enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3640
EURO
35,0101
ALTIN
2.325,51
BIST
9.093,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Gurme Fuarı, Mezopotamya Gastronomi Rotası’nın oluşturulmasına katkı sundu

Gurme Fuarı,  Mezopotamya Gastronomi Rotası’nın oluşturulmasına katkı sundu
REKLAM ALANI

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)13-17 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenen Gurme 2019 Diyarbakır 2. Yöresel Lezzetler Fuarı’na ilişkin değerlendirme açıklaması yaptı.

DTSO tarafında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“13-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Gurme 2019 Diyarbakır 2. Yöresel Lezzetler Fuarı’nı yoğun bir katılım ve ilgiyle kapattık. Bu yıl ikincisi düzenlenen 45 ilden 172 firma katılım sağladı ve fuarı 173 bin 854 kişi ziyaret etti. 2018 yılında ilki düzenlenen fuara 28 ilden 112 firma katılım sağlamış ve yaklaşık 131 bin kişi fuarı ziyaret etmişti. Fuarda geçen yıla göre katılımcı firma sayısı açısından %50 nin üzerinde bir artış, fuar alanı stand büyüklüğü açısından %82 artış ve fuarı ziyaret eden kişi sayısı açısından %30’luk bir artış sağlandı. Diyarbakır’dan fuara 26 firma, 5 kurum katılım sağladı.

5 gün süren fuarda gerçekleştirilen yarışmalar, workshop çalışmaları, tadım atölyeleri ve Gastronomi çalıştayı katılımcılardan ve ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Fuar alanında birinci bölüm tamamıyla Diyarbakır yöresel ürün ve lezzet üreten firmalarına, ilgili kurumlara ve bölge illerinden katılım sağlayan kurumlara, onur konuğu il olan Malatya iline ayrıldı. Diğer iki bölüm ise farklı illerden katılım sağlayan yöresel ürün üreticilerine ayrıldı.

Fuara Ankara, Antalya, Malatya, Çanakkale, Tekirdağ, Van, Bingöl, Elazığ, Batman, Şırnak, Doğubeyazıt, Söke, Nusaybin gibi farklı 15 il ve ilçeden oda ve borsalar heyetleri ile birlikte katılım sağladı. Fuar açılışı öncesinde Eski Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı Diyarbakır Milletvekili M. Mehdi EKER’in DTSO kadın Meclisi organizasyonu ile yapılan yöresel yemeklerinin basına tanıtımı yapıldı.

GURME FUARI’NDA KENTİN GASTRONOMİ ROTASININ GELİŞTİRİLMESİ TEMEL GÜNDEMDİ

Gurme Fuarı’nın bizler ve kent için oldukça önemli sonuçları oldu. Öncelikle fuarda Diyarbakır ilinin yöresel ürünlerini sunan firmaların katılımı sağlandı ve fuar süresince bu yöresel ürünler ve lezzetler ziyaretçiler ile buluştu. Yerelden yerel ürün üreten ve yöresel lezzet sunan 26 firma fuara katılım sağladı. Ayrıca 5 gün süresince her gün yöresel yemek yapan bir kadın tarafından Kaburga Dolması, Xilorik, Duvaklı Pilav, Ekşili Dolma, Nardan Aşı için workshop atölyeleri düzenlendi ve toplamda 25 farklı Diyarbakır yemeği DTSO Kadın Meclisi standında yer aldı. Bu yöresel tatlar 5 gün boyunca fuarı ziyaret eden akademisyen, gastronomi yazarı, blogger, şef vb. farklı kesimlere düzenlenen tadım atölyeleri ile sunuldu. Fuarın bu bölümünde dışarıdan katılım sağlayan şefler tarafından da Diyarbakır çöreği, Diyarbakır bulgur ekmeği, kabak kapama gibi kente özgü yöresel lezzetlerin atölyeleri gerçekleştirildi.

2. Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Yarışması da birinci bölümde gerçekleştirilen etkinliklerden biriydi. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, meslek lisesi öğrencileri, üniversite öğrencileri, ev kadınları, engelliler ve profesyonel aşçılar gibi farklı kategorilerde yarışmalar düzenlendi. Bu yarışmalara Milliyet Favori Lezzetler grubu başta olmak üzere çok sayıda şef ve akademisyen jüride yer alarak eşlik etti ve fuarın son günü katılımcılara madalyaları takdim edildi.

GASTRONOMİ ÇALIŞTAYI’NA BÜYÜK İLGİ

Fuarda Diyarbakır’da ilk defa düzenlenen “Gastronomi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştaya İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Ebru Kerimoğlu, İstanbul Okan Üniversitesi’nden Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök, Elif Tapan, Fikret Soner, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Lokman Toprak, Ahmet Yarış, blogger Eray Kılıç, Hakan Aydeniz, gastronomi yazarları Merve Akın, Emrah Akın, İstanbul Gastronomi Merkezi Kurucusu Hülya Durmaz, Sabriye Kocabalkan, Yazar Silva Özyerli gibi dışarıdan katılım sağayan 25 yazar, akademisyen, şef ve yerelden Karacadağ Kalkınma Ajansı, Tarım İl Müdürlüğü, Diyarbakır Otelciler Derneği, Diyarbakır Aşçılar ve Pastacılar Derneği, Diyarbakır Profesyonel Aşçılar Derneği, yerel otel ve yeme içme sektöründen yaklaşık 70 kişinin katılımı sağlandı. Çalıştay ile ilk defa kentte yöresel ürünlerin ve lezzetlerin korunması, üretimi ve sürdürülmesi ile ilgili farklı yapıların bir araya geldiği ve yol haritasının oluşturulduğu bir çalışma yapıldı. Dışardan fuar kapsamındaki çalıştay, yarışma ve workshop çalışmalarına katılım sağlayan 50 konuk, kentin tarihi yerlerini de gezerek tarihi alanlar ve turizm güzergahında yöresel ürünlerin ne kadar yer aldığı, sunumu ve tanıtımı ile ilgili incelemelerde bulundu.

Fuarın ilk günü Odamız ve Okan Üniversitesi arasında yaklaşık bir yıldır gastronomi alanındaki çalışmaları geliştirmek için işbirliği protokolü yapıldı ve fuar süresince sağlanan temaslar sonucunda aynı işbirliğinin Mardin Artuklu Üniversitesi ile de yapılması kararlaştırıldı.

BÖLGESEL GASTRONOMİ TURLARI İÇİN ÇALIŞMA YAPILMALI

Gurme fuarı ile Diyarbakır ve bölge düzeyinde yöresel ürünlerin lezzetlerin tanıtımı ile ilgili önemli bir ivme kat edildi. Kültür, inanç turizm güzergahları gibi gastronomi turları içinde salt Diyarbakır değil, bölgesel düzeyde gastronomi tur güzergahlarının oluşturulması oldukça önemli. Ayrıca gastronomi turizmi sadece kültür turizmi içinde yeme içme alanlarında otellerde yöresel ürünlerin yer alması anlamına gelmiyor artık günümüzde. Turistlerin farklı yöresel ürünlerin, lezzetlerin üretim sürecini de deneyimleyebilecekleri alanların oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle bu yılki fuar ulusal düzeyde bu deneyimlerin yaşanması için önemli sonuçlar üretti. Ayrıca sadece Diyarbakır değil, bölge illerinin de katılımı ile bölgedeki yöresel ürün zenginliğini ve bölgesel düzeyde gastronomi turizminin gelişebileceğini gösterdi. Bizler ile aynı düşünceyi paylaşan ve fuara katılım sağlayan, ziyaret eden tüm illerimize, oda ve borsalarımıza teşekkür ediyoruz. Gelecek yıl aynı şekilde yöresel ürünlerin üretim, tadım çalışmalarına yer verilen, gastronomi tur güzergahının altyapısını oluşturan bir fuar organizasyonu düzenlemeyi hedefliyoruz. Yaptığımız bu çalışmanın Mezopotamya Gastronomi Rotasının oluşturulmasına da önemli katkılar sunduğunu düşünüyoruz.

İŞBİRLİKLERİ GASTRONOMİ TURİZMİNİN ALTYAPISININ OLUŞTURULMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Aynı şekilde işbirliği sağladığımız akademik kuruluşlar ile fuar sonrasında da çalışmaya devam ediyoruz. Okan Üniversitesi ile Diyarbakır Karacadağ Pirinci, Diyarbakır Mercimeği’nin farklı özelliklerini ortaya çıkararak yemek reçetelerinin oluşturulması ve tanıtımı konusunda bir çalışma başlatıyoruz. Mardin Artuklu Üniversitesi ile yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescilleri, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden katılım sağlayan akademisyen hocamız ile ilin turizm stratejisinin oluşturulması hususunda işbirliklerimiz devam edecek. Fuara katılım sağlayan akademisyenlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Fuar süresince yapılan etkinliklerin ve firmalarımızın tanıtımında konuk olarak katılım sağlayan yazar, blogger ve şeflerimizin oldukça büyük katkıları oldu. Kendilerinden fuar sonrasında da kent gastronomisi ile ilgili önerilerini talep ediyor ve katkılarını alıyoruz. Benzer organizasyonlar için işbirliğini sürdürmek istiyor ve katılımları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Her fuarda olduğu gibi bu fuarda da işbirliği sağladığımız ve desteğini aldığımız Eski bakan Diyarbakır Milletvekili M. Mehdi Eker’e, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na, fuar organizasyonlarımızı gerçekleştiren TÜYAP’a, fuar süresince çalıştay ve gezi programlarına sunduğu katkı için Karacadağ Kalkınma Ajansı’na, fuara katılım sağlayan ve gıda denetimlerini gerçekleştiren Tarım İl Müdürlüğü’ne, birlikte oda ve borsalarımızı ağırladığımız Diyarbakır Ticaret Borsası’na ve fuara katılım  sağlayan, katkı sunan tüm kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimize teşekkür ediyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme