enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5622
EURO
34,7286
ALTIN
2.486,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
28°C
Diyarbakır
28°C
Açık
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
28°C
DİYARBAKIR HABERİ
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024

Hükümet Koronavirüsle mücadelede başarılı bulundu

Hükümet Koronavirüsle mücadelede başarılı bulundu
REKLAM ALANI

Koronavirüsle ilgili yapılan bir araştırmaya göre, toplum yüzde 53,5 hükümetin salgınla mücadele politikasını başarılı buluyor, yüzde 44,1 ise başarılı bulmuyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 29 ilde yaptığı ankete göre “Hükümetin salgınla mücadele politikasını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 8,2’si “Çok başarılı buluyorum”, yüzde 45,3’ü “Kısmen başarılı buluyorum”, yüzde 22,4’ü “Hiç başarılı bulmuyorum”, yüzde 21,7’si “Başarılı bulmuyorum”, yüzde 2,4’ü “Hükümetin salgınla mücadele politikasından haberdar değilim” diye cevap verdi.

“Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri yeterli buluyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 61,3’ü “Hayır”, yüzde 30,8’i “Kısmen”, yüzde 7,9’u “Evet” yanıtını verdi.

Soyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 19-23 Mart tarihleri arasında hazırladığı “koronavirüse ilişkin yurttaşların farkındalık, tedbir, algı ve yaklaşımlarına dair anket çalışmasının” sonuçlarını paylaştı. Online ortamda, her evden bir kişinin katılımı ile toplamda 2 bin 863 kişi ile yapılan anket İstanbul, İzmir, Ankara, Kayseri, Konya, Muğla, Samsun, Mersin, Adana, Bursa, Diyarbakır, Van, Mardin, Batman, Şanlı Urfa, Gazi Antep,  Erzurum, Kars, Iğdır, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Dersim, Muş, Erzincan, Şırnak,  Hakkari, Adıyaman, Siirt’in içinde bulunduğu 29 ili kapsadı. Araştırma grubunun yüzde 58,8’i kadın, yüzde 41,1’i erkek, yüzde 0,1’i diğer toplumsal cinsiyet kimliklerine sahip bireylerden oluştuğu ankette katılımcıların yüzde 20,5’i 18-24, yüzde 34,2’si 25-34, yüzde 24,2’si 35-44, yüzde 12,8’i 45-54, yüzde 6,3’ü 55-64 ve 2’si 65 ve üzeri yaş aralığında yer aldı.

YÜZDE 0,8 KORONAVİRÜSÜ DUYMADI

Katılımcıların yüzde 99,2’si koronavirüs hastalığını duyduğunu, yüzde 0,8’i duymadığını belirttiği ankette, “Salgın hastalığa yakalanmamak, virüs kapmamak için tedbir aldınız mı?” sorusuna araştırma grubunun yüzde 67’si “Evet”, yüzde 31,7’si “Kısmen”, yüzde 1,3’ü “Hayır” yanıtını verdi. Tedbir aldığını söyleyen kadınların oranı erkeklere oranla yüzde 11,50, yine “Tedbir aldım” diyen 65 yaş ve üstünün oranı 18-24 yaş grubuna göre yüzde 12 daha fazla çıktı.

YÜZDE 3,6 HİÇBİR TEDBİR ALMIYOR

 “Tedbir olarak ne uyguluyorsunuz?” sorusuna çoklu yanıtlar veren araştırma grubunun yüzde 3,6’sı “Hiçbir özel tedbir almadım”, yüzde 96,5’i “Ellerimi sıklıkla sabunla yıkıyorum”, yüzde 81,6’sı “Mecbur kalmadıkça evden dışarı çıkmıyorum”, yüzde 75,1’i “Ellerimi kolonya veya dezenfektanla koruyorum”, yüzde 74,8’i “Toplu taşıma kullanmıyorum/kalabalığa girmiyorum”, yüzde 57,6’sı “Misafir kabul etmiyorum” dedi.

SADECE YÜZDE 9 DIŞARIYLA TEMASI KESMİŞ

“Dışarı ile temasınızı ne kadar kestiniz?” sorusuna katılımcıların sadece yüzde 9’u “Tümüyle kestim” yüzde 34,7’si “Kısmen kestim”, yüzde 5,8’i “Hiç kesmedim”, yüzde 50,5’i “Mecbur olmadıkça çıkmıyorum” yanıtını verdi. Bu soruya “Hiç kesmedim” diyen erkeklerin oranı kadınlara göre yüzde 5,4 daha fazla çıktı. Söz konusu soruya “Hiç kesmedim” yanıtını verenlerin ilk sırasında 35-44 yaş grubu gelirken, “Tümüyle kestim” diyen yaş grubunun başında yüzde 19,60 ile 65 yaş ve üstü yaş grubu geldi.

TEDBİRLER YETERLİ BULUNMUYOR

“Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri yeterli buluyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 61,3’ü “Hayır”, yüzde 30,8’i “Kısmen”, yüzde 7,9’u “Evet” yanıtını verdi. “Hükümetin salgınla mücadele politikasını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 8,2’si “Çok başarılı buluyorum”, yüzde 45,3’ü “Kısmen başarılı buluyorum”, yüzde 22,4’ü “Hiç başarılı bulmuyorum”, yüzde 21,7’si “Başarılı bulmuyorum”, yüzde 2,4’ü “Hükümetin salgınla mücadele politikasından haberdar değilim” diye cevap verdi.

HÜKÜMETİN AÇIKLAMALARI İNANDIRICI BULUNMUYOR

Katılımcılara “Sağlık Bakanlığının veya hükümet sözcülerinin konuya ilişkin açıklamalarını (hasta sayısı, karantina tedbirleri vs.) güvenilir/inandırıcı buluyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 59,9’u “Hayır”, yüzde 26,7’si “Kısmen”, yüzde 13,4’ü “Evet” şeklinde yanıt verdi.

Katılımcılara “Covid-19 ile mücadele için sizce ne yapılmalı?” sorusuna birden çok yanıt verildi. Birden fazla yanıtın verildiği soru için katılımcıların yüzde 85,7’si Hastalık teşhis kiti her kentte ve çok sayıda olmalı”, yüzde 84,8’i “Maske, dezenfektan, sabun vs. koruyucu medikal ve temel temizlik malzemelerine herkesin sahip olması sağlanmalı”, yüzde 82,3’ü “Tüm sağlık merkezleri Covid-19 Tedavisinde gereken ihtiyacı karşılayacak biçimde yeniden düzenlenmeli/ devlet hastaneleri biçiminde işlev görmeli”, yüzde 78,1’i “Bakanlık hastalığın kaç kişide hangi kentlerde ve bölgelerde enfekte olduğunu, tedavinin içeriğini ve yaşamını yitirenleri her gün düzenli olarak açıklamalı”, yüzde 76,4’ü “Hastalığın var olup olmadığına dair tıbbi teşhis sürecine sadece yurtdışı bağlantılı olanlar değil herkes tabi olmalı”, yüzde 63,8’i “Toplu yaşam alanlarından olan Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin tahliye edilmesi sağlanmalı”, yüzde 55,5’i “Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli demiştir.” şeklinde yanıt verdi.

YÜZDE 9’U PARASIZLIKTAN KORUYUCU MALZEMEYE ERİŞEMEDİ

“Salgın gündeme geldikten sonra maske, dezenfektan, kolonya, temizlik malzemeleri gibi basit koruyuculara erişiminiz nasıl oldu?” sorusuna yüzde 39,6’sı “Hiç birine kolay ulaşamadım; pahalı ve sınırlı biçimde ancak alabildim”, yüzde 19,9’u “Sadece çamaşır suyu, sabun gibi temizlik malzemesi alabildim”, yüzde 16,8’i “Kolayca alabildim”, yüzde 9,1’i “aram olmadığı için alamadım”, yüzde 7,3’ü “Koruyucuları bulamadığım için alamadım”, yüzde 5,3’ü “Hiçbirini almaya gerek duymadım”, yüzde 2’si “Elimde mevcuttu” şeklinde yanıt verdi.

TEMEL İHTİYAÇLARI TEMİN EDEMEME ENDİŞESİ YAŞANIYOR

“Salgının aylarca sürmesi halinde yaşayacağınız en büyük problem sizce ne olacak?” sorusuna birden fazla yanıtı olan araştırma grubunun yüzde 79,8’i “Temel ihtiyaçları temin edememe”, yüzde 71,4’ü “Psikolojik kimi rahatsızlıkların nüksetmesi”, yüzde 58,4’ü “Sağlıksız beslenme”,  yüzde 52,6’sı “Ev içi huzursuzlukların artması”, yüzde 1,9’u “Ekonomik sorunların derinleşmesi”, yüzde 1,9’u “Sağlık sorunları/Olası can kayıpları”, yüzde 1,5’i “Eğitim sürecinde aksama” yanıtını verdi.

Katılımcılara “Sizce ülke ekonomisi salgın sürecinden nasıl etkilenir?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya birden fazla yanıt veren katılımcıların yüzde 89,6’sı “Ekonomik kriz derinleşir”, yüzde 82,1’i “Ülkedeki işsizlik oranı artar”, yüzde 80,6’sı “Yoksulluk oranı artar”, yüzde 79,4’ü “Sağlığa dayalı malzemelerde fahiş fiyat uygulamaları ile kimi işletmelerde haksız kazanç ve rant yükselir”, yüzde 12,8’i “Türkiye yeni uluslararası pazarlar edinir”, yüzde 1,2’si “Üretim durur” şeklinde yanıt verdi.

Katılımcıların yüzde 10,9’u toplumsal dayanışma ve duyarlılığı çok yeterli bulurken yüzde 33,8’inin kesmen yeterli, yüzde 35’inin yetersiz, yüzde 20,3’ünün ise dayanışmanın hiç yeterli olmadığını belirtti.

KISA SÜREDE SONA ERMEYECEĞİ İNANCI HAKİM

“Salgından kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 57,8’i “Hayır”, yüzde 28,4’ü “Kısmen”, yüzde 13,8’i “Evet” şeklinde yanıt verdi. Bu soruya “Hayır” diyen erkeklerin oranı kadınlara göre daha fazla iken; yaş ilerledikçe “Hayır” diyenlerin oranının arttığı da görüldü.

YAYILMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

“Sizce salgın Türkiye’de ne kadar yayılım gösterir?” sorusu da yöneltilen ve çoklu yanıtlar veren katılımcıların yüzde 62,1’i “Tedavi ve tedbir yetersizlikleri nedeniyle çok sayıda insan hastalanır ve çok sayıda ölüm olur”, yüzde 60,8’i “Tüm ülkeye yayılır”, yüzde 13,9’u “Yayılım göstermeden birkaç kentle sınırlanır” görüşünü dile getirdi.

Kaynak: Güneydoğu GÜNCEL

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme