enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Eski Vekil Arslan, “aklında ve ardında kalanları” yazdı!

Eski Vekil Arslan, “aklında ve ardında kalanları” yazdı!
REKLAM ALANI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kuruluşundan beri yakın olan eski Diyarbakır Milletvekili ve eski Mazlum-Der Genel Başkanı M. İhsan Arslan, aktif siyasete veda ettikten sonra “Aklımda Kalanlar ve Ardımda Kalanlar” adlı kitabı yazdı. Kitapta hayatından kesitlere yer veren, siyasete girişini ve tanık olduğu önemli olayları anlatan Arslan, AKP’yi anlatırken, “Keşke çıraklık dönemi biraz daha uzasaydı ve ustalık dönemi sonraya kalsaydı” dedi. Kobani olaylarına da değinen Arslan, hükümetin Kobani konusunda önemli bir fırsatı kaçırdığını söyleyerek Erdoğan için, “Kobani’nin Kürtler tarafından kazanılmasından rahatsız olmak ile birlikte bunu ifade edemedi. Destek vermek zorunda kaldı” tespitinde bulundu.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde üniversite eğitimini alan Arslan, kitapta “Dindar olmak” başlığı altında şunları kaleme aldı: “Bizim için bir yol haritası çizilmişti. Kim çizmişti? Takdir ettiğimiz ağabeylerimiz, dayılarımız, amcalarımız. Ne yapıp ne yapmayacağımızı bize dayatıyorlardı. Yazık, o dönemde yetişen muhafazakâr gençlik her şeyi okuma fırsatı bulamadı, Sanki özel olarak oluşturulmuş, kuru bir iklimdi o.”

“ÇOCUĞA ŞERİATÇI İSİMLER KOYMAK YASAK”

İhsan Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığını yapan ve Erdoğan’a çok yakın olan oğlu Mücahit Arslan’a “Mücahit” adını veremeyişini de anlattı. Arslan, 14 Kasım 1969’da doğan oğluna Mücahit adını vermiş ancak bunu nüfus cüzdanına yazdıramamıştı: “Mücahit’in nüfus kağıdını çıkarmak için kaymakamlığa gitmişti. Hastaneden aldığı doğum belgesini uzattı. Memur, ‘Hayırlı olsun, ne yazalım çocuğun adını?’ dedi. İhsan Bey, gururla “Mücahit” dedi. Memur, İhsan Arslan’a bakıp yüzünü buruşturduktan sonra, “Öyle gerici isim verilmez çocuğa, şeriatçı isimler koymak yasak” dedi. Bunun üzerine İhsan Arslan, ‘Ali İhsan yaz’ dedi.”

“ÜLKÜCÜ GENÇLER, DAHA DUYGUSAL VE DAHA SERT ARKADAŞLAR”

İhsan Arslan’a göre, 1980 darbesinden sonra İslamcılar’ın sayısının ve etkisinin artmasının bir nedeni, ülkücülükten gelenlerin bir kısmının İslamcılar’a katılması olmuştu. Arslan bunu da şöyle kitabında şöyle açıkladı: “Ülkücülerin bazıları millet devlet adına mücadele verdiklerini düşünmüşlerdi. Türklük uğruna Türk yargısından ceza da yediler, işkence gördüler ama bu sürecin sonunda bu yaman çelişkiyi fark eden ve dini hassasiyeti ağır basan bir grup, ırkçılık yaptıklarını kabul ettikleri MHP’den ayrıldı. Ülkücü gençler daha duygusal, daha sert arkadaşlardır. Duygu dünyaları onları yönlendirir. Hamaseti severler, Turan diye bir ütopyaları vardır. O ütopyayı bırakıp bizim ütopyamıza sarıldılar. Fakat, büyük bir kısmının çok okuyarak, çok tartışarak değiştiğini söyleyemem. Okuma alışkanlıkları azdı. Gelirken eski bazı alışkanlıklarını da getirdiler. Türkler’in İslam’a girerken biraz Şamanizm getirip İslam’a katmaları gibi ülkücü arkadaşlarımız da gelirken heyecanlarını beraberinde getirdiler.”

“CEYLAN’IN SÖZLERİ İLE KENDİMİ KÜRT SORUNUNUN GÖBEĞİNDE BULDUM”

İhsan Arslan, siyasetçi Hasan Hüseyin Ceylan’ın, “Eğer ben Kürtçe bilseydim bir saniye bile gecikmeden gider Kürt kardeşlerimin sorunlarıyla ilgilenirdim” demesinin gönlünde ve aklında şok etkisi yarattığını belirterek, “Ben o günden sonra Hasan Hüseyin Ceylan’ın hissiyat ve hassasiyeti ile kendimi Kürt sorununun göbeğinde buldum diyebilirim. Irkçılık anlamında Kürtçülük asla yapmadım. Devletin zulmü ile özdeşleşen Türkçülük düşüncesiyle de hiç barışık olmadım” diye yazdı. 

“İLİŞKİ VE DİYALOĞU BİLE DİN ANLAYIŞIMIZIN KATI KURALLARINDA DEĞERLENDİRİYORDUK”

Mazlum-Der ile ilgili bölümde ise Arslan, unutamadığı bir anısını anlattı. Derneğin ilk yıllarında başörtüsü konusunda bir imza kampanyası başlattıklarını, klasörlerce imza topladıklarını ama bu imzaları kime verecekleri konusunda bir tereddüt yaşadıklarını belirterek kitapta şunları yazdı: “İyi de imzaları kime vereceğiz? Meclise mi? Biz onlardan bir şey isteyemeyiz. Onlardan bir şey istemek? Yok yalnızca Allah’tan bir şey isteyebilirsiniz. Ayet-i kerime var, ‘Senden başkasından yardım dilemem, yalnız sana kulak ederim’ diye. Biz de götürdük imzaları Meclisin merdivenlerine koyduk. Devlet ve sisteme mesafeliyiz ya, diyaloğun gerekliliğini unutuyoruz. Bir hak ihlali varsa iktidarda kim olursa olsun, toplumu kim yönetiyorsa doğal olarak bu ihmalin sorumlusu o da olsa; o ihlale son verebilecek olan da yine odur, gider ikna edersin. Bu yanlışı yapma dersin. Bu kadar basit bir ilişkiyi, bir diyaloğu bile din anlayışımızın katı kuralları içinde değerlendiriyorduk.”

“ERDOĞAN’IN BÖLGEDE FARKLI ADAY VE SÖZCÜLER TASARLAMASI BENİ RAHATSIZ ETTİ”

İhsan Arslan, aktif siyasete veda etmesi ile ilgili bölümde, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güneydoğu’da belirlediği adayların ve sözcülerin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, “Partinin kuruluşundan itibaren daha idealist, muhafazakâr, şaibesi olmayan, sayfası beyaz olan adaylar partide ve teşkilatta görev alıyorken, bu sefer bölgenin temel karakterinden kaynaklanan feodal aktörler genel başkanın dikkatini çekmeye başladı. Yumuşak başlı, mülayim, demokratik kadrolar şiddetin bir tarafında yer alamazlardı. Oysa PKK ve siyasi kanatları için politika ve şiddet iç içe geçmişti. Dolayısıyla gerektiğinde şiddet boyutunda devreye sokulmak üzere feodal güçlere, partide görev verilmeye başlandı. Bu düşünce ile hareket edildi. 2011’den sonraki aday belirlemelerde bu görüş baskın çıktı. Adaylar arasında bölgenin şeyhleri, ağaları ve onların çocukları yer almaya başladı. Ben bu zihniyeti sezdiğim için kendimi o fotoğrafta görmek istemedim” dedi.

“KEŞKE ÇIRAKLIK DÖNEMİ BİRAZ DAHA UZASAYDI”

AKP iktidarının demokratikleşme, Avrupa Birliği’ne katılım, komşularla sıfır sorun, Kürt sorununun çözüm süreci ve başörtüsü yasağının kaldırılmasını hedeflediği, Alevi ve Roman vatandaşlar ile çalıştaylar düzenlediği dönemlere atıfta bulunan Arslan, “Bütün bunlar Tayyip Bey’in liderliğindeki siyasi kadronun çabalarıyla ve çıraklık dönemimizde gerçekleştirilmişti. Biz kendimizle, halkın en az yarısı bizimle gurur duyuyordu. Seçim bölgelerimizde başımız dik dolaşıyorduk. Adeta kendimizle yarışıyorduk. Türkiye’nin gündemini AK Parti’nin gerçekleştirdiği hizmetler ve gelecek dönemlerde yapacağı projeler işgal ediyordu. Keşke çıraklık dönemi biraz daha uzasaydı ve ustalık dönemi sonraya kalsaydı” diye yazdı.

“KOBANİ, HÜKÜMETİN ÖNEMLİ BİR FIRSATI KAÇIRDIĞI BİR YER”

Kobani olaylarında halkın duyarlılığının manipüle edildiğini söyleyen İhsan Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan için, “Gelişmelerin aleyhinde olduğunu fark etti. Kobani’nin Kürtler tarafından kazanılmasından rahatsız olmak ile birlikte bunu ifade edemedi. Destek vermek zorunda kaldı. Barzaniler’in Türkiye üzerinden gelip yardımcı olmalarını sağladı. Oysa Türkiye’deki Kürtler’in duyarlılığını görebilseydi, Kürt gençlerin oraya gidip ölmeye hazır olduğunu görebilseydi, IŞİD’i geriletmek için daha önce destek verseydi belki yine tarih başka türlü akardı. Türkiye IŞİD’e destek veriyor diye suçlanmayabilirdi, Amerika Birleşik Devletleri IŞİD ile mücadele edeceğim diye Türkiye’yi yok sayarak Kürtler’le anlaşmayabilirdi. Türkiye’nin Kürt hassasiyeti Suriye siyasetinin her safhasında belirleyici rol oynadı” dedi.

Arslan, çözüm süreci ve Dolmabahçe mutabakatına ilişkin de şunları yazdı: “Ben endişe, hayret ve biraz da sevinçle takip ediyordum o süreci. Niye hayret ile? Çünkü eğer Dolmabahçe’de Kürtler’i taraf olarak kabul eden süreç tescil edilseydi ondan sonraki yansıması çok farklı olacaktı ve ağırlıklı olarak da siyasi içerikli müzakereler olacaktı. Kürtler’i var sayan siyasi bir diyaloğun tescili demekti Dolmabahçe. Bu Kürtler’in yaşadığı yerlerde özerkliğin ya da federasyonun gündeme gelebileceği demekti. Artık bundan sonra müzakereler Kürtler ile Ankara, yani devlet arasında yapılıyor olacaktı. Artık iş bir terör örgütü ile meseleyi pazarlık etmekten çıkmış olacaktı. Siyasi temsilcileriyle işler görülecek, ve ister istemez görüşmeler not edilecekti. Altına imzalar atılacaktı. Tayyip Bey bunu fark ettiği ve ona kadar her şey onun bilgisi ve onayı dahilinde olduğu halde toplantıyı yok saydı. Mutabakatın arkasından çekildi ve reddetti. Ona bu kararı aldıran mutabakattan sonra gelecek adımlardı. Bu protokolün hayata geçmesi, Kürtler’i var sayma, var olduklarını meşru gösterme ve tescil etme anlamına gelecekti. Bu ileride Kürtler’in kendi kendini yönetme haklarının gündeme taşınmasına sebep olacaktı. Muhalefetin suçlamasıyla bu da ülkeyi bölmek demekti. Tayyip Bey bunu göze alamadı. Tayyip Bey bir siyasi lider ve yönetici. Onun sözleri ve uygulamaları senin benim gibi bireysel açıklama ve davranışlar değildir. Onun söyledikleri ve yaptıkları bütün toplumun ve devletin bugününü ve geleceğini etkileyen iradedir. Kendi liderliği dönemi uzun gelecekte Türkiye’nin bölünmesi ile sonuçlanacak bir sürecin başlangıcı olmamalıydı. Tarih böyle yazmamalıydı.”

“15 TEMMUZ’DA DARBE İHBARI GELDİĞİNDE HAKAN FİDAN’IN YANINDAYDIM”

İhsan Arslan, 15 Temmuz 2016 tarihinde öğleden sonra, neredeyse çocukluğunu bildiği eski bir dostu olan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ı ofisinde ziyaret ettiğini belirterek, o sıcak saatleri şöyle anlattı: “Sohbete başlamışken ofisine biri girdi. Bir not getirmişti. Not üzerine Fidan odadan çıktı. Hakan Fidan odaya geri geldiğinde bana dedi ki, ‘Bir ihbar geldi, her gün böyle ihbarlar oluyor, hangisi doğru hangisi yanlış kestirmek zor. Aşağıda psikologlar dahil, heyet halinde muhbir sorguya alındı. Önemli şeyler söylüyor, değerlendiriyoruz.’ Sonra telefona Genelkurmay İkinci Başkanı’nı bağladılar. Duydum ben o konuşmayı. ‘Beni alacaklarmış bu gece, üç pilot görevlendirilmiş, muhbir görevlendirilen o pilotlardan biri. Arkadaşlar rapora dönüştürüyor, size ulaştıracağım. Galiba ciddi bu’ dedi. Sonra Genelkurmay Başkanı onu aradı. Bağladılar. Hakan Bey biraz rahatsızdı ama telaşlanmamıştı. Genelkurmay’ın ihbarı ciddiye aldığını ve saat altıda toplantı yapma talebinde bulunduğunu aktardı. Genelkurmay Başkanı’yla da konuşulan MİT’e saldırı ya da MİT Başkanı’nı alma şeklindeydi. Darbe lafı yoktu. Arada bir iki telefon görüşmesi daha oldu. Saat de beş olmuştu. Koşturmaca devam ediyordu, uzamadan kurumdan ayrıldım. Sonradan yaptığım değerlendirmeye göre, Genelkurmay ile telefonu bağlayan özel kalemi darbecilerden olunca darbeciler olayın duyulduğunu düşünüp darbe saatini erkene almış olmalılar. Darbenin başarılı olmamasını sağlayan gerçeğin bu olduğunu düşünüyorum.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme