enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5575
EURO
34,8784
ALTIN
2.436,85
BIST
9.708,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Diyarbakır’da ‘Tekstil ve Yatırım Zirvesi’ yapıldı…

Diyarbakır’da Topraktan Podyuma teması ile düzenlenen ‘Tekstil ve Yatırım Zirvesi’nde konuşan GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, Diyarbakır, yaklaşık 1,7 Milyonluk toplam nüfusu ve 900 binin üzerindeki genç nüfusuyla tekstil sektörü için Türkiye’nin en avantajlı illerin başında geldiğine işaret ederek, “Diyarbakır’ın sektörümüz için Türkiye’de bir merkez olabilmesi için yeni yatırımcıları çekmek için her zaman lobi faaliyetleri yapıyoruz” dedi.

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) ev sahipliğinde, Diyarbakır’da Topraktan Podyuma teması ile ‘Tekstil ve Yatırım Zirvesi’ konulu bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, GÜNTİAD Yönetim Kurulu üyesi iş insanları, STK Başkan ve Temsilcileri ile çok sayıda iş insanı katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, Diyarbakır’ın, yaklaşık 1,7 Milyonluk toplam nüfusu ve 900 binin üzerindeki genç nüfusuyla tekstil sektörü için Türkiye’nin en avantajlı illerin başında geldiğini hatırlatarak, “İstanbul başta olmak üzere batı illerinde artan işçilik maliyetleri ve üretime uygun mekânların azlığı, teşvik politikalarının da ivmesiyle buralarda faaliyet gösteren firmalarımızı ülkenin doğusuna yönlendirmiştir. Bu sebeplerin de etkisiyle 2020 yılında İstanbul’dan sonra en çok tekstil yatırımı Malatya, Batman ve Diyarbakır’da yapıldı” dedi.

2012 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansının merdiven altı tekstil işletmelerinin tespit etmeye yönelik çalışmasının en önemli iki sonucu ortaya çıktığını ifade eden Dalkıran, “Bunlardan bir tanesi sektörü daha ileriye taşıma gayreti olan GÜNTİAD ve bu dernek üyelerinin çekirdeğini oluşturacağı Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Tekstilkent).  GÜNTİAD, bizden önceki yönetimlerin ve bütün üye arkadaşlarımızın gayretiyle bugün çok sayıda üyeye ulaşmış, bölgemizdeki bütün illerde üyeleri bulunan, Bölgesel olarak Tekstilkent ve DOGÜNSİFED, Ulusal olarak da Türkiye Hazır Giyim Federasyonunun yönetim kurulu üyeliğinde temsil kabiliyeti olan bir yapıya ulaşmıştır. Derneğimiz, üyelerimizin menfaatleri için canhıraş çalışırken sektörümüzü daha iyiye taşıyacak bütün projelerin içinde olmaya devam etmektedir. Dernek olarak sadece Diyarbakır merkez ile sınırlı kalmayıp sektörümüzün yoğun olduğu ilçelerde istişare toplantıları yaparak, bize üye olan olmayan hemen hemen bütün firmalarımızı yerinde ziyaret ederek varsa karşılaştıkları sorunları çözümü noktasında ilgili bütün kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Diyarbakır’ın sektörümüz için Türkiye’de bir merkez olabilmesi için yeni yatırımcıları çekmek için her zaman lobi faaliyetleri yapıyoruz. Özellikle dışarıdan gelen, yatırım yeri ve işgücü konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan yatırımcılara mihmandarlık yapıyoruz, yatırım süreçlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması GÜNTİAD yönetimindeki arkadaşlar olarak bu firmalarımıza mihmandarlık yapıyoruz” diye konuştu.

TEKSTİLKENT’TE 64 FİRMAYA YER TAHSİSİ YAPILDI

GÜNTİAD Başkanı Dalkıran, Tekstilkent’in, Türkiye’nin hazır giyim alanındaki ilk organize sanayi bölgesi niteliğinde olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Uzun bir mücadelenin sonunda kurulabilen tekstilkent, çok hızlı bir şekilde ayağa kalkmıştır. Şu anda 64 firmaya yer tahsisi yapılmış, bu firmalarımızdan sadece 10 tanesi henüz yapı ruhsatı almamıştır. Bütün dünyanın pandemiden etkilendiği 2020 ve 2021 yılında yapılan bu yatırımlar bölgenin sanayileşmesinin ve en önemlisi de sanayileşme kültürünün yerleşmesine ve uzun vadede hepimizin kanayan yarası olan işsizlik sorunun bölgemiz ve ilimiz için bir sorun olmaktan çıkmasını sağlayacaktır. Tekstil Kent’in bütün altyapıları bitme aşamasındadır. Doğalgazımız da tamamlanmak üzere. Bütün süreçler Türkiye standartlarının üstünde bir hızla yapılmaktadır. Bunda Sayın Valimiz ve ekibinin katkısı çok önemlidir. Malumunuz Tekstil kentin toplam alanı 129 hektardır. Alanımızda sadece boş 5 parselimiz kaldığı ve hala çok fazla yer talebi geldiği için Sayın Valimizin öncülüğünde genişleme alanı çalışmalarına başladık. Yasal süreçlerin tamamlanmasıyla daha büyük bir alanı daha Tekstil kente katmış olacağız”

“SİLVAN PROJESİ SEKTÖRÜMÜZ İÇİN ÖNEMLİDİR”

Son zamanlarda Diyarbakır’da yapılan bazı yatırımların sektörleri için büyük bir önem taşımadığına değinen Dalkıran, “Silvan Projesi ile ilimizde üretilen pamuk miktarında çok ciddi bir artış yaşanması beklenmektedir. 1. OSB’de yapımı tamamlanan arıtma tesisi sayesinde artık tekstilin bütün süreçleri Diyarbakır’da tamamlanabilecektir. Topraktan Podyuma üreten bir Diyarbakır olacağız. Üretimin pazarlara erişimi için en önemli sorunların başında Lojistik gelmektedir. 15 Ekim 2021 yani yarın ihalesi yapılacak olan Diyarbakır Lojistik Merkez, yaklaşık 2200 Dönüm alan üzerine kurulu depoları, tır parkı, demiryolu yük istasyonu, gümrük merkezi gibi entegre yapılarıyla Türkiye’nin en büyük Lojistik merkezi olacaktır. Karacadağ OSB, kentimizin yeni OSB’sidir. 2022 yılında burada da parsel tahsislerin yapılması planlanmaktadır. Beraber çok güzel işler başaracağız bunda en önemli pay elini taşın altına koyan sanayicilerimiz ve bu sanayicilerimizin yanında yer alan Sayın Valimiz’dir. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da, düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın son 5 yıldır yakalamış olduğu güven ve huzur ortamı ile artık gündeminin yatırım, istihdam ve ihracata döndüğünü söyledi.

Diyarbakır’ın genç nüfus yoğunluğuna sahip illerden olduğunun altını çizen Karaloğlu, şöyle konuştu: “Bu genç nüfusa mutlaka iş, aş bulmamız lazım, istihdam yaratmamız lazım. İstihdamı en pratik, en kolay yaratan üç beş tane sektör var. En önemlilerinden bir tanesi hazır giyim sektörüdür. Hazır giyimde Organize Sanayi Bölgesini iki senede bir işler hale getirebiliyorsunuz. Diyarbakır kendisi için tekstili ve hazır giyimi stratejik sektör olarak belirlemiş bir ildir. “

Doğu ve Güneydoğu bölgesinin tekstil ve hazır giyimde daha fazla istihdam yaratacağına vurgu yapan Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:  “Bölgede yaşayan insanlarımız, doğan çocuklarımız kendi şehirlerinde iş, aş bulup doyacaklar. Hedefimiz bu. Elbette ki Diyarbakır’da, OSB’de ve Diyarbakır’ın diğer ilçelerinde yatırım yapan sanayicilerimizin de dikkat etmesi gereken konular var. Kaliteli iş, kaliteli işçi ile sağlanır. Bizim genç nüfusumuz en büyük avantajımız. Biz bu genç nüfusu çok iyi eğiteceğiz, çok iyi koşullar sağlayacağız.”

 “ÇALIŞANLARIN HAK VE HUKUKLARI KONUSUNDA ÇOK TİTİZ DAVRANMALIYIZ”

“Devletin sağlamış olduğu asgari ücreti bile çalışanına vermekten imtina ederse, Diyarbakır’daki sanayicilerimiz kendi ayağına sıkar” ifadelerini kullanan Karaloğlu, sektördeki işverenlere sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, birliklere ve üst kuruluşlara bölgede yeni yeni oluşan bu sektörde çalışanların hak ve hukukları konusunda çok titiz davranmaları noktasında tavsiyelerde bulundu.

Kaliteyi artırabilmek için işçilerin eğitilmesi noktasında kamu kurum ve kuruluşları olarak her türlü desteği vereceklerini belirten Karaloğlu, işçilerin koşullarını düzgün hale getirerek, haklarına hukuklarına riayet ederek kalitenin artılabileceğini kaydetti.

 “DİYARBAKIR’DA SANAYİCİMİZİN TALEBİNİ HER AN KARŞILAYACAK ALTYAPIYI TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

OSB’nin dördüncü bölgesinin dolduğunu, beşinci genişleme bölgesinin dosyasını hazırladıklarını ve bakanlığa sunacaklarının bilgisini veren Karaloğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bunların yanında 300 hektarlık bir alanda yeni kurmaya başladığımız Karacadağ Organize Sanayi Bölgemiz var. Alt yapı ihalelerini yapmak üzere dosyalar bakanlığa teslim edildi. Biz de 2022’de yer tahsisi yapmaya başlayacağız. Bizim amacımız sanayicimiz Diyarbakır’a geldiğinde mutlaka ona hazır bir yerimiz bulunsun. Sanayi büyürken düzenli büyüsün, tarım alanları heder olmasın. Herkes kafasına göre bulunduğu yerde bir şeyler yapmaya kalkmasın. Biz altyapısıyla düzenli organize bölgelerinde yer verelim diye bir gayretimiz var. Diyarbakır’da sanayicimizin talebini her an karşılayacak altyapıyı tutmaya çalışıyoruz. Bunu da başaracağız inşallah. Yeter ki sanayicimiz yatırım yapsın, Diyarbakır’da iş, aş, istihdam oluştursun. Biz sanayicimizin her daim emrinde olacağız.”

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul da Diyarbakır’da tekstil alanında çok güzel çalışmaların yürütüldüğünü, bunları görmenin mutluluk verici olduğunu söyledi. Bölgenin tekstil sektörünün merkezi olma yönünde hızla ilerlediğine dikkati çeken Ertuğrul, ildeki Tekstil İhtisas OSB’nin ihracata önemli katkılar sağladığını, devletin bölgeye teşviklerle ayrı bir cazibe yarattığını, bunun çok önemli olduğunu kaydetti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme