enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5687
EURO
34,9734
ALTIN
2.424,93
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

“Fabrika için gerekli önlemler alınmalı”

“Fabrika için gerekli önlemler alınmalı”
REKLAM ALANI

Siyasi partilerin Diyarbakır il başkanları, baca filtresi kullanmadığı için sağlığı ve çevreyi olumsuz etkilediği iddia edilen Ergani Çimento Fabrikası için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Gerekli denetimlerin yapılmadığı ve bacalarda filtre kullanmadığı için çevreye zehir yaydığı ve insan sağlığını kötü etkilediği iddiasıyla gündemde olan Ergani Çimento Fabrikası sorununu siyasilere sorduk.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Şerif Aydın, olay hakkında kendilerine bu yönde bir şikayet gelmediğini, dolayısıyla bilgi sahibi olmadığını söyledi. Aydın, konuyu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşeceğini kaydederek, bilgi sahibi olmadığı konu hakkında herhangi bir değerlendirme yapmak istemediğini belirtti.

‘CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI’

AK Parti Diyarbakır İl Yöneticisi İhsan Yaşar, olaya geçmişten beri tanık olduğunu ifade ederek, Türkiye’de artık üretim ve çevre duyarlılığı arasında bir denge kurulması gerektiğini söyledi. Fabrikanın geçmişten beri, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle çevre kirliliğini yaratığını dile getiren Yaşar, “Çimento Fabrikası hem Ergani için hem de ülke ekonomisi için önemli bir üretim kaynağıdır. Fabrikanın ülke ekonomisine sağladığı katkı göz ardı edilmemeli. Ancak bu, çevreye ilçe insanın sağlığına verdiği zarar görmezden gelecek anlamına gelmemeli. İnsan sağlığı ve çevre hassasiyeti her şeyden önce gelir. Fabrikanın insan sağlığını olumsuz etkilemesi ve çevreye kirliğine neden olan uygulamaları derhal sonlandırılmalıdır. Zararın en aza indirilmesi, minimize edilmesi için gerekli önlemler alınmalı. Fabrikanın bacalarına filtre takılarak bu sorun hal edilecek bir durumdur. Bu konuda yetkililer gerekli işlemleri başlatmalı, sürecin takipçisi olmalı ve fabrikanın üretiminin aksatmayacak şekilde denetimleri yapmalı, önlemlere riayet edilmediği takdirde caydırıcı olabilecek gerekli cezai yaptırımları uygulamalıdır.” diye konuştu.

‘GEREKİRSE ÇALIŞMA ASKIYA ALINMALI’

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, bu konuda kendilerine de şikayetler geldiğini dile getirerek, şikayetler nedeniyle Gelecek Partisi Ergani İlçe Başkanlığına konuyla ilgilenilmesini bildirdiğini söyledi. İlçe Başkanlığının yaptığı incelemelerde fabrikanın bacalarında yayılan toz ile isin insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etki bıraktığına dair görüş bildirdiğini ifade eden Altaç, “Çevre ve insan sağlığı için en fazla duyarlılık gösteren siyasi partilerin başında geliyoruz. Bu konuda da gerekli hassasiyetlere sahibiz olayın takipçisiyiz. Ergani Çimento Fabrikası’nın yaratığı kirlilik ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi uzun süredir devam eden bir sorun. Bu sorunun insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bir üretim uygulamasına geçilmesi elzemdir ve zorunludur. Bir yandan üretim yapılması bir yandan da insan sağlığına zarar verilmesi, onların canlarını tehlikeye atmak doğru bir üretim tarzı değildir. Üretimden, ekonomiden, maddiyattan daha önemli olan insan sağlığıdır. Gerek merkezi hükümet, gerekse yerel temsilcileri, Valilik ve Kaymakamlık bu sorunlar ivedilikle ilgilenmelidir. Gerekirse, fabrikanın çalışma izni askıya almalılar.” ifadelerini kullandı.

 ‘FİLTRELER DEĞİŞTİRİLMİYOR’

Bu konuda kendilerine gelen şikayetlere dikkati çeken Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, “2006 yılından önce Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF)’de bulunan ve bu tarihten sonra Limak Holding bünyesine katılan Ergani Çimento Fabrikasında yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor. Ergani Çimento Fabrikasından havaya karışan duman ve toz halkı ve ilçeyi yaşanmaz hale getirmiştir. Kurulduğunda son teknoloji olan TORBA Filtre sistemi denilen bacaya takılan mekanizmanın belirli dönemlerde değiştirilmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Ancak bu filtre değiştirme ve temizleme işlemi zamanında yapılmadığı için havaya karışan zehirli madde, duman ve toz oranı resmiyette kabul edilen oranı aşmaktadır. Bunun sonucunda vatandaşlar özellikle ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır, bunun yanı sıra Erganili çiftçiler tarlalarından yeterli ürünü almamaktadır, işyerleri olan vatandaşların ürünleri satılamayacak hale gelmektedir. Biz de vatandaşlarımızdan gelen yoğun şikayetler üzerine bu konuyla alakalı gerekli denetimlerin ve hassasiyetin gösterilerek sorunun çözülmesini ve vatandaşların sorunu olan bu durumun giderilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Bu tür fabrikaların çevreye verdiği zararın boyutuna değinen Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, şunları söyledi:

“Ergani’de bulunan Limak Şirketler Grubuna ait Ergani Çimento Fabrikasının faaliyetlerinden ötürü çevreye vermiş oldukları zararlar kabul edilemezdir. Bu tür fabrikalar hava, su, toprak, görüntü ve hatta gürültü gibi birçok kirlenme yol açıyor. Bunun önüne geçmek için yasal düzenlemeler açık ve ortadayken ne yazık ki işletmelere ve fabrikalara ek maliyetlerinden dolayı bu kirliliklerin önüne geçecek mekanizmaları fabrikalar ve işletmeler hayata geçirmiyorlar. Bunun sonucu olarak bu yanlış kullanım ve yasaya aykırı tutum çevreyi bozmakta ve tahrip etmektedir. Hava kirliliğine karşı ve diğer çevre kirliliklerine karşı gerekli adımları atmak ve bunun takipçisi olmakta yerel ve kamusal idarenin tekelinde olan bir sorumluluktur. Bu sorumlulu yerine getirmek suretiyle insanların uğramış olduğu kirlilikten kurtarmak, çevre kirliliğinin bu kadar yaygın olduğu bir zamanda bir gerekliliktir. Biz Ergani’deki bu durumu takip edip gündemleştirmeyle ve sorun çözülür inceye kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

“ÇİMENTO FABRİKASI VARSA, BOŞUNA HASTANE AÇILIR “

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, Ergani’deki çevrelerden edindikleri bilgiye göre, fabrikanın çalışması nedeniyle ara ara tarım alanlarında ince bir toz tabakasının oluştuğu bilgisini edindiklerini söyledi. Fabrikanın özelleştirme öncesi şimdikinden daha kontrolsüz olduğunu bilgisini de edindiklerini dile getiren Dinç, şöyle devam etti:

 “Çimento fabrikaları yapıları itibariyle kuruldukları yerlerde çok ciddi hastalıklara yol açarlar. Şöyle bir söz vardır: ‘Çimento fabrikası varsa oraya boşuna hastane açılır.’ Bu söz çimento fabrikalarının ortaya çıkardığı hastalıkların tedavisinde hastanelerin yapabilecekleri bir şeylerinin olamayacağı anlamında söylenir. Ergani ve diğer yerlerdeki çimento fabrikalarının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için bu fabrikaların öncelikle şehir dışına taşınması lazım. Olması gereken fabrikanın filtrelerinin düzenle olarak değiştirilmesi, insan ve toplum yaşamından uzak olan yere taşınmasıdır. Bu fabrikanın bakım ve kontrolleri dört dörtlük yapılsa dahi mutlaka yerleşim yerinin dışına çıkarılması gerekir.  Çünkü insan sağlığını etkiliyor. İnsan sağlığı da ötelenemez. Özellikle fabrikanın yaydığı toz doğrudan akciğeri etkiliyor, bu toz enfeksiyona neden oluyor. İnsanları sağlığı için şehir dışına mutlaka taşınmalıdır, düzenli olarak kontrolleri yapılmalı, denetimleri yapılmalı bu da şeffaf bir şekilde halkla paylaşılarak yapılmalıdır.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme