enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
ALTIN
2.298,20
BIST
9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024
Dicle Üniversitesi öğrencileri Filistin’e destek amacıyla 28 Mart’ta (Perşembe) günü ‘Filistin’e İnsanlık Zinciri’ adıyla bir yürüyüş düzenleyecek. Saat: 17.15’de Dicle Üniversitesi Öğrenci işleri önünde başlayacak ve Öğrenci Yaşam Merkezi önünde son bulacak yürüyüşe katılan öğrenciler kampüste iftarlarını açacak. DİYARBAKIR GAZETE- Öğrenciler adına yapılan açıklamada, Bu yıl ilk kez düzenlenecek yürüyüşün kalıcı...
27.03.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında mizah sanatçısı Recep Demirkaynak ve Sanatçı Mesut Kurtis’i Diyarbakırlılarla buluşturdu. DİYARBAKIR GAZETE- Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ‘2024 Ali Emiri Kültür-Sanat Sezonu’ Ramazan ayı etkinlikleriyle devam ediyor. “Bereketin İzinde Diyarbakır’da Ramazan” mottosuyla düzenlenen etkinlikler kapsamında mizah sanatçısı Recep...
27.03.2024

DTSO Meclis Üyesi Nedim Şimşek’ten 11 maddelik çözüm önerisi

DTSO Meclis Üyesi Nedim Şimşek’ten 11 maddelik çözüm önerisi
REKLAM ALANI

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle meydana gelen yıkıcı hasarların hızlı bir şekilde onarılması ve barınma sorununun çözüme kavuşturulması için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Nedim Şimşek, 11 maddelik çözüm önerisini paylaştı.

Kahramanmaraş merkezli, 11 kentte ciddi hasara ve can kaybına neden olan depremlerin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve  İnşaat Komisyonu Başkanı ve Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Genel Başkan Vekili Nedim Şimşek, deprem bölgesindeki iş insanları ve yatırımcılar açısından kredi limitlerinin yükseltilmesi ve KGF destekli teminat mektubu limitlerinin açılması için talep ve önerilerini ekonomi yönetimine ilettiklerini belirtti. Deprem bölgelerinin yeniden inşası ve kalkındırılması için iş insanları ve yatırımcılar açısından kredi limitlerinin yükseltilmesi ve KGF destekli teminat mektup limitlerinin açılması, kredi veren aracı kurum sayısının arttırılması gerektiğini ifade eden Şimşek, KGF ve benzeri kredilerin erişiminde bürokrasinin azaltılması ve krediye ulaşım noktasında kolaylıkların sağlanması olduğunu söyledi.

“Deprem bölgesinde yer alan kamu müteahhitleri için bankalar zarar gören ipotekler için yeni ipotek istemekte, bundan dolayı firmanın kredi hesabını dondurmakta. Bunlarında bir an önce hükümet tarafından düzenlemeye gidilmesi gerekiyor” diyen Şimşek çözüm önerilerini ve taleplerini ise şöyle sıraladı:

1)            KGF ve benzeri kredilerin erişiminde bürokrasinin azaltılması ve krediye ulaşım noktasında kolaylıkların sağlanmalıdır. Deprem bölgelerinin yeniden inşaa edilebilmesi ve kalkındırılması için iş insanları ve yatırımcılar açısından kredi limitlerinin yükseltilerek KGF destekli teminat mektup limitlerinin açılması, kredi veren aracı kurum sayısının arttırılması gerekmektedir.

2)            Deprem bölgelerindeki yapıların yeniden inşası ve onarımı için yapılacak olan yapım işlerinin 500-1000 konut halinde ihale edilmesi işin yapımı aşamasında ciddi risklere sebebiyet verebilir. Küçük paketler halinde tek bir kişiye değil de alanında uzman ve yeterliliği sahip birden fazla ve farklı firmalara ihale edilmelidir. Birden fazla, farklı firmanın yapım işlerini yürütmesi doğabilecek riskleri azaltacağından, zamandan, iş gücünden ve finansal açıdan tasarruf sağlayacaktır.

3)            Hasarların hızlı bir şekilde onarılması ve barınma sorununun çözülebilmesi adına ‘Teminat İadeleri ve Sicil Affını’ içeren yasa değişikliğinin ivedilikle yayınlanmasını talep etmekteyiz. Kamuya iş yapan müteahhitlerin 2020-2022 ve bu yılda devam eden döneminde olağanüstü şartlarla artan girdi maliyetlerinden dolayı işlerini sürdüremez hale geldiği için işlerini sürdüremeyerek teminat mektuplarını irat kaydettirmek zorunda kalmıştır. Böylece meslekte cezalı duruma düşen müteahhitlik firmalarının, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen kamuya olan borçların yapılandırılmasına yönelik yasal düzenleme kapsamına alınması hususunda taleplerimiz söz konusudur ve bu konuda ivedilikle yeni bir çalışmanın zaruret olduğunu belirtmek istiyoruz.

4)            İnşaat şirketlerinde çalıştırılan ve çalıştırılacak olan usta ve işçilerin astronomik ölçekli fiyatlarla çalışma talepleri yasal düzenlemeler ile önlenmelidir. Yurtdışına çıkan kalifiye elemanların geri dönüşü sağlanmalı ve yurt dışında inşaat sektöründe çalışan vatandaşlarımızın ülkemizin bu zor günlerinde afet bölgelerinin yeniden inşasına katkı sunması gerekliliği nedeniyle çeşitli kısıtlamalar ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

5)            Başta kule, vinç olmak üzere işverenlerin yurt dışından sıfır ve 2.el ekipman araç ve gereçlerine ithalat için Ticaret Bakanlığınca izin belgesinin verilmesi,

6)            Yine başta demir, çimento, cam olmak üzere inşaat girdilerinde önemli etkisi olan malzemelerin ihracatının durdurulması ve ithalatına izin verilmelidir.

7)            Deprem nedeniyle işleri veya işletmesi zarar gören iş insanlarının borçlarının Kamu ve özel banka ayrımı gözetilmeksizin faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesi gerekmektedir.

8)            11 ildeki çek verenlerin çeklerine karşılıksız işlem yapılmadığı için suistimallere sebep olmaktadır. Ticareti olumsuz etkilemektedir. Bununla ilgili gerçekçi bir çözüm bulunması gerekir. İlkede olacaksa tüm Türkiye’yi kapsaması gerekir.

9) Deprem felaketinden etkilenen müşterilere bankalar nezdinde kullandırılan kredilerin gayrimenkul niteliğindeki teminatlarının değerlemesi ile ilgili sürecin hızlandırılması ve revizyonda olan kredilere yüksek limitler tanımlanması. Bankalar zarar gören ipotekler için yeni ipotek istemekte, bundan dolayı firmanın kredi hesabını dondurmakta. Acil olarak düzenlenmesi gerekiyor.

10) Jeoloji mühendislerinin planlama sürecinden statik projenin hazırlanmasına ve sonraki süreçlerde de yer almasına imkan tanıyacak yasal düzenlemelerin yapılması önem arz ediyor. Bu meslek mensuplarının projelerde yetkili kılınması zorunluluğu getirilmelidir.

11) Kamuya olan borçların yapılandırılarak ödenmesi, ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, matrah ve vergi artırımı yoluyla geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması, işletme kayıtlarının düzeltilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesini sağlayan düzenlemeleri içeren yapılandırma paketinin hazırlanmasında ve hayata geçirilmesi aşamasında deprem bölgelerindeki vatandaşlara ve iş insanlarına yönelik borç ertelemeli ve uzun vadeli ödeme planlarının oluşturulması, KDV muafiyetinin sağlanması.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme