enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5683
EURO
34,9289
ALTIN
2.425,54
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

‘İlk Ezanı Ben Okumayı Düşünüyorum’

‘İlk Ezanı Ben Okumayı Düşünüyorum’
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çıkan olaylar sırasında zarar gören ve Dört Ayaklı Minare’siyle anılan 518 yıllık Şeyh Mutahhar Camisi’nin restorasyonu devam ediyor.

Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, farklı medeniyetler ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan Diyarbakır’ın kadim ilçesi Sur’da yaşanan çatışmalar tarihi dokuya da zarar verdi.

Çatışmalar nedeniyle zarar gören ilçe, Türkiye’de bir benzeri daha bulunmayan Dört Ayaklı Minaresi ile bilinen 1500 yılında Akkoyunlu Kasım Han tarafından yaptırılan camide, 22 ay önce başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Restorasyonunun yüzde 90’ı tamamlanan caminin, Kurban Bayramı öncesinde ibadete açılması hedefleniyor.

“10 ESERİMİZİ TAMAMLADIK”

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, 2015’te başlayan terör olaylarında 15’i Vakıflar Genel Müdürlüğüne, 2’si cemaat vakfına ait, 2’si mülhak 19 kültür eserinin zarar gördüğünü anlattı. “Şu ana kadar 10 eserimizi tamamladık, kalan eserlerimizin tamamlanması için de çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor.” diyen Evsen, 2018 yılı sonunda çoğu eserin restorasyon çalışmasının tamamlanacağını aktardı.

Restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapıldığını belirten Evsen, “Şeyh Mutahhar Cami ve Türkiye’de başka bir örneği olmayan Dört Ayaklı Minare, terör olaylarından en çok etkilenen eserlerimizden bir tanesidir. Caminin restorasyonuna 2016’da başladık. Yaklaşık 22 ay gibi kısa bir sürede Kurban Bayramı’ndan önce restorasyonunu bitirip camiyi halkımızın hizmetine açmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“HER TARAFINDA KURŞUN İZLERİ VAR”

Cami ve minarenin en az Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi kadar zarar gördüğünü kaydeden Evsen, şöyle konuştu: “(Cami ve minare) El yapımı patlayıcılar ve mermiler nedeniyle çok büyük zarar gördü. Her tarafında kurşun izleri var. Fatih Paşa Camisi’nde olduğu gibi bazı yerlerinde ibretlik olsun, ihanet tarihini insanlarımız unutmasın diye o kurşun izlerini de olduğu gibi bırakmayı düşünüyoruz. Sonraki nesillerin bu güzel nadide eserlerin nasıl saldırıya uğradığını görmeleri açısından kurşun izlerini olduğu gibi bırakmayı düşünüyoruz.”

Caminin güçlendirildiğini ve çatısının yenilendiğini aktaran Evsen, “Sıvalar yeniden yapıldı, mahfilleri ve minber değiştirildi. Proje kapsamında yapmış olduğumuz restorasyon yüzde 90 tamamlandı. İnşallah Kurban Bayramı’ndan önce camiyi açmayı düşünüyoruz. Bayramda inşallah burası ibadete, halkımıza açık olacak.” dedi.

“İLK EZANI BEN OKUMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Caminin bulunduğu mahallenin terör saldırılarının en yoğun yaşandığı mahallelerden biri olduğunu söyleyen Evsen, bu nedenle uzun süre camide ezan okunmadığını, cemaatin ibadet yapamadığını kaydetti. Evsen, “İnşallah Kurban Bayramı’yla beraber bu camide ezanlar tekrar okunacak ve cemaatimiz burada tekrar namaz kılmaya başlayacak. Vakıflar Bölge Müdürü olarak inşallah camide ilk ezanı ben okumayı düşünüyorum, inşallah Allah kısmet eder.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme