enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5968
EURO
34,8683
ALTIN
2.494,71
BIST
9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Lider Amedspor Kendi sahasında konuk edeceği İğdır FK spor maçı biletleri kapış kapış. Dün 10 bin bilet satışı gerçekleşirken, büyük izdiham yaşandı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor yönetimi, karaborsa satışları önlemek için bilet satışlarını tek elden ve kendi belirlediği satış noktalarından gerçekleştiriyor. Dünkü satışların yapıldığı Amedstore ve Hacı Baba Pastanelerinde büyük izdiham...
19.04.2024
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de daha görünür biçimde müdahil...
19.04.2024
Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliğiyle 1.Şiir Yarışması düzenlendi. 110 çocuğun katılımıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliği ile 1. Şiir Yarışması düzenlendi. 7-12 ve 13-17 yaş kategorilerinde toplam 110 çocuğun  katıldığı yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri...
19.04.2024
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024

Eker: “Artık sorunlara diplomatik çözüm bulma zamanı”

Eker: “Artık sorunlara diplomatik çözüm bulma zamanı”
REKLAM ALANI

Merkezi Washington’da bulunan Turkish Heritage Foundation tarafından internet üzerinden düzenlenen “Covid-19 Pandemisi Sırasında Türk-Amerikan İlişkileri” konulu panele, ABD tarafından Temsilciler Meclisi bünyesindeki Türkiye Dostluk Grubu Eşbaşkanı Cumhuriyetçi Kongre üyesi Joe Wilson, Türkiye tarafından da Türk-Amerikan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehdi Eker katıldı.

Türk-Amerikan ilişkilerinin mirasının çok eskiye ve özellikle de Kore savaşına dayandığını hatırlatarak söze giren Türkiye Dostluk Grubu Eşbaşkanı Cumhuriyetçi Kongre üyesi Joe Wilson, iki ülkenin Afganistan ve Irak’ta birlikte çalıştığını, dört oğlunun Türk askerleriyle birlikte bu ülkelerde görev yaptığını anlattı.

WİLSON: TÜRKİYE’NİN ABD’YE GÖNDERDİĞİ TIBBİ MALZEME YARDIMI ‘İYİ BİR İŞARET’

Corona virüsü için “Wuhan virüsü” ifadesini kullanan Cumhuriyetçi Kongre üyesi, salgının iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için bir fırsat sunduğunu, Türkiye’nin salgın döneminde ABD’ye gönderdiği tıbbi malzeme yardımının da bu anlamda “iyi bir işaret” olduğunu vurguladı.

SALGIN SONRASI DÖNEMDE TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNİ NE BEKLİYOR?

Peki Corona virüsü salgını sonrası ortaya çıkacak olan küresel düzende Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl bir tablo bekliyor? Uluslararası işbirliğinin nasıl bir şekil alması bekleniyor?

Joe Wilson, virüs salgınında Çin ve ABD arasındaki gerilimden yola çıkarak bundan sonraki süreçte Türkiye ve Amerika’nın birlikte daha yakın çalışma imkanına sahip olabileceği mesajını verdi, “Türkiye’nin komşularının güvenli olmasını biz de istiyoruz. Türkiye’nin güvenliği bizim için de önemli” dedi.

Çin’le yaşanan gerginlik, Rusya’da salgın döneminde petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte yaşanan sorunlar ve İran’daki gelişmeler üzerinden genel bir bölge değerlendirmesi yapan Wilson, “Virüs salgınında ilk zarar gören Çin’de Wuhan halkı oldu. Doktorlar hakkında soruşturma açıldı. Bütün bu yaşananlar toplumun dünyaya açılması için bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Petrol fiyatlarının salgın döneminde negatif değerden fiyatlanması petrol fiyatlarına bağımlı olan Rusya’da Putin açısından soruna yol açtı. İran’da da benzer bir durum var. Bu açından baktığınızda Türkiye bütün bu gelişmelerin ortasında. Türkiye Orta Doğu’ya açılan bir kapı. Bu açıdan Türkiye ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

EKER: “TÜRKİYE’NİN ABD’NİN GÜÇLÜ BİR MÜTTEFİKİ OLMAYI SÜRDÜRMEYE KARARLIDIR”

Türk-Amerikan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ise, Türkiye’nin ABD’nin güçlü bir müttefiki olmayı sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti ancak Türkiye’nin bulunduğu bölge içinde bazı güvenlik ve savunma gereksinimlerini karşılamak zorunda olduğunun da mesajını verdi.

Eker, “Güvenlik ve savunma önceliklerimiz zaman zaman bazı alanlarda örtüşüyor. Müttefikinizi seçebilirsiniz ancak komşularınızı seçemezsiniz. Biz zaman içinde geçtiği sınavları atlatmış müttefikliğe odaklanmalıyız. NATO savunma politikamızın önemli bir bileşeni. Ama diğer yandan da coğrafi realiteler var. Türkiye’nin hem içerde hem de sınırlarında güvenliğin ve istikrarın sağlanmasına ihtiyacı var. Bölgede istikrar sağlandığında Türkiye de kendisini daha güvende hisseder. Bu durumda takviye savunma sistemlerine ihtiyaç duyulmaz. Ancak Türkiye S-400 alımı sebebiyle haksız şekilde eleştirildi. Dost ve müttefik ülkelerden güvenlik kaygılarımızı anlamalarınız bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ARTIK SORUNLARA DİPLOMATİK ÇÖZÜM BULMA ZAMANI”

Daha sonra sözü, Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG ve 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı Fethullah Gülen’e getiren Mehdi Eker, “Müttefiklerimizin bu kaygılarımızı göz önünde bulundurmasını bekliyoruz. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” diyerek iki tarafın dostluk gruplarının daha sık bir araya gelerek liderler arasında var olan mükemmel diyaloğun desteklenebileceği mesajını verdi.

“KALPLERİMİZ AYNI DEĞERLER İÇİN ATIYOR“

Kalplerimiz aynı değerler için atıyor. Küresel barış, insan hakları ve demokrasi değerleri. Artık iki ülke arasında iletişimi, ittifakı güçlendirme ve sorunlara diplomatik çözüm bulma zamanı” şeklinde konuştu.

“İLİŞKİLER BU KEZ ‘GÖRÜNMEZ DÜŞMANIN’ SINAVINDAN GEÇİYOR”

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin bugüne kadar pek çok sınavdan geçtiğini, iki ülke arasındaki ittifakın bu kez de “görünmez bir düşmanın” sınavından geçtiğini vurgulayan Mehdi Eker, salgınla ve salgının ekonomik etkileriyle mücadelede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın birlikte çalışmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Her iki taraf arasında “hem lider hem de bakan düzeyinde mükemmel bir diyaloğun” olduğunu belirten Mehdi Eker, salgınla mücadele bağlamında iki ülke arasındaki ilişkinin pek çok ülke açısından örnek teşkil ettiğini vurguladı.

“MÜTTEFİKİNİZİ SEÇEBİLİRSİNİZ AMA KOMŞULARINIZI SEÇEMEZSİNİZ”

Toplantının son bölümünde Mehdi Eker, PKK ve YPG bağlantısını bir kez daha altını çizdi. Kendisinin de Kürt olduğunu belirten Eker, “Sorun Kürtler değil. Sorun PKK. Bu örgütün nasıl kurulduğunu, ideolojisini biliyoruz. Şu anda bu örgüt bir araç olarak kullanılıyor. Mesele Kürt toplumunun demokratikleşmesi değil. Türkiye 4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunların 370 bini, YPG ve PKK’nın zulmünden kaçan Kürtler. İstikrarlı bir Türkiye sadece Türk halkının değil ABD’nin de çıkarına. Nihai hedefimiz, bağlı olduğumuz değerler aynı. Artık Kore savaşı zamanında olduğu gibi birlikte el ele çalışma zamanı” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme