enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Kayyum atamaları, HDP seçmenini sandıktan soğuttu!

Kayyum atamaları, HDP seçmenini sandıktan soğuttu!
REKLAM ALANI

Kayyumlar HDP seçmeninde sandıktan soğumaya, HÜDAPAR seçmeninde ise kararsızlığa yol açtı.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, ülkenin en öncelikli sorunlarını ve bu sorunları çözme potansiyeli en yüksek partiyi sordu, bakın vatandaş ne yanıt verdi.

Belediyelere kayyum atanması HDP’li Kürt seçmenleri sandıktan uzaklaştırırken, HÜDAPAR seçmeninde ise kararsızlığa neden oldu.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, aralarında Diyarbakır, Urfa, Van, Mardin ve Bingöl gibi bölge illerinin yanı sıra İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, İzmir, Mersin, Trabzon, Erzurum’un da olduğu 21 kenti kapsayan saha araştırması yaptı.

Diyarbakır merkezli olarak çalışmalarını sürdüren Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin, 29 Ekim-1 Kasım 2019 tarihleri arasında bin 937 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmasında ilginç sonuçlar çıtı.

Araştırmada katılımcılara “Sizce Türkiye’nin En Büyük 1. Öncelikli Sorunu Nedir ?”, “Sorunları Çözmeye En Yakın Parti”, ve “Bu Pazar Bir Belediye Başkanlığı Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz ?” gibi sorular yöneltildi.

EKONOMİ VE İŞSİZLİK TEMEL SORUN

“Sizce Türkiye’nin En Büyük 1. Öncelikli Sorunu Nedir ?” sorusuna AK Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 32,8’i “Ekonomi/İşsizlik”, yüze 18,3’ü “Kürt Sorunu”, yüzde 10,8’i “Dış Politika” şeklinde cevap verdi.  CHP seçmeni de AK Parti seçmeni gibi ülkenin en öncelikli sorununu ekonomi ve işsizlik görüyor. AK Parti seçmeninden farklı olarak ikinci sıraya “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” olduğunu belirtiyor.

CHP’ye oy verenlerin yüzde 31,5’i Türkiye’nin birinci öncelikli sorununun “Ekonomi/İşsizlik”, yüzde 23,4’ü “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, yüzde 8,9’u “Kürt Sorunu” olduğunu söylüyor.  HDP’ye oy verenlerin yüzde 37,9’u Türkiye’nin birinci öncelikli sorunu “Kürt Sorunu”, yüzde 28,1’i “Ekonomi/İşsizlik” ve yüzde 13,8’i “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” olarak görüyor.  “Sorunları Çözmeye En Yakın Parti” sorusuna yüzde 28,3’i AK Parti, yüzde 26,6 CHP, yüzde 8,8’i HDP, yüzde 7,4’i MHP derken yüzde 6,8’i kararsızım cevabını verdi.

AK PARTİDE GERİLEME CHP’DE OY ARTIŞI

Araştırmada katılımcılara  “2019 Yılında Yapılan Son Belediye Başkanlığı Seçimlerinde Hangi Partiye Oy Verdiniz?” sorusu da yöneltildi. Araştırma grubunun yüzde 37,6’sı AK Parti, yüzde 36’sı CHP, yüzde 6,6’sı HDP, yüzde 5,4 ‘ü İYİ Parti, yüzde 3,7’si MHP, yüzde 1,1’i Saadet Partisi, yüzde 0,4’ü HÜDA-PAR, yüzde 6’sı Oy kullanmadığı yanıtını verdi.

“Bu Pazar Bir Belediye Başkanlığı Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?” sorusuna verilen cevaplar olukça ilginç.  Kararsızlarda dağıldıktan sonra katılımcıların yüzde 34,5’i AK Parti,  yüzde 34,5’i CHP, yüzde 8,4’ü HDP, yüzde 7,7’si MHP, yüzde 4,5’i İYİ Parti, yüzde 3,4’ü Davutoğlu ve ekibinin kuracağı parti, yüzde 1,7’i Babacanın kuracağı parti, yüzde 0,9 Saadet Partisi, yüzde 0,2 HÜDA-PAR, yüzde 3,9 Oy kullanmayacağım yanıtını verdi.  Verilere göre, bu Pazar belediye başkanlığı seçimi olsa AKP yüzde 3,1,  CHP yüzde 1,5, İYİ Parti yüzde 0,9 oy kaybederken, HDP yüzde 1,8, MHP ise yüzde 4’lük bir oy artışına sahip oluyor.

AK PARTİ’DEN MHP VE DAVUTOĞLU’NA KAYIŞ

Araştırmaya katılan katılımcıların verdiği cevaplar seçmen eğilimini de yansıtıyor. AK Parti’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 70,2’si yeniden AK Parti’ye oy vereceğini söylerken, yüzde 12,5’i MHP, yüzde 6,2’si Davutoğlu ve ekibinin kuracağı partiye oy vereceğini ifade ediyor. CHP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 70,6’sı yeniden CHP’ye oy vereceğini söylerken, yüzde 11,5’i kararsız olduğunu, yüzde 6,9’u ise seçimlere birlikte girdiği İYİ Parti’ye oy vereceğini söylüyor.  HDP’ye oy verdiğini söyleyen görüşmecilerin yüzde 76,4’ü yeniden HDP’ye oy vereceğini söylerken, yüzde 13,4’ü Oy kullanmayacağını yüzde 3,9’u ‘fikrim yok/yanıt yok’ cevabını veriyor.

AK PARTİ YÜZDE 40’IN ALTINA DÜŞTÜ

 “24 Haziran 2018’de Gerçekleşen Genel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verdiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 39,5’i AK Parti,  yüzde 24,9’u CHP, yüzde 10,5’i HDP, yüzde 9,9’u MHP, yüzde 4,1’i İYİ Parti, yüzde 1,4’ü Saadet Partisi, yüzde 0,4’ü HÜDA-PAR yanıtını verdi. “Bu Pazar Bir Genel Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz ?” sorusuna katılımcıların yüzde 38,3’ü AK Parti, yüzde 27,7’si CHP, yüzde 10,3’ü HDP, yüzde7,8’i MHP, yüzde 4,8’i İYİ Parti, yüzde 3,9’u Davutoğlu ve ekibinin kuracağı parti,  yüzde 2,4’ü Babacanın kuracağı parti, yüzde 0,9’u Saadet Partisi, yüzde 0,3’ü HÜDA-PAR cevabını verdi.  Bu sonuçlara göre barajı geçen sadece 3 parti iken Davutoğlu ve Babacan ekibinin kuracağı partinin şimdi bir seçim olsa alacağı oy toplamı yüzde 6,3 olarak görülüyor.

AK Parti’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 76,2’si AK Parti, yüzde 7,3’ü Davutoğlu ve ekibinin kuracağı partiye, yüzde 6,3’ü CHP’ye oy vereceğini söylerken, CHP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 80,9’u CHP’ye, yüzde 10’u kararsız olduğunu, yüzde 2,5’i AKP’ye oy vereceğini söylüyor.

HDP SEÇMENİ SANDIKTAN SOĞUYOR

HDP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 79,3’ü HDP’ye, yüzde 8,4’ü Oy kullanmayacağını, yüzde 5,4’ü ise CHP’ye oy vereceğini ifade ediyor. MHP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 61,5’i MHP’ye, yüzde 12’si AK Parti’ye, yüzde 9,4’ü İYİ Parti’ye oy vereceğini söylüyor. Çalışmada “Bu Pazar bir seçim olsa” -özellikle de yerel bir seçimde- HDP seçmeninde “oy kullanmayacağım” diyenlerin oranındaki artış dikkat çekiyor.

HÜDAPAR SEÇMENİNDE KARARSIZLIK VE SAVRULMA

HÜDAPAR’a oy veren görüşmecilerin yüzde 42,9’u Kararsız olduğunu ifade ederken, yüzde 28,6’sı HÜDAPAR’a, yüzde 28,6’sı AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor. İYİ Parti’ye oy veren görüşmecilerin: yüzde 68,8’i İYİ Parti’ye, yüzde 12,5’i CHP’ye, yüzde 6,3’ü AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor.  Saadet Partisine oy veren görüşmecilerin yüzde 42,9’u Saadet Partisine, yüzde 21,4’ü Kararsız olduğunu, yüzde 17,9’u AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme