enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5995
EURO
34,7919
ALTIN
2.496,49
BIST
9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Lider Amedspor Kendi sahasında konuk edeceği İğdır FK spor maçı biletleri kapış kapış. Dün 10 bin bilet satışı gerçekleşirken, büyük izdiham yaşandı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor yönetimi, karaborsa satışları önlemek için bilet satışlarını tek elden ve kendi belirlediği satış noktalarından gerçekleştiriyor. Dünkü satışların yapıldığı Amedstore ve Hacı Baba Pastanelerinde büyük izdiham...
19.04.2024
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de daha görünür biçimde müdahil...
19.04.2024
Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliğiyle 1.Şiir Yarışması düzenlendi. 110 çocuğun katılımıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliği ile 1. Şiir Yarışması düzenlendi. 7-12 ve 13-17 yaş kategorilerinde toplam 110 çocuğun  katıldığı yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri...
19.04.2024
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024

Eğitim-Bir-Sen’den Eğitim sorunları ve çözüm önerileri!

Eğitim-Bir-Sen’den Eğitim sorunları ve çözüm önerileri!
REKLAM ALANI

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, basın açıklaması yaparak, kentteki eğitim sorunlarına dikkat çekip çözüm önerileri sundu.

Basın açıklamasını okuyan Tekdemir, kentteki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin niteliğinin artırılması, sorunları giderilmesi, öğrencilerin başarısının artırılması ve eğitim çalışanlarının güvenli ve verimli bir biçimde görevlerini yapabilmelerine destek olmak amacıyla sorunlara çözüm önerisi sunduklarını belirtti.

Okulların temizlik ve güvenlik personeli sorunu söyleyen Tekdemir, “İlimizde temizlik personeli tedarikinde bir önceki yıla nazaran artış sağlanabilmişse de mevcut temizlik personeli sayısı reel ihtiyacı karşılamamaktadır. Bu nedenle okullarımıza temizlik personeli veya temizlik personeli alımı için ödenek tahsis edilmelidir. Okullarımızın Güvenlik personeli sorunu devam etmektedir. Öğrenci ve okul personelinin okul çevresinden kaynaklanabilecek her türlü istenmeyen davranışlara karşı korunmaları amacıyla okulların güvelik personeli ihtiyacı karşılanmalıdır. Kırsal bölgelerde yer alan okullarımızın kış mevsimi yaklaşırken kalorifer ateşçisi bulma sorunları baş göstermiştir. Bu konuda ivedilikle adımlar atılmalı, okullara bu ihtiyacı karşılayıcı nitelikte personel tahsisi yapılmalıdır. ” dedi.

OKUL İHTİYACI VE KALABALIK SINIFLAR

Kentteki okul ihtiyacı ve kalabalık sınıfların durumuna dikkat çeken Tekdemir, “İlimizde 2019 yılında plansız şekilde yıkımı gerçekleşen okulların eğitim ve öğretime verdiği zarar, öğrenci ve öğretmene olumsuz yansımaları devam etmektedir. Özellikle İç Bağlar, Tekel Kavşağı, Seyrantepe bölgelerinde öğrencilerimizin eğitim imkanlarından sağlıklı ve verimli bir şekilde yararlanmaları sorun teşkil etmektedir. Bir an önce Yık-Yap kapsamında yer alan okulların arsa sorunu, ihale, sözleşme, yer teslimi ve inşaat süreçlerinin hızlandırılması gerekmektedir. Kimi okullarda özellikle 1. Sınıflarda mevcutların 60’lara dayanması sorunu ek derslik veya konteyner derslikler yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır. sınıflarda öğrenci mevcutlarının kalabalık olması öğrenci sağlığı, güvenliği, kişilik ve akademik gelişimine olumsuzlukları, sınıf yönetiminde güçlük ve risklere neden olduğu görülmeleridir.” ifadelerini kullandı.

ETÜT DİYARBAKIR PROJESİ

Tekdemir, “ETÜT Diyarbakır projesi Kursların verimlilik ve kalite düzeyini artırmayı amaçlasa da, özellikle ortaöğretimde öğrencilerin Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına erişimlerini kısıtlamaktadır. Etüt Diyarbakır Projesi, Liselerde sadece belirli okulları kurs merkezi olarak düzenlemektedir. Ulaşım problemleri, eğitim ortamına yabancılık Etüt Diyarbakır Projesine katılımı ve amaçlanan faydaları olumsuz etkilemektedir. Ayrıca Proje kapsamında görev alan öğretmenlerin hangi ölçüt ve kriterlere göre seçildiklerine bir açıklık getirilmemiştir. Projede görev alamayan ve DYK kurslarında kurs görevi alma haklarını kullanmayan öğretmenlerimiz ekonomik olarak da örselenmektedir. Liselerde öğrencilerin talebine bakılarak, öğretmen ihtiyacını karşılayabilen bütün okullarda Destekleme ve Yetiştirme Kursları açılmalıdır.” şeklinde konutu.

KÜRTÇE SEÇMELİ DERSLER VE ÖĞRETMEN EKSİĞİ

Kürtçe öğretmen ataması yapılmadığı için seçmeli derslerin boş geçtiğini belirten Tekdemir,” “İlimiz genelinde 5 bin civarında öğrenci Kürtçe Seçmeli ders tercihinde bulunmuştur. Ancak yeteri kadar Kürtçe öğretmen ataması yapılmadığından Kürtçe seçmeli dersler verimsiz yer yer boş geçmektedir. Acilen önümüzdeki ek ya da ilk atama döneminde Kürt Dili ve Edebiyatı mezunu öğretmenlerden yeteri kadar Kürtçe öğretmen ataması yapılmalıdır. Öğretmen ataması yapılmak suretiyle sorun kesin çözüme kavuşturulana kadar derslerin daha verimli geçmesi adına bu dersi seçen öğrencilerin bulunduğu okullarda yoksa istekli öğretmenlerin bulunduğu başka okullardan öğretmenlerin Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile Kürt Dili ve Edebiyatı kurslarına yönlendirilmeleri ve aldıkları sertifikalarla Kürtçe seçmeli derslerde görevlendirilmeleri sağlanmalıdır.” dedi.

ŞİKAYET VE SORUŞTURMALAR

“Diyarbakır Eğitim Ortamının sürekli şikayet ve soruşturma olaylarıyla gündem olması, yönetici ve öğretmenlerde güvensizlik, moral ve motivasyon bozukluğuna neden olmaktadır.” diyen Tekdemir şu ifadeleri kullandı:

Eğitim Diyarbakır yerine soruşturma Diyarbakır algısını pekiştirmektedir. Acaba başıma ne gelir endişesi ile güvensiz ve güvencesiz çalışma ortamının eğitim çalışanlarının başarı ve verimliliğini olumsuz etkilediği görülmelidir. Bir an önce Diyarbakır eğitim ortamı soruşturma, açığa alma, görevden alma tehdit ve baskısından arındırılmalıdır.

YÖNETİCİLERİN UNVAN VE YER DEĞİŞİKLİKLERİ

İl ve ilçelerde görev ana kademede görev yapan yöneticilerin mahkeme kararları ve idari tasarruflarla yerlerinden edilmeleri istekleri dışında unvan değişikliğine uğramaları mahkeme süreçlerindeki başvuruların artmasına eğitim yönetiminde istikrarın bozulmasına, iş barışının zedelenmesine ve kişilerin mağduriyetine neden olmaktadır. Bu konuda yöneticilerin rızaları alınarak tasarruflara gidilmeli, eğitimde istikrar, yönetimde süreklilik sağlanmalıdır.

TİP 1 DİYABET HASTASI ÖĞRENCİLER

Kentte yaklaşık 300 civarında Tip1 Diyabet hastası öğrenci bulunduğunu söyleyen Tekdemir, ” Bu öğrencilerimizin eğitim öğretimdeki günlük yaşamını kolaylaştırmak, sağlık aktivitelerini düzenlemek amacıyla sensör desteği sağlanmalı, bu konuda il düzeyinde kampanya ve çalışmalara öncülük edilmelidir.” dedi.

NORM FAZLASI VE GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER

Tekdemir açıklamasının devamında, “Eğitim kurumlarında norm kadro güncellemeleri yapılırken hassas davranılmalı. Keyfi uygulamamalara gidilerek mağduriyet oluşturulmamalı. Norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak yerleştirmeler yapılmalıdır. Öğretmenlerin ve yöneticilerin geçici görevlendirmeleri yapılırken, sağlık ve güvenlik başta olmak üzere mücbir sebepler ve objektif kriterler dikkate alınmalıdır. Bu konuda keyfi uygulamalardan kaçınılmalıdır.” dedi.

MEZUN ÖĞRENCİ İZLEME VE REHBERLİK FAALİYETİ

“Mezun Öğrenci İzleme ve Rehberlik Modülleri aktif hale getirilmelidir.” diyen Tekdemir, “İl düzeyinde doğru yönlendirmeler ve istihdam edilebilirlik yönünde girişimlere yoğunluk kazandırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Okul çevre güvenliğinin artırılması gerektiğini belirten Tekdemir, “Okul çevresinin ve okula yakın park alanlarının denetimi yapılmalıdır. İstenmeyen davranış ve alışkanlıkların engellenmesi adına önleyici müdahale kapsamında düzenli denetimler gerçekleştirilmelidir.” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme