ve beşeri unsurlardan kaynaklanan, üretilmesi, işlenmesi ve diğer işlemlerin tümü bu sınırlar içinde yapılan ürün. Mahreç işareti; bir bölgeden kaynaklanan ve aynı zamanda bu özelliklerden bir tanesinin bu belirlenen sınırlar içinde yapılmasıdır.”

TÜRSAB Gastronomi Danışmanı Metin Çelik, dinleyicilere gastronomi turları ve yemek kültürüyle ilgili bilgiler paylaştı.  AB ve Türkiye’de Coğrafi İşaretler Çalıştayı Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (YÜCİDER) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, öncelikle Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye`de yapılan çalışmalar konusunda detaylı örnekler vererek, Avrupa Birliği ülkelerinde alınan coğrafi işaretlerin bir katma değer yarattığını, üretici ve tüketiciyi birlikte koruduğunu ve ülke ekonomilerine nasıl büyük ekonomik katkılar sağladığını belirtti. Tekelioğlu, coğrafi işaretin bir ürünün yer adı olduğunu, tescil edilen ürünün çok rahat bir şekilde korunabildiğini ve son bir yıl içinde en çok tescil işleminin Türkiye’de olduğunu, mikro iklimi olan ülkelerde coğrafi ürünlerin daha çok olduğunu ve Türkiye’nin de o ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Tekelioğlu, coğrafi işaretin yasal dayanağı hakkında da detaylı bilgiler verdi.

Coğrafi İşaretler Denetim Uzmanı ve Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği (TÜKO-BİR) Kayseri Şube Başkanı Birsen Koca, tescilli üründe kullanılan coğrafi işaretin denetlenmesi gerektiğini, uygunsuz bir durum tespit edildiğinde yasal yollara başvurulmasının yollarını anlattı. Metro Toptancı Marketler Meyve Sebze Kategori Müdürü Birol Ulusan; “bir yerle ünlenmiş, o yerle anılan ürün coğrafi üründür. İki türdür; menşei olan sınırları belli, sadece orada olan ürün. Mahreç, yapım şeklidir, en az bir özeliği oradan alması şartıyla diğer yerlerde de üretilebilir.” dedi. Ulusan, coğrafi işaretlerle kırsal kesimdeki nüfus oranın dengelenebileceğine dikkat çekti.

Katılımcıların yoğun katkılarda bulunduğu çalıştay soru – cevap kısmıyla sona erdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme