enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5032
EURO
34,9839
ALTIN
2.430,21
BIST
9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Doç. Dr. Akelma: “Diyarbakır’da Koronavirüs vakalarında durağanlık var!”

Doç. Dr. Akelma: “Diyarbakır’da Koronavirüs vakalarında durağanlık var!”
REKLAM ALANI

Pandemi Hastanesi Doktorlarından Doç. Dr. Hakan Akelma, Koronavirüs vaka sayısında Diyarbakır’da bir durağanlığın olduğunu belirterek, Geçen haftaki 119 olan vaka sayısının 86’a düştüğünü, Hastanedeki yoğun bakım ünitesinin doluluk oranının yüzde 25-30 arasında olduğunu söyledi.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pandemi doktoru Doç. Dr. Hakan Akelma, Diyarbakır’daki koronavirüs vakalarını ve yaklaşan kış mevsimini değerlendirdi.

“VAKALARDA DURAĞANLIK YAŞIYORUZ”

Diyarbakır’da Koronavirüs vakalarında bir durağanlığın olduğundan söz eden Doç. Dr. Akelma,  “Diyarbakır’da vakalar ne artıyor ne azalıyor, bir durağanlığımız var. Ancak vaka sayımızda bir düşüş var diyebiliriz. Geçen hafta 119 vaka sayısı bu hafta 86’a düştü. Yani vaka sayımızda bir düşme var. Muhtemelen bu durum aşı oranımızın yüzde 56’ya çıkması ve toplumsal bağışıklığın biraz artmasına bağlıdır. Bu durum biraz işi durağanlaştırdı. Özellikle yoğun bakımdaki ve klinik hasta sayılarında bir durağanlık var. Bu durağanlık da kışın başında bize olumlu yansıyor. Bu anlamda Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için iyi bir durağanlık var” dedi.

“DURAĞANLIĞI FIRSAT BİLİP, KURALLARA UYMAMAZLIK YAPILMAMALI”

Doç. Dr. Akelma, Diyarbakır’daki mevcut durağanlığın fırsat bilinip kurallara uymamazlık yapılmaması için vatandaşlara seslenerek, “Ancak bu durağanlığı fırsat bilip kurallara uymamazlık etmemek lazım. Özellikle Kış aylarında grip ve nezle artışı var. Bu artışın covid-19 ile karşılaştırılmaması için maske kuralına ve kapalı ortamda durma kurallarına dikkatlice uyulmalıdır. Kurallar gevşetilmemelidir” diye konuştu.
KIŞ MEVSİMİNE DİKKAT!

Yaklaşan Kış mevsimi nedeniyle kendilerinde oluşan korku ve çekincelerini de açıklayan Akelma, şu uyarılarda bulundu:  “Kuralların gevşetilmesine bağlı olarak grip ve nezlenin artması bunun üzerine covid eklenmesi durumunda bu bizde daha çok yaşlı kesime doğru bir akış oldu. Diyarbakır’da deltanın ikinci dalgasından sonra yaşlı kesim özellikle aşısız ya da yetersiz aşılı olan kişilerde hem grip, nezle hem de covid-19 görüyoruz. Buna dikkat etmek lazım. Gençler bu tür vakaları ayakta atlatıyor ama yaşlılar ağır atlatıyor ve yoğun bakıma kadar da gelebiliyorlar.

“SINOVAC OLAN HASTALAR EK DOZ AŞILARINI OLSUNLAR”

Özellikle sinovac aşısı olan kişilerin mutlaka ek doz aşılarını yapmaları gerekiyor. Geçen gün hastanemizde yatan 25 hasta üzerinde bir analiz yaptım. Bu hastalardan 9’u aşısız, 7’si iki sinovaclı yani yetersizdi. Bir biontec’li iki hasta vardı. Galiba 3 sinovaclı bir hasta vardı. Ve 4 iki doz biontecli hastamız var. Bu hastaların çoğu organ nakli ya da kanser hastaları ve bunların 3. Doz biontec yaptırmaları gerekiyordu. Özellikle diyabet, hipertansiyon, obezite üçlü birleşim iki dozu yetersiz bırakıyor. Bu kişilerin 3. Doz biontec yapması gerekiyor. İsrail’de bu yöntem uygulanıyor.

“HASTALARIMIZIN YÜZDE 75’İ 65 YAŞ ÜSTÜ!”

Özellikle 65 yaş üstü kişilerin bu dozu tamamlamaları gerekiyor. Fakat hali hazırda yeterli aşılı ve aşısızların oranladığımızda yüzde 75’i buluyoruz. Hastalarımızın yaklaşık yüzde 75’i de 65 yaş üstü hastalardır. Biraz hastalara doğru yönelme başladı.

“YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DOLULUK ORANI YÜZDE 25-30”

Yoğun bakım ünitesinde kalan vakalarımızın çoğu 65 yaş üstü yani 80 ile 95 yaş arası hastalardan oluşuyor. Bu yaş sınırı biraz daha ileriye doğru gidiyor bölgemizde. Doluluk oranımız yüzde 25-30’larda.

“KAPALI ORTAMLARDAKİ KURALLARA UYALIM”

Oranlar düşük ancak dediğim gibi kış aylarından kapalı ortam oturmaları artacak, pencereler kapatılacak o anlamda yapılması gereken en temel kurallardan biri yaşlılarımızın dozlarını tamamlamamız, ev içinde serbestiz ama ev dışında özellikle AVM, sinema ve ev gezmeleri gibi yerlerde kurallara uymak gerekir.

“KURALLARA UYULURSA KIŞI GÜZEL ATLATACAK, BAHAR MEVSİMİNE GÜZEL GİRECEĞİZ”

Taziye bölgede çok önemlidir. Taziyelerde özellikle kış aylarında mutlaka havalandırılmalısı gerekiyor ya da kişilerin orada en fazla maskeleri ile birlikte 20 dakika geçirip çıkmaları lazım. Uzun dönem kalacak yas sahiplerinin mutlaka buna dikkat etmesi gerekiyor. Ortamın saatlik havalandırılması şarttır. Bunlar yapılırsa biz Kış’ı güzel atlatacak bahara güzel gireceğiz”

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme