enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımının, seçimden beş gün sonra Diyarbakır’da bulunan 10 adet spor tesisini Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrettiği ortaya çıktı. DİYARBAKIR GAZETE-  31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir farkla kayyımdan geri alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım, seçimden beş gün sonra kentteki bütün spor tesislerini devrettiği ortaya çıktı. 31 Mart’ta...
20.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’nde mazbata töreni sonrasında makam odasında bulunan Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözleriyle ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Türkiye İçişleri Bakanı soruşturmayı sosyal medya hesabı X’den duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer...
20.04.2024
Diyarbakır’da polis, farklı tarihlerde vatandaşları tehdit edip paralarını gasbeden ve silahla yaraladığı tespit edilen 6 kişilik çeteye yönelik ‘Balistik’ operasyonu yaptı. Gözaltına alınan 6 şüpheli tutuklandı. Polis, kollarında dövme olan bir şüpheliyi kameralardan tespit edip yakaladı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro ve Gasp Büro Amirlikleri,...
20.04.2024
Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürlüğü’ne bağlı 2 kişilik ekibi İdil’e bağlı Okçu köyünde kaçak kontrolü yaparken engelleyerek rehin alan, üzerlerine kurşun sıkan ve darp ederek yaralayan saldırganların yakalanabilmesi amacıyla jandarma tarafından yapılan soruşturma kapsamında 12 kişi gözaltına alındı. Sanıklardan 4’ü ise sevk edildikleri savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. DİYARBAKIR...
20.04.2024

‘Hem tartışalım hem yürüyelim’

‘Hem tartışalım hem yürüyelim’
REKLAM ALANI

Kürdistan İttifak Çalışması’nın 2 günlük çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede “ulusal değerleri, kazanımları sahiplenme, büyütme ve koruma tutumuyla hareket etme” eğilimi öne  çıkarken, “tartışarak yürüme” kararlılığı vurgulandı.

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) de yer aldığı 8 Kürt partisi tarafından oluşturulan Kürdistani İttifak Çalışması, iki gün süren tartışmaların sonuç bildirisi açıklandı. Basına kapalı süren çalıştayda, kalıcı ulusal ittifak modeli için “Ulusal meclis mi?”, “Kongre mi?” ya da “Demokratik cephe mi?” sorularına yanıt arayan tartışmalardan sonra kalıcı ulusal ittifak yolunda ulusal değerlerde ortaklaşmanın sağlanması için sorun ve engellerin aşılması tartışıldı.

Çalıştay, Kürtlerin kazanımlarına yönelik artan saldırılara karşı Kürdistani İttifak Çalışması’nın yol haritasına dair tartışmalarla sona erdi. Tartışmaların sonuçlarına ilişkin katılımcılar basın toplantısı düzenledi. Sur ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, hafta içinde Kürdistani İttifak Çalışması’nın toplantı gerçekleştireceğini belirterek, tartışmalar sonucunda planlama yapılacağını ve çalışmalar kapsamında komisyon oluşturulacağını söyledi. Aydeniz, “Buradan bir umut çıktı. Kürtlerin değerleri kazanımlarını korumak temelinde çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.

Kürdistani İttifak Çalışması’nın tartışmalar sonucunda belirlediği yol haritası Kürtçe’si PDK-Türkiye PM üyesi Ozan Kardaş, Türkçe’si ise KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek tarafından Türkçe açıklandı.

Kürdistani İttifak Çalışması’nın yol haritası şöyle:

“Diyarbakır’da, kalıcı ulusal birlik amaçlı 18-19 Ocak tarihinde planlanan çalıştay, belirlenmiş gündem üzerine çalışmalarını başarıyla tamamladı. Kurmanci, Kîrmançkî ve Türkçe yapılan açılış konuşmalarının ardından 130 civarında siyasetçi, akademisyen, kadın, genç, seyda ve STK temsilcisinin yer aldığı çalıştayda katılımcılar üç gündem üzerine yazılı-sözlü zengin görüş ve önerilerini sundular.

ULUSAL DEĞERLERİ KORUMA TUTUMU

Tartışma ve sunumlar; ulusal ittifakın gerekliliği, modeli, programı, iç işleyişi, ulusal ittifakın önündeki muhtemel engeller ve bunları aşma yöntemleri, halkımızın içerde ve sınır ötesinde kazanımlarını ve hatta varlığını hedef alan sömürgeci rejimlerin saldırıları üzerinden sürdürüldü. Özellikle kadınlar ve gençler sundukları görüş ve önerilerle çalıştaya önemli katkılar sundular. Seyda ve melelerimizin; ulusal birliğe siyasal İslamcıdan komüniste varana kadar tüm siyasal yapıların geniş ulusal birliğini savunmaları dikkat çekiciydi. Annelerin ulusal birlik hedefinde Kürt siyasetine feryat ve basınç yüklü çağrıları önemliydi. Bütün bu tutum ve yaklaşımlarla çalıştaya hakim olan duruş, ideolojik değil; ulusal değerleri, kazanımları sahiplenme, büyütme ve koruma tutumuyla hareket etmek olmuştur.

Kürdistani parti ve kadrolar; sokakta, kahvede her alanda yüzleştiği ‘ulusal ittifakta birleşin’ basıncını çalıştayda daha doğrudan daha çıplak olarak yaşadılar. Qazî Mihemmed’ten beri gelen tarihsel basıncı; Güney Kürdistan ile Rojava Kürdistan’ı coğrafyalarının varoşsal birlik ihtiyaçlarının dayatması ve dünya halklarının ‘birlik olun destek verelim’ çağrısıyla birleşince, siyasal parti ve kadrolarımız ulusal birlik konusunda adeta kuşatma altına alındı. Bu durum olumludur ve Kürdistan tarihinde belki de ilk kez bu düzeyde yaşanıyor.

BİRLİK ADIMINDAN GERİ DÜŞMEMEK

Bu koşullarda siyasal parti ve kadrolarımız ulusal birlik yönünde adım atmak zorunda. Ve Çalıştay perspektifi doğrultusunda sancılı da olsa ulusal birlik adımı illaki atılacak. Önemli olan atılacak birlik adımından geriye düşmemek. Çalıştay bileşenlerinin; ‘ulusal ittifak hedefinde kararlı ve istikrarlı yürü ama asla acele etme’ perspektifini sunması çalıştayın bir diğer ileri yönüdür. Kuzey Kürdistan’da atılacak ulusal birlik adımını 4 parçada ortaklaşarak ulusal kongre hedefine doğru büyütmek çalıştayın ortak eğilimiydi.

HEM TARTIŞALIM HEM YÜRÜYELİM

Çalıştayın öne çıkan bir diğer ortak paydası, hâlihazırda ulusal ittifak çalışmasının dışında kalan partilerimizin katılımı için olumlu yaklaşımıydı. Bu yaklaşım kucaklayıcı olup umut vericidir. Çalıştaya umutla gittik ve görüp yaşadık ki; çalıştayda hakim olan da umuttu. Umudu pratikleştirmek yolunda çalıştayın verdiği mesaj; hem tartışalım hem pratikte yürüyelim.”

Çalıştay, katılımcıların ortak fotoğraf çekmesiyle sona erdi. (Kaynak: MA)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme