enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5689
EURO
34,8836
ALTIN
2.438,88
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki Selahaddini Eyyübi Anadolu Lisesi’nce, ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ adlı eTwinning projesi hazırlandı. Proje Danışmanı Nevim Kaya gözetiminde hazırlanan projede amaç, dünyanın değişiminde rol oynayan kadınların tanınmasını sağlamak, hangi konularda değişim getirdiğini bilmek ve rol model oluşturmak olduğu belirtildi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Uçkuyular mevkiinde bulunan Selahaddini...
23.04.2024
Bahar aylarının gelmesiyle düğün sezonu da başladı. Diyarbakır’da Beyaz eşyadan mobilyaya, mutfak ürünlerinden düğün mekanlarına kadar pek çok alanda ticaret hareketlendi. Düğün salonlarında ise Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında doluluk oranları yüzde 50 civarında. 100’e yakın düğün salonunun bulunduğu Diyarbakır’da, geçtiğimiz yıla oranla salon kiralamalarında yüzde 15-20 oranında yapılan zamlar...
23.04.2024
Hafta sonu kendi sahasında beklenmedik bir mağlubiyet alarak taraftarını üzen ve şampiyonluk yolunda yara alan Amedspor, hafta sonu deplasmanda oynayacağı Soma maçı hazırlıklarına başladı. DİYARBAKIR GAZETE– Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor, hafta sonu karşılaşacağı zorlu Soma maçı hazırlıklarına bir gün aradan sonra başladı. Şeyhmus Özer Tesislerinde toplanan futbolcular...
23.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Diyarbakır Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve TÜM BEL-SEN yöneticilerinin tebrik ziyaretlerini kabul etti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN)...
23.04.2024

GÜNTİAD’tan Tekstil ve Hazır Giyim Çalıştayı Bilgilendirme Toplantısı

GÜNTİAD’tan Tekstil ve Hazır Giyim Çalıştayı Bilgilendirme Toplantısı
REKLAM ALANI

GÜNTİAD tarafından Bismil’de Tekstil ve Hazır Giyim çalıştayı Bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı tekstil ve hazır giyim sektöründe karşılaşılan sorunlar ile sektörün Türkiye’deki yeri ve Diyarbakır’daki payının yanı sıra, sektöre ilişkin kamu olarak neler yapılabileceğine ilişkin görüş ve önerileri dile getirildi.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bir lokalde düzenlenen toplantıda, (GÜNTİAD) Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Dalkıran, SGK Diyarbakır İl Müdürü Reşat Merttir, Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Koç, Bismil Devlet hastanesi Başhekimi Dr. Remzi Güneş, Mega Çırçır fabrikasında Musa Çelebi, Surhan Tekstil A.Ş, Mesut Oruç, Ünteks Tekstil A.Ş, Edip Ünver’inde aralarında bulunduğu Tekstil temsilcileri ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalkıran, Bismil ilçesinde Paydaşlarla Etkileşim Toplantılarının üçüncüsü gerçekleştirildiğini hatırlatarak, toplantının yapılış amacının tekstil ve hazır giyim sektöründe karşılaşılan sorunlar ile sektörün Türkiye’deki yeri ve Diyarbakır’daki payının yanı sıra, sektöre ilişkin kamu olarak neler yapılabileceğine ilişkin görüş ve önerilerin belirleneceğini söyledi.

Sektörün sorunlarını en üst mercide taleplerini yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Dalkıran, “Tekstil sektörünün sorunlardan bir tanesi finansa erişim noktasında daha çok bankalara gittiğinizde en önemli şey mutlaka bir ipotek olması durumunda kredi verilebilirlik noktasındaydı. Ama bu önümüzdeki de kısa bir süresinde KGF açıklayacak ve bizim sektör olarak, talebimiz şudur, sadece büyük yatırımcılara KGF’ye finanse erişime değil, tam tersi küçük işletmelerin, küçük esnafımızın bu noktada finans ve erişimine kolaylaştırmak ve ipotek veremeyecek olan arkadaşlarımızı öncelikli olmasını hem yetkililerle ve hemde Eximbank yönetim kurulu ile görüştük” diye konuştu.

BİSMİL DE 20.700 M2 TEKSTİL KENT YAPILIYOR

Dalkıran, Yönetim Kurulu seçiminde sonra ilk toplantılarını Bismil’de yaptıklarına değinerek, “Bismil’de toplanmanın amacı, sektör temsilcileri sorunları görüşmek fikir alışverişinde bulunak, için bir araya geldik. Şu an SGK il Müdürümüzde ve İş Kurumu müdürümüzde yanımızdadır. Tatbiki Bismillin önemli bir durumu var, birçok arkadaşlarımızın merdiven altı dediğimiz, Bismillin her anlamıyla gelişmesini istiyoruz. Aynı çalışanımız, Bismillin sektör olarak gelişmesini bu sanayi kültürü ve sanayi altyapısı oluşmasında tatbiki sizlerde bir beklentimiz var. Bu kenti tekstilin hatırı sayılır bir noktaya getirmek istiyoruz. Tabi bu noktada bizim size ihtiyacımız var. Hep birlikte geliştireceğiz. Bismil’de 5 tekstil fabrikası toplam 20.700 metrekarelik alan yapılıyor. Bunu Valilik ve Karacadağ kalkınma ajansı yürütüyor. Bunun dışında yeni alanların açılması için girişimlerde bulunacağız” dedi.

Toplantıda ayrıca sektör temsilcileri tarafından görüş ve önerileri dile getirildi.

SGK’DAN YATIRIM TEŞVİK BELGE SAHİBİ İŞVERENLERE UYARI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Diyarbakır İl Müdürü Reşat Merttir, Özellikle yatırım teşvik belgesine sahip işverenlerimizin sahte sigortalılık konusunda uyardı. Merttir, şunları söyledi:

“Hem sahte sigortalılık ve Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunduğunu ifade eden, Merttir, Bismil’de 11.683 sigortalı bulunmaktadır. Bu da kayıt dışı sigortalı bulunduğu göstergesidir. Özellikle Yatırım Teşvik belgesi alan firmalarımız var. Bakıyoruz, sahte sigortalılıklarda var. En sık karşıladığımız sıkıntılarda, Belge kapsamında kendilerine tanınan bir kontenjan var. Diyelim ki 100 kişi, 50 kişiyle işini devam ettirebiliyor. Kalan 50 kişi bir kontajı kalıyor. Bakıyoruz. O konuda çalışmayan kişileri sigortalı olarak gösteriyor. Bu çok sıkıntılı durumlardır. Eğer bu durumların tespiti ciddi mağduriyetler olabiliyor”

BİSMİL’DE TEKSTİL OSB KURULMASI HALİNDE 5000 KİŞİLİK YENİ İSTİHDAM DEMEK

Genç işsizliği sorunu ile mücadele kapsamında gençlerimizin istihdamına yönelik etkin politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Mega Çırçır sahibi Musa Çelebi de, “Şentepe mahallesi yukarısında 1000 dönümde fazla mera alanı bulunmaktadır. O alan üzerinde tekstil OSB geliştirilebilir. Bismillin en büyük sorunu tekstil OSB bulunmamasıdır. Bismil’de sanayinin ekonomi içindeki ağırlığı son yıllarda artmaya başladı. Fakat buna rağmen sanayi alanında sağlanan istihdam oranı, Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Bununla beraber son yıllarda emek yoğun bir sektör olarak dikkat çeken tekstil ve konfeksiyon sektöründe Bismil ilçesinde faaliyet gösteren işletmelerin sayısında bir artış görülüyor. Çoğu işletmeler merdiven altı kayıt dışı çalışıyor ve altyapısı yetersiz yerlerde faaliyet gösteriyor. Çoğu kişiyle konuştuğumuzda, en önemli sorun yer sorunu olduğunu dile getirmişlerdir. Bu konuda eğer Bismil’de tekstil alanında bir OSB kurulursa, 5000 kişi tekstil alanında istihdama kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.

KOÇ: “İŞÇİ-İŞVEREN ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYORUZ”

Diyarbakır Çalışma ve iş kurumu İl Müdürü İsmail Koç ise, Meslek Eğitim Merkezi’nde genç kursiyerin istihdam garantili olarak sanayiye kazandırılmak için çalıştığını ifade ederek, Çalışma ve İş Kurumu olarak bu tür projelere destek verdiklerini, işveren-işçi ve işçi-işveren arasında köprü vazifesi gördüklerini söyledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme