enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3799
EURO
35,1599
ALTIN
2.323,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Diyarbakır’da Kerbela şehitleri anıldı

Diyarbakır’da Kerbela şehitleri anıldı
REKLAM ALANI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi, Kerbela şehitleri için anma etkinliği düzenledi.

CEMEVİ’NDEN AŞURE LOKMASI

Bin 338 yıl önce Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin ve 72 yaren yoldaşı anısına tutulan Yas-ı Muharrem orucunun ardından dağıtılan Aşure lokması, Diyarbakır Cemevinde bini aşkın Alevi  yurttaşı bir araya getirdi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesinin organize ettiği etkinlikte Aşure lokması dağıtımı öncesinde Hz. Hüseyin ve 72 yaren yoldaşı anıldı.  Anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Cafer Koluman, Alevilerin birliklerini sıkılaştırma çağrısında bulundu.

Yas-ı Muharrem orucunun sona ermesinin ardından yapılan Aşure lokması dağıtımları başlarken,  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi de Aşure günü etkinliğini dün gerçekleştirdi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Cemevi bahçesinde yaptığı Aşure günü etkinliğine DTK, HDP, CHP, ESP, AZADİ Hareketi gibi siyasi parti ve kurum temsilcileri ile STK temsilcileri, KESK, BES, Eğitim Sen temsilcileri, Büyükkadı ve Şarabi Köyü Yardımlaşma Derneği, Şeyh Said Derneği,  ve çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.

Aşure günü etkinliği Kerbela’da şehit düşen Hz. Hüseyin ve 72 yoldaşı için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Cafer Koluman, etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.

‘KERBELA’YI BUGÜN DAHA İYİ ANLAMAKTA FAYDA VAR’

Yas-ı Muharrem orucunun tarihsel arka planına değinen Koluman, şunları söyledi: “Adından da anlaşılacağı üzere 12 günlük bir matem orucumuz vardı. Ne şatafat vardı ne lüks vardı. Bir sessizlik  hakimdi. Ne iftarı vardı ne de sahuru vardı. Adı üzerinde matem orucuydu. Bu oruç geleneği 1338 yıldır devam etmektedir. Hicri takvime göre 10 Muharrem 61, yani 10 Ekim 680 tarihinde Fırat’ın hemen yakınında Kerbela çölünde Hz. Muhammed’in torunu Hz. Şah Hüseyin ve 72 yoldaşının aç ve susuz bir şekilde hunharca katledilmesi, Aleviler tarafından her yıl tutulan 12 günlük oruç ile yad edilir. Aşure pişirmekteki amaç ise Şah Hüseyin adına verilen bir lokma ve aynı zamanda İmam Zeynel Abidin’in Ehli Beyt soyunu devam ettirmesi adına verilen bir lokmadır. Orada o gün çok büyük bir katliam yaşandı. Nerede bir zulüm görsek, nerede bir zalim görsek aklımıza hemen Kerbela gelir. Çünkü bugün burada Kerbelayı konuşuyorsak, Kerbela’yı bugün daha iyi anlamakta fayda olduğunu düşünmekteyim.”

KERBELA KATLİAMI VE HZ. HÜSEYİN’İN DİRENİŞİ

Kerbela’da büyük bir insanlık dramı, insanlık dışı bir katliam yaşandığını ifade eden Koluman, ” Hz. Şah Hüseyin dik durdu ve zulme boyun eğmedi” dedi.  Hz. Hüseyin’in miras bıraktığı direniş kültürüne vurgu yapan Koluman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Muharrem ayı denilince ilk akla gelenin mağduriyet, mazlumiyet ve masumiyet olduğunu söyledi. Koluman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Muharrem ayı denilince Kızılbaş Alevilikte bir türlü acısı dinmeyen Kerbela katliamı akla gelir. Kerbela katliamı bundan tam 1338 yıl önce Kerbela çölünde, bir tarafta Ebu Süfyan torunu Yezit, diğer tarafta mazlumyetin ve masumiyetin temsilcisi Hz. Muhammed’in torun ve Hz. Ali’nin oğlu Şah Hüseyin vardı. O dönem Emevi saltanatı İslamiyete siyaseti bulaştırarak, kendi iktidarını daha güçlü kılmak için hiç gözünü kırpmadan Ehli Beyt soyunu Kerbela’da insafsızca katlettiler. Şah Hüseyin Kerbela’da mazlumiyetin, ezilenin, direnişin ve onurun sembolüdür. Gerçekten de biat etmedi, gerçekten de kendi çıkarı için makam sahibi olmadı. Yezit tarafından kendisine Küfe valiliği teklif edilmişti. ‘Teslim olursan, biat edersen Küfe valisi olabilirsin’ denildi ama kendisi buna boyun eğmedi. Eğer boyun eğmiş olsaydı biz bugün burada şah Hüseyin’in esamesini okumayacaktık. Bugün halen de burada Şah Hüseyin’i anıyorsak, gerçekten de bize bırakmış olduğu direniş, boyun eğmeme, teslim olmama sayesindedir. Hz. Hüseyin’in bize miras bıraktığı en büyük değer onun bu onurlu direnişidir.”

KERBELA İLE YÜZLEŞİLSEYDİ ORTADOĞU’DAKİ KATLİAMLAR YAŞANMAZDI

72 yaren yoldaşıyla, 10 bin kişilik Yezit’in ordusuna karşı direnerek şehit olan Hz. Hüseyin’in anısına tutulan Yas-ı Muharrem orucunun önemine vurgu yapan Koluman Hz. Hüseyin’den bu yana Emevi saltanatının günümüzde de devam ettiğine vurgu yaparken, Hz. Hüseyin’in 72 yoldaşı arasında bulunan bacısı Zeynep’in onurlu direnişini selamladı.   Koluman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar hep erkeklerin direnişinden bahsettik.  Ortadoğu coğrafyası maalesef hep katliamlara tanıklık etmiş bir coğrafyadır. Bundan yaklaşık bin 400 yıl öncesinden bahsediyoruz. Kerbela’da yaşanan katliam bir iktidar kavgası değil ama sonraki sürece baktığımızda maalesef bir iktidar kavgasına tanık olmaktayız. Bugün Emperyalist güçlerin kimi zaman Irak’ta kimi zaman Suriye’de yada kimi zaman başka ülkelerde yaşanan katliamlara aslında Kerbela ile yüzleşmemenin bugünkü tezahürüdür.  Dolayısıyla bize burada düşen temel görev Kerbela katliamı şahsında halklara, inançlara, etnik unsurlara yapılan her türlü katliam gerçeği ile yüzleşmektir. Nerede bir katliam görsek aklımıza Kerbela geliyor. Günümüzde yaşanan Dersim, Sivas, Gazi, Roboski ve Şengal’e baktığımızda aklımıza Kerbela katliamı geliyor.”

‘ALEVİLER HER DAİM HAKLININ YANINDA HAKSIZIN KARŞISINDADIR’

Hz. Hüseyin’in onurlu direnişini bugüne taşımak gerektiğine işaret eden Koluman, “Deniz Gezmiş asılmaya giderken, Hüseyin inan’a sormuştu, ‘korkuyor musun’  diye o da ‘biz korumuzu Kerbela’da bıraktık’ demişti. Biz de korkularımızı, kaygılarımızı yıkmalıyız, yenmeliyiz.  Biz Aleviler korkumuzu Dersim’de, Sivas’ta, Gazi’de bıraktık. Bizim tam da bu duruşa uygun bir mücadele geliştirmemiz lazım. Aleviler 72 millete bir nazarla bakan bir halktır, bir inançtır. Dolayısıyla Aleviler her daim haklının yanında haksızın karşısındadır. Alevilerin her zaman mazlumun yanında duran yüce bir felsefesi vardır. Ancak günümüzde birçok zulme uğrayan, haksızlıklara maruz kalan bir Alevi toplumu gerçeği vardır. Dolayısıyla Aleviler kendi özünü dara çekerek ağacın kökündeki kurdu ayıklamalıdır. Aleviler birlikte hareket etmelidir. Evet, katlediliyoruz, ötekileştiriliyoruz. Bugün olmuş Cemevlerimizin yasal bir statüsü yoktur. Zorunlu din dersi uygulamaları devam etmektedir. Halen Aleviler olarak inancımız, kimliğimiz tanınmamaktadır” şeklinde konuştu.

GİZLİ ELLER ALEVİLERİ BÖLMEYE ÇALIŞIYOR!

Alevi hareketinin içinde bulunduğu örgütsüzlüğü eleştiren Koluman, “Gizli eller bizi karşı karşıya getirerek, adeta gücümüzü bölüp parçalayarak bizi yönetmeye çalışıyorlar. Biz Aleviler olarak, korkmayacağız, yılmayacağız ve Hz. Hüseyin’in dik duruşundan asla taviz vermeyeceğiz. Zalimin zulmüne boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

AŞURE LOKMASI DAĞITILDI

Koluman’ın ardından açılış Gülbang’ını vermek üzere Ağu içen Ocağından Hidayet Ulugerçek Dede kürsüye çıktı. Ardından Aşure Gülbang’ını Dede Kargın Ocağından Musa Karkin Dede sofra duasını okudu.  Aşure dağıtımı yapılırken, PSAKD Diyarbakır Şubesi Gençlik Kolları Semah ekibinin gösterisi etkinliğe katılan kitle tarafından ilgiyle izlendi. Aşure dağıtımının bitmesinin ardından etkinlik sona erdi. Etkinliğe geçen yıla göre daha kitlesel bir katılım sağlandı. Bini aşkın yurttaş Aşure lokmasında bir araya geldi.

(Haber: Ali Abbas YILMAZ-Foto: Nail KADIRHAN)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme