enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Diyarbakır’da tablo ağırlaşıyor!

Diyarbakır’da tablo ağırlaşıyor!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da Covid-19 testi pozitif çıkan bir hekimin korona servisinde yer olmaması nedeniyle başka bir serviste diğer hastaların da bulunduğu alanda solunum cihazına bağlanması sonrası kentteki durumu Diyarbakır Tabip Odası yöneticisi İbrahim Halil Mert ile konuştuk. Mert, kentteki tablonun giderek ağırlaştığını vurguladı.

“Covid testi pozitif çıkan, genel durumu kötüleşen bir meslektaşımız kentteki tüm hastanelerde yoğun bakımlarda yer bulunamadığı için Covid kliniği dahi olmayan bir serviste, Covid olmayan hastalarla beraber takip ediliyordu. Bugün serviste solunum cihazına bağlandı.”

Diyarbakır Tabip Odası tarafından paylaşılan bu bilginin ardından kentteki durumu Diyarbakır Tabip Odası yöneticisi İbrahim Halil Mert ile konuştuk.

1 Haziran, yani “normalleşme” sürecinden sonra yaklaşık 2,5 aydır Diyarbakır’ın en çok vaka görülen ilk beş kentten biri olduğunu belirten Mert, “Bu durum son haftalarda ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da büyük artış içinde. Vaka sayıları sürekli artıyor, geçtiğimiz hafta 24 saat içinde 740 pozitif vaka saptanmıştı. Diyarbakır’da son dönemde pozitif vaka sayısı günlük 500’ün altına inmiyor” dedi.

‘HASTANELERDE YATACAK YER KALMADI’

Bununla birlikte yatan hasta sayısının 800’ün üzerinde olduğunu, özel hastanelerde de korona servisleri açıldığını, buna rağmen yer konusunda ciddi problemler yaşandığını aktaran Mert, “Sağlık çalışanlarının ciddi sorunları var, temas öyküsü olan, sonucu pozitif çıkan biriyle nöbet tutan, aynı serviste çalışan arkadaşlarımız çalışmaya zorlanıyor, böyle bir süreçten geçiyoruz. Artık fazla mesai yapmayan sağlık çalışanı da kalmamış durumda” diye konuştu.

‘HASTANALAR MECBUREN EVE GÖNDERİLİYOR’

Hastayı ilk gören hekimlerin hastanın yatış durumu olsa bile ilgili uzmanlık birimine danışıp görüş aldıktan sonra yer yoksa evde takip etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Mert, şöyle konuştu:

‘’Hastanın ilaçları yazılıp mecburen eve gönderiliyor. Durumu kötüleşirse ambulans çağırıp gelmeniz gerekiyor önerisinde bulunuyoruz.  Öte yandan bazı ilaçlar eczanelerde bulunmuyor, doğrudan hastaneden tedarik ediliyordu. Şimdi bu ilaç sayısında yaşanan sıkıntı dolayısıyla il sağlık müdürlüklerinden temin etmesi de isteniyor, ilaç tedariğinde de sıkıntılar yaşanıyor. Bunun yanı sıra evde takip konusunda sağlıklı bir bilgi alışverişi olamıyor. Tek bir aile hekimi bazen tek başına 300-400 hastayla ilgilenmek zorunda kalabiliyor. Bu da sağlıklı bir bilgi alışverişini imkansız hale getiriyor. Filyasyon ekipleri de yetersiz kalıyor.

‘YETKİLİLER SAĞLIK ÇALIŞANLARINI SUÇLUYOR’

Solunum cihazına bağlanan ve kovid servisinde yer kalmadığı için başka bir serviste tedavi gördüğünü duyurdukları hekime ilişkin de açıklamada bulunan Mert,  “Kendisi üniversite hastanesinde dahiliye servisinde yatıyor. Solunum cihazına bağlı olarak tedavisi sürüyor” dedi. Yetkililerin büyük fedakarlıkla çalışan sağlık emekçilerini suçladığını, test sonuçlarının pozitif çıkmasının hastanede görev yapmalarıyla değil sosyal çevreleriyle ilişkilendirildiğini söyleyen Mert, 24 saat korona servisinde görev yapan sağlık çalışanlarının bir de dikkatsizlikle suçlanmasının mantık dışı olduğuna vurgu yaptı.

‘ASM’LERE KORUYUCU EKİPMAN TEDARİĞİ DURDU’

Özellikle aile sağlığı merkezlerinde koruyucu ekipman konusunda büyük bir eksiklik yaşandığını, dağıtımların neredeyse durma noktasına geldiğini dile getiren Mert, “Bunları kendilerinin temin etmesi isteniyor, kendilerinin alması isteniyor” ifadesini kullandı.

DÖNER SERMAYE ÖDEMESİ 7-8 LİRAYA DÜŞTÜ

Sürecin başladığı dönemden itibaren bakanlığın açıkladığı sağlık çalışanlarına tavandan döner sermaye uygulamasının da sona erdiğini, bu ödenelerin 7-8 liraya düştüğünü belirten Mert, “Sağlık çalışanları hakkı olanı talep ediyor, tavandan, dönerden ziyade hakkı olanın verilmesini istiyor” dedi.

‘ÖZEL HASTANELERDE İSTİFALAR YAŞANIYOR’

Özel hastanelerde görev yapan sağlık emekçilerinin de zor durumda olduğuna işaret eden Mert,  “Birçok yerde işten çıkarma, geride kalan sağlık çalışanlarının daha uzun çalıştırılması modeline geçildi. Bunun dışında maaşlar da düştü. Bu nedenle istifa eden çok sayıda sağlık çalışanı oldu” bilgisini paylaştı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme