enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehirleşmeye yenik düşen tarihi çeşmeleri restore ederek tekrar su akmasını sağladı. DİYARBAKIR GAZETE- İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile şehirdeki tarihi çeşmeler özgün yapıları korunarak yenileniyor. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescil güncellemesi ve gruplandırma...
29.03.2024
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024

Diyarbakır’ın ve bölgenin markası: ‘Güleç Köy’

Diyarbakır’ın ve bölgenin markası: ‘Güleç Köy’
REKLAM ALANI

Diyarbakırlı iş kadını Özlem Külahci’nın 3 yıl önce 50 bin TL kredi çekerek kurduğu ve bugün onlarca kadının çalıştığı ‘Güleç Köy’ hem kentin hem bölgenin markası olma yolunda ilerliyor.

İşletmede çalışanların çoğu kadın. Güleç Köy’ün serüvenini değerlendiren Küllahci, “40 metre karelik bir alanda 3 kişi ile bu işe başladık. Şuan onlarca kadınla üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünler Türkiye’nin 30 iline gidiyor. Amacımız Avrupa’nın birçok ülkesine ihracat yapmak.”

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde üretilen domatesler, Almanya ve Avusturya’ya ihracatı yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle yetiştirilip satışı yapılan domatesler, köylü kadınlar tarafından toplanırken aynı zamanda domatesler, kurutularak salça haline getirilip “Güleç Köy” adını verdikleri markayla piyasaya sürülüyor.

16 yıl önce Tunceli’den Diyarbakır’a gelerek ilk olarak basın ve muhasebe departmanlarında çalışan Özlem Külahci, (38) kendi işini yapmaya karar verdi. Kendi işini yapmaya karar verdikten sonra gıda sektörüne yönelen Külahci’nın amacı, kentteki kadınları yürüttüğü faaliyetler de aynı çatı altında toplamak. Böyle bir ağ oluşturmak isteyen İş kadını Külahci, ilk olarak reçel üretimi yapmaya başladı. Ham maddeleri bu bölgelere ait olan gıdaları kullanan Külahci, Çileği Sason Vişne’yi Sivrice, Ergani ve Çermik civarlarında ise karadut tercih ediyor. Geçen sene Çınar İlçesi Taşhelvacı köyünde salça üretimine başlayan  Külahcı, ilk olarak 5 ton salça üretirken, bu sene ise bu rakamı 35-40 ton arasına çıkardı. Geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan üretimler aynı zamanda Almanya ve Avustuya’nın da dikkatini çekerken, bu ülkelere salça, reçel ve domatesten numuneler gönderildi.

İZMİR VE MANİSA’YA RAKİP OLUYORUZ

Domates üretiminde birinci sırada yer alan İzmir ve Manisa’ya yakalamak isteyen Külahci, 35-40 ton arasında ürettiği salçayı önümüzdeki sene bu rakamı 200 tona çıkarmayı hedefliyor. Karabaş köyü civarında yapımına başlanan ve önümüzdeki sene faaliyete geçecek olan üretim atölyesinde yaklaşık 21 kişi çalışacak.

‘DOĞUDAN TATLI BİR GÜLÜMSEME’

Gazetemiz Tigris Habere açıklamalarda bulunan Özlem Külahci, ilk olarak 40 metrekarelik bir alanda yer tutularını söyledi. Külahci, “Hep şunu söylüyoruz; Güleçköy Doğudan tatlı bir gülümseme sloganıyla başladık. Kadınların kendi ekonomilerini kazanmaları, toplumda yer edinmeleri, kendi ayakları üzerinde durabilmesi için bir çaba harcadık. Bu yılda gelen talepler doğrultusunda yaptığımız işin gerçekten değerini bilen müşterilerimiz için domates kurutmalığına başladık. 20 dönüm arazi üzerine domates kurutmalığı yapıyoruz “dedi

BATIYA GİDECEKLERİNE KENDİ TOPRAKLARINDA ÇALIŞSINLAR

Külahci, ürünleri yaparken nasıl bir yol izlediklerini şöyle aktardı “Daha önceden mevsimlik tarım işçileri olarak batıya giden insanlarla ve ailelerle bir araya geldik. Onları burada kendi topraklarında kalmaları amacıyla bir çalışma başlattık. Onlar domates ve biber ektiler. Biz onların domateslerini ve biberlerini alıp nihai ürüne dönüştürmeye çalıştık. Bu gördüğünüz domatesler yan taraftaki tarlalardan toplanıyor. Bu aileler ve burada çalışan insanlar. Sürekli mevsimlik tarım işçisi olarak batıya giden insanlardı. Onları burada tutmak için böyle bir çalışma için girdik “dedi.

AVUSTURYA VE ALMANYA’DAN SİPARİŞ VAR

Külahci, özellikle kadın emeğini önemseyen işletmelerin kendileri ile dirsek temasına girdiklerini , yaptıkları ürünleri onalara verdiklerini dile getirdi. Külahci, “Şuanda domates kurutmalığı özellikle Avusturya ve Almanya siparişlerimiz var. Oralara göndereceğiz, bu yılda ilk ihracatımızı yapmış olacağız. Bundan sonraki hedefimiz daha çok kadını bir araya getirebilmek, yerelden bir marka çıkarmak bu markayı ulusala taşıyabilmek, insan sağlığını önemsemek ve kaliteli bir ürün çıkarmak.  Çünkü biliyorsunuz son dönemlerde yaşadığımız süreçte bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu anlamda katkısız ve geleneksel yöntemleri unutturmamak, kaliteli bir ürün çıkarmak hedeflerimiz arasında. Herkes illa masa başında çalışacak bir şey yoktur, tarım çok önemli. Hep söylüyoruz; ülkenin veya bulunduğunuz ilin ekonomisini geliştirmesinde ciddi bir rol oynamaktadır”

‘KABUKLARINI KESİNLİKLE KOYMUYORUZ’

Külahci, kesinlikle domates ve biber salçasını yaparken kabuklarını içine koymadıklarını ifade etti. Hiçbir şekilde katkı maddesi koymadıklarını, güneşte serme ve sadece tuzla kurutmaya aldıklarını söyleyen Külahci, “Ürünü iyi kurutmamız gerekiyor. Çünkü sağlam bir ürün almak bizim için çok önemlidir. Tüketiciye gittiği zaman temiz bir ürün, bozulmayan bir ürün olması gerek”

‘İŞ KADINI KUCAKLAYICI OLMALI!

Külahci, Bir iş kadını yapıcı olmalı kucaklayıcı olmalı hangi alanda olursa olsun yaptığı işlere hakim olması çok önemlidir. Bizler bugün hep beraber bahçeye gidip domates toplamasını da biliyoruz, domatesi tarlaya sermesini de biliyoruz, bunu alıp salçaya dönüştürmesini de biliyoruz, bunu pazarlamasını da biliyoruz. O yüzden kadınlara hep şunu söylerim; yapacağınız işin en ince ayrıntısına kadar hakim olmanız çok önemlidir. Hakim olun ki yanınızda sizinle beraber çalışmak isteyen çalışma arkadaşlarınızın çalışıp çalışmadığını da bilirsiniz. Kadınları ekonomiye kazandırma adına çalışmalarımız devam ediyor. Üretimde kadın var, tarlada kadın var, atölyede kadın var, satış pazarlamada kadın var, muhasebe biriminde kadın var. Bu anlamda teknik yeterliliğe sahip elemanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Bizimle başlayan kadın arkadaşlarımız satış pazarlamaya çok hakim olamayabilirler ama bu anlamda onlarında yetişmesi gerektiğine inancımız olduğundan dolayı bu anlamda da eğitim veriyoruz “diye konuştu.  

Kaynak: Tigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme