enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4923
EURO
34,9263
ALTIN
2.438,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yeşil örtü olarak bilinen çimlerin sağlıklı şekilde gelişmesini, park ve orta refüjlerin daha estetik görünmesini sağlamak için günlük 150 bin metrekare alanda çalışma yürütüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, kent genelinde park ve orta refüjlerde yeşil alanların daha estetik görünmesini sağlamak amacıyla...
25.04.2024

Diyarbakır’da köy halkının toprak mücadelesi!

Diyarbakır’da köy halkının toprak mücadelesi!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da Sinan Köyü’nde yaşanan arazi sorunu devam ediyor. Köyde şantiye yapılmasına karşı çıkan ve topraklarını geri isteyen köy sakinlerine jandarma TOMA’larla müdahale etti.

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı olan Sinan Köyü’nde yıllardır devam eden arazi sorunu sürüyor. Köylülerin yıllardır yaşadığı arazi sorunu, köy arazilerinin köylülerin “ağa” dediği Kemal Sinanlı üzerine tapulu olması ile başlamış, yıllardır süren toprak kavgası 2010 yılında siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının araya girmesiyle, Sinanlı ve köy sakinleri arasında imzalanan protokolle son bulmuştu. Protokole göre yaklaşık 120 bin dönümlük arazinin 8 bin dönümünü köylüler ekecekti.

KÖY BOŞALTILMAK İSTENİYOR

2010 yılından bu yana devam eden protokol, toprak sahibi Sinanlı’nın arazilerini iş insanı Bedrettin Nasıroğlu’na devretmesiyle son buldu. Toprakların yeni sahibi Nasıroğlu, şantiye kurup köyü boşaltmak isteyince köylüler direniş başlattı. Topraklarından çıkmak istemeyen köy sakinleri Diyarbakır-Batman karayolunu trafiğe kapattı. Köyün etrafını saran jandarma, protesto gösterileri yapan köylülere TOMA’larla müdahale etti. Köyde başlayan toprak tartışması ve gösteriler sürüyor.

200 HANELİ KÖYÜN TEMEL GEÇİM KAYNAĞI ELİNDEN ALINIYOR

Yaklaşık 200 hanenin olduğu köyün temel geçim kaynağı tarım. Üzerinde bulundukları toprakları ekerek geçimini sağlamaya çalışan köy sakinleri topraklarından olmak istemiyor. Araya giren siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarına bu taleplerini iletiyor. Ancak arazileri alan Nasıroğlu, köyde şantiye yapmakta ısrarlı. Şantiye çalışmasının devam ettiği köyde dün olaylar yaşandı. Jandarmanın konuşlandığı şantiye alanının etrafı tellerle çevrilmiş durumda. Şantiye çalışmasını protesto eden köylüleri, jandarma TOMA’larla tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu köy halkı müdahaleye tepki gösterdi.

ÖZOK: EVLERİMİZ VE CAMİ İÇİN YIKIM KARARI ALINMIŞ

Köy sakinlerinden Fikri Özok, köylerinde şantiye çalışmalarının sürdüğünü ve çalışmalarına aralıksız devam ettiğini aktardı. Köye gelen siyasi parti temsilcilerinden aracı olmalarını istediklerini, bunların toprakları alan kişiyle görüştüğünü anlatan Özok, “Gidip görüşmüşler. Adam bizi buradan çıkaracağını, evlerimizi yıkacağını söylemiş. Taziye evimiz caminin içinde. Evlerimiz ve caminin yıkım kararı aldığını söylemiş. Yakında gelip evimizi, camimizi ve her şeyimizi yıkacaklar. Biz buna karşıyız” dedi. Jandarmaya gittiklerinde de çözüm bulunmadığını anlatan Özok, “Onlar da yıkım kararı alındığını söylüyor. Evlerimizi başımıza yıkacaklar. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık” diye konuştu.

 ‘ONLAR ZENGİN OLDU, BİZ FAKİRLEŞTİK’

Köy halkının tek istediği topraklarını ekmek. Arazileri satın alan kişiyle uzlaşmak istediklerini ifade eden Özok, “Ne yapıyorsak adam durmuyor. Kimi aracı koymuşsak dinlemiyor. Onların hali vakti yerinde, buna ihtiyaçları bile yok. Biz bu toprakları ektik, biz de yedik, onlara da yedirdik. Onlar zengin oldu, biz fakir kaldık. Bizim bu toprakları ekmekten başka bir şansımız yok. Başka bir geçim kaynağımız yok. Bu toprakları elimizden alsalar çoluk çocuk perişan oluruz. Yetkiler sesimizi duysun. Bu sorunumuzu çözsünler. Bu karda kışta ne yaparız” dedi.

KÖY HALKINDAN ÇAĞRI: PERİŞANIZ, BU SORUNU ÇÖZÜN

Toprak sahiplerinin buna ihtiyaçları olmamasına rağmen köyü boşaltmakta ısrarcı olduğunu tekrarlayan Özok, “İlle satmak istiyorsanız o zaman biz köylüler birleşip kendimiz alalım. Buradan Sinanoğlu’na sesleniyorum. Sizin buna ihtiyacınız zaten yok. O zaman yapın bir büyüklük bu sorunu çözün. Köy halkı olarak perişanız. Başka gidecek yerimiz yok” diye konuştu.

Köyde jandarma eşliğinde şantiye çalışması sürerken, köylüler de duruma tepki gösteriyor. Bölgede gergin bekleyiş hakim olurken, şantiye çalışmasının yapıldığı bölgede olan köy halkı, çalışmalarının durdurulmasını istiyor.

Kaynak: artıgerçek

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme