enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5385
EURO
34,8782
ALTIN
2.431,80
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
30°C
Diyarbakır
30°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki Selahaddini Eyyübi Anadolu Lisesi’nce, ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ adlı eTwinning projesi hazırlandı. Proje Danışmanı Nevim Kaya gözetiminde hazırlanan projede amaç, dünyanın değişiminde rol oynayan kadınların tanınmasını sağlamak, hangi konularda değişim getirdiğini bilmek ve rol model oluşturmak olduğu belirtildi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Uçkuyular mevkiinde bulunan Selahaddini...
23.04.2024
Bahar aylarının gelmesiyle düğün sezonu da başladı. Diyarbakır’da Beyaz eşyadan mobilyaya, mutfak ürünlerinden düğün mekanlarına kadar pek çok alanda ticaret hareketlendi. Düğün salonlarında ise Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında doluluk oranları yüzde 50 civarında. 100’e yakın düğün salonunun bulunduğu Diyarbakır’da, geçtiğimiz yıla oranla salon kiralamalarında yüzde 15-20 oranında yapılan zamlar...
23.04.2024
Hafta sonu kendi sahasında beklenmedik bir mağlubiyet alarak taraftarını üzen ve şampiyonluk yolunda yara alan Amedspor, hafta sonu deplasmanda oynayacağı Soma maçı hazırlıklarına başladı. DİYARBAKIR GAZETE– Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor, hafta sonu karşılaşacağı zorlu Soma maçı hazırlıklarına bir gün aradan sonra başladı. Şeyhmus Özer Tesislerinde toplanan futbolcular...
23.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Diyarbakır Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve TÜM BEL-SEN yöneticilerinin tebrik ziyaretlerini kabul etti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN)...
23.04.2024

Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sapmaz’dan Gebelere Aşı önerisi…

Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sapmaz’dan Gebelere Aşı önerisi…
REKLAM ALANI

Özel Diyar Lif Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alican Sapmaz, Tüm yaş ve hasta gruplarında olduğu gibi gebe hastalarında aşı olmalarını şiddetle tavsiye ettiklerini ifade ederek, “Mevcut aşıların canlı aşılar olmadığı ve bebeklerine herhangi bir zarar vermeyeceği bilinmelidir. Gebeliğin herhangi bir döneminde uygulanabileceği unutulmamalıdır” dedi.

Özel Diyar Life Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alican Sapmaz, Covit-19 ve Gebelere yönelik aşı konusunu değerlendirdi.

Yeni Koronavirüs pandemisinin, başladığı 2019 Aralık tarihinden bu yana insan sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini ifade eden Opr. Dr. Alican Sapmaz, “Geliştirilen aşılara, medikal tedavilere ve alınan önlemlere rağmen hastalık etkinliğini sürdürmektedir. Her virüsle bulaşan hastalık gibi covid-19’da zaman içerisinde bir takım değişimlere (mutasyon) uğrayarak özelliklerini ve bulaştırıcılığını değiştirmektedir. İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan delta varyantının bulaşıcılığı yüksek olması ve aşılara olan dirençlerin gelişmesiyle insanlar üzerinde olan tedirginlik tırmanmaktadır” dedi.

Opr. Dr. Sapmaz, Son olarak omicron varyantının tanımlanması ile virüsün çok hızlı mutasyona uğradığını ve yayılım hızının arttığına değinerek, “Covid 19 hastalığı ateş, öksürük, boğaz ağrısı, tat- koku kaybı gibi hafif belirtilere neden olmakla birlikte nefes darlığı bilinç bulanıklığı gibi hastane koşullarında takip edilmesini gerektiren ciddi semptomlara yol açabilmektedir. Hastanelerin yoğun bakım bölümleri ciddi solunum sıkıntısı ve yetmezliği olan hastalarla dolmaya devam etmektedir. Hal böyle iken sağlık açısından riskli olan grupların hastalıktan korunma gerekliliği önemli hale gelmektedir” ifadelerini kullandı.

“GEBELER DE SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ GRUP İÇERİSİNDE YER ALIYOR”

Gebelerin sağlık açısından riskli grup içerisinde bulunan hasta grubu içerisinde olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Sapmaz, şöyle dedi:

“Gebelerde bağışıklık sisteminin düşmesi, solunum yollarında ödem oluşması, solunum kasının yukarı yer değiştirmesi gibi bazı değişimler, solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı artırmaktadır. Genellikle solunum yolu rahatsızlıklarına neden olan covid-19 hastalığı, gebelikte korkulan bir durum haline gelmektedir. Anne adayları kendi sağlıklarının yanında bebekleri için de endişelenmeleri doğaldır. Gebe hastalarımızın pandeminin devam ettiği bu günlerde maskesiz kapalı ve kalabalık ortamlara girmemesini önermekteyiz. Düğün, taziye, kapalı alan toplantıları, ev ziyaretleri gibi birden çok kişinin bir araya geldiği ve sosyal mesafenin gözetilmediği ortamlara katılmaması uygun olacaktır. Sebze ve meyveden zengin sağlıklı beslenmek, bol su tüketmek, yürüyüş ve pilates gibi gebenin kendisini yormadığı fiziksel egzersizler yapmak, maske-mesafe-hijyen üçlüsüne özen göstermek ve belki de en önemlisi aşı olmak gebelerin covid-19 hastalığına karşı alabileceği en kritik önlemlerdir.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (DSÖ)’DE GEBELERE AŞI ÖNERİYOR

Pandemi süresince kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde gebelerimizin en çok sorduğu soru aşı olup olmayacakları konusudur. Gebe hastalarımız doğal olarak kendilerinden çok bebeklerine bir zarar gelmesinden korkmaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerikan Jinekoloji ve Obstetri derneği (ACOG) gibi kadın hastalıkları ve doğum pratiğine yön veren kuruluşlar, gebelik planlayanlarda, gebelerde ve emzirme dönemindeki hastalarda aşıyı tavsiye etmektedirler.

“GEBELİKTE AŞILAMANIN ENFEKSİYONA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTACAK”

En sık uygulanan ve ülkemizde de bulunan inaktif aşı (Sinovac) ve mRNA aşısının (biontech) gebelerde güvenle kullanımı hakkında ortak görüş bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda her iki aşının da gebelerde etkili olduğu; anne, fetüs ve yeni doğan üzerine ciddi bir yan etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Pandeminin başlarında henüz aşıların etkinlikleri ve olası yan etkileri tam bilinmemekteydi. Gebe gruplarında medikal tedaviler gerekli olmadıkça verilmemekteydi. Pandemi süresince dünya genelinde birçok tedavi modeli ve aşı çeşitleri çeşitli hasta gruplarında uygulanmıştır. Elde edilen veriler, tedavi stratejilerimizin temelini oluşturmaktadır. Fazla sayıda gebenin oluşturduğu hasta gruplarında uygulanan aşıların düşük, ölü doğum, doğumsal anomaliler, bebek gelişimi, erken doğum, ölü doğum veya Yeni doğan ölümü başta olmak üzere herhangi bir soruna yol açmadığı görülmüştür. Ayrıca gebelikte aşılamanın enfeksiyona yakalanma riskini azaltacağı, kordon kanı ve anne sütüne koruyucu antikor geçişini sağlayacağı belirtilmektedir.

“MEVCUT AŞILAR GEBELİĞİN HERHANGİ BİR DÖNEMİNDE UYGULANABİLECEĞİ UNUTULMAMALIDIR”

Covid delta varyantının yayılmasıyla Diyarbakır’da da birçok vatandaşımız geçtiğimiz günlerde hastalanmış ve maalesef bir kısmı hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu kayıplardan 9 kişi gebe hastalarımız olmuştur. Bu hastalarımızın gebelik takiplerinde aşı olmadıkları öğrenilmiştir. Mevcut aşıların canlı aşılar olmadığı ve bebeklerine herhangi bir zarar vermeyeceği bilinmelidir. Gebeliğin herhangi bir döneminde uygulanabileceği unutulmamalıdır.

“GEBELER AŞI OLMALARINI ŞİDDETLE TAVSİYE ETMEKTEYİZ”

Gebe hastalarımıza hekimleri tarafından covid aşısı yaptırmaları önerilse de, birçoğu aşıların bebeklerine zarar vereceği endişesiyle yaptırmamayı tercih etmektedir. Aşı uygulamaları ve medikal tedaviler hastaların isteği doğrultusunda uygulanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında birçok hastanın aşı olmayı reddetmesi söz konusudur. Toplumda bir kesimin aşı karşıtlığı geliştirmesi de güncel veriler ve bilimle ters düşmektedir. Bu tür görüşler ve aşı karşıtlığı, hastalarımızın aşı konusundaki tutumlarında olumsuz etkilere neden olmaktadır. Tüm yaş ve hasta gruplarında olduğu gibi gebe hastalarımızın da aşı olmalarını şiddetle tavsiye etmekteyiz”

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme