enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3606
EURO
34,9791
ALTIN
2.321,68
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Diyarbakır’da Newroz’un startı verildi

Diyarbakır’da Newroz’un startı verildi
REKLAM ALANI
10.03.2023
0
A+
A-

2023 Newrozu’nun startını veren DTK, TJA, DBP ve HDP, “Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz” başlıklı deklarasyonda, “Depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır” vurgusunda bulundu.

2023 Newrozu’nun startını veren DTK, TJA, DBP ve HDP, “Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz” başlıklı deklarasyonda, “Depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır” vurgusunda bulundu. Program’da konuşan Buldan ise “Newroz’un ruhu ve ortaya çıkaracağı büyük irade 14 Mayıs’ın büyük değişim ruhuna dönüşecek ve ülkeyi mutlaka ama mutlaka değiştirecektir. Bütün bunların sinyalleri Newroz’da verilecektir” dedi.

Bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilecek ve Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz kutlamalarının startı, Diyarbakır’da açıklanan deklarasyonla verildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde, Birleşik Kadın Platformu, İnsan ve Özgürlük Partisi (PÎA), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Azadi Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) imza attığı deklarasyon, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıklandı.

Deklarasyon açıklamasına DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, PÎA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Gardaş, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Meclis üyesi Ali Haydar, Azadî Hareketi Cemal Satı katıldı. Bu yıl 43 merkezde kutlanılacak Newroz’un Türkiye geneli programının startı ise yarın İstanbul’da verilecek. Depremin 40’ncı günü olan 17 Mart’ta herhangi Newroz etkinliği yapılmayacak, deprem bölgelerine dayanışma ziyaretleri yapılacak.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Newroz startını vereceklerini belirterek, “Bin yıllardır Newroz diriliş, serhildan ve özgürlük günü olarak karşılanıyor. Ancak bu yıl depremin acısıyla karşılıyoruz. Bu yıl Newroz programını depremde yaşamını yitirenlere adıyoruz” dedi.

Programda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise 2023 Newrozu’nu deprem felaketinin yarattığı acıyla karşıladıklarını belirterek, “Bir kez daha deprem felaketinde yaşamını yitiren bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sevdiklerine ailelerine başsağlığı ve sabır dileklerimi iletiyorum. Yaralı olarak hastanelerde tedavi gören bütün insanlarımıza acil şifalar diliyorum. Bu yılki Newroz’u bir bayram havasında kutlamayacağımızı arkadaşlarımız okunan deklarasyonda ifade ettiler. Bayram havasında değil ancak Newroz’un ruhuna uygun bir şekilde karşılayacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü Newroz’un özellikle yüzyıllardır bu kadim topraklarda Kürt halkının kadim bayramlarından biri olması vesilesiyle bunu bir bayram havasında değil, bu sene belki bir yas havasında ama aynı zamanda halklarımızın ortak taleplerinin ifade edileceği bir ortamı yaratmak adına gerçekleştireceğimizi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Buldan, Newroz’un eşit ve özgür yaşamın haykırıldığı bir gün olduğunu vurgulayarak, “Newroz’un kötülüğe karşı, zulme, adaletsizliğe, yasaklara, sömürüye ve Türkiye’de yaşanan bütün kötülüğe karşı direnişin de adıdır. Çözümsüzlük siyasetine ve tecride karşı demokratik mücadele çözüm ve müzakere iradesinin en güçlü şekilde haykırıldığı ve ifade edildiği ama aynı zamanda bunların talep edildiği bir gündür Newroz. Newroz, umudun dirilişi ve cesaretle buluşmasıdır. Halklar dayanışmasında buluşmadır, ulusal birlik iradesinde bütünleşmedir mücadelede ortaklaşmadır” ifadelerini kullandı.

Newroz meydanlarından iktidara mesajların verileceğini dile getiren Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremin olduğu yaraları sarabilmemiz için toplumsal dayanışmanın en fazla yükseleceği ve bir arada olmamız gereken bir dönemi de yaşıyoruz. Çünkü çok fazla yıkım var. Bu dönem büyük bir acı yaşıyoruz. Dayanışmanın, birliğin, beraberliğin bu dönem çok daha fazla ifade edilmesi ve bunun yaratılmasının koşullarının sağlanması için bir araya gelmemiz bir o kadar önemlidir. Böyle bir süreçten geçiyoruz. O yüzden Newroz alanlarında ayrıca haykıracağımız farklı şeyler var. Bu kötülük düzenine karşı yaşamı en fazla savunmamız ve yaşatan bir sistemi kurmak için daha fazla mücadele etmemiz gereken bir süreçte iktidara ‘Artık senin miadın doldu, Türkiye halkları değişim istiyor’ mesajını vermek istiyoruz Newroz alanlarında Halkın Newroz buluşması, Newroz ittifakı yeni bir geleceğin kurulması için büyük bir mücadele sözleşmesi olacaktır. Bu anlamıyla bu yılki Newroz bir o kadar önemlidir. Ortak mücadele ile dayanışma ile birlik ve beraberlik içerisinde bir araya gelmekle bunu başaracağımızı, buna yürekten inandığımızı belirtmek isterim. Vereceğimiz bir diğer mesaj da iktidara karşı yılmadığımızı korkmadığımızı, umutsuzluğa asla kapılmadığımızı vazgeçmediğimizi Newroz alanlarında çok güçlü bir şekilde AKP ve MHP ittifakına ifade etmek üzere bir araya geleceğiz. Bu iktidarın Kürt düşmanı olduğu, barış düşmanı olduğunu biliyoruz, kadın düşmanı bir iktidar olduğunu biliyoruz, kayyımcı bir iktidar olduğunu biliyoruz. Sistemi böyle devam ettiremeyeceği Newroz alanlarından bir kez daha göstereceğiz. Onurlu yaşam mücadelesinin kazanacağına yürekten inandığımızı ifade etmek istiyorum. Tarihin akışının kesinlikle değişeceğini iktidara göstereceğiz. Bunu biz değiştireceğiz biz başaracağız. Türkiye halkları Kürtlerin kadınların ittifakı bunu kesinlikle değiştirecek. Newroz büyük bir değişimin startı olacak. Halk kararını vermiş demokratik çözümde karar kılmıştır. Bunun emareleri hepimiz tarafından okunuyor. İktidar bu Newroza baktığında kendi girişini mutlaka görecektir. İktidar bu Newroz’a baktığında değişimin başladığını görecektir, Türkiye halklarının birliğini görecektir, Kürtlerin ittifakını görecektir. Newroz’un ruhu ve ortaya çıkaracağı büyük irade 14 Mayıs’ın büyük değişim ruhuna dönüşecek ve ülkeyi mutlaka ama mutlaka değiştirecektir. Bütün bunların sinyalleri Newroz’da verilecektir. Bir kez daha bütün halklarımızı Newroz alanlarında bir araya gelmeye birlikte ve beraber olmaya değişimin öncüsü olmaya davet ediyorum.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme