enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4790
EURO
34,9300
ALTIN
2.435,41
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

‘Kent tekstil alanında önemli bir merkeze dönüşebilir’

‘Kent tekstil alanında önemli bir merkeze dönüşebilir’
REKLAM ALANI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bismil Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği çiftçi buluşma toplantısında konuşan Eşbaşkan Dr. Selçuk Mızraklı, kentin ve ilçenin yakın zamanda tekstil başta olmak üzere birçok alanda önemli bir merkeze dönüşme gerçeğinin bulunduğunu dile getirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bismil Belediyesi çiftçilerle buluşma toplantısı düzenledi. Bismil’de bir düğün salonunda yapılan toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, HDP Milletvekilleri Semra Güzel, İmam Taşçıer, Necdet İpekyüz, Serpil Kemalbay, MYK Üyeleri, İl Eşbaşkanları, il ve ilçe belediye eşbaşkanları, çiftçi ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

‘TARIMA KATKIDA BULUNACAK PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

İlçelerinin tarım alanında mükemmel bir yer olduğu ve bunun farkında olmaları gerektiğini belirterek toplantının açılış konuşmasını yapan Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, belediye hizmetinin sadece yol yapma, temizlik işleri olmadığını tarım alanında da ilçe sakinlerinin yanında olacaklarını ifade etti. Bismil Belediyesinin 26 ay boyunca kayyum esaretinde olduğunu ve bu süreci tahribat dönemi olarak değerlendiren Ayaz, kayyumları geldikleri yere gönderen Bismil halkına teşekkür etti.

‘ÜRÜN KAPASİTESİNİ ARTIRMALIYIZ’

Amed’in tarım alanında en zengin ilçesinin Bismil olduğunu aktararak konuşmasına başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, ilçenin çok güçlü bir ekonomik potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Kentin ve ilçenin yakın zamanda tekstil başta olmak üzere birçok alanda önemli bir merkeze dönüşme gerçeğinin olduğuna işaret eden Mızraklı, Bismil’de çiftçiliğin ikinci iş olarak görüldüğüne dikkat çekti. Toplantıda ürün çeşitliliğini artırmayı tartışmaları gerektiğine vurgu yapan Mızraklı, “Birinci ürünün arkasında ikinci ürünü ortaya koyabilen, beraberinde de hayvancılık ve diğer sektörlerin üretim kapasitesi artırılması mümkünken bunun yeterince güçlendirilmediğini görmekteyiz” dedi.

‘ÜRÜNÜN FİYATINI BELİRLEYEN BORSA EKSİKLİĞİ SÖZ KONUSU’

İlçenin pamuk üretim kapasitesinin yüksek miktarda olduğunu ve yaklaşık 250 bin dönümlük alanda pamuk tarımı yapıldığını ifade eden Mızraklı, geçen sene çok ciddi bir verim düşüklüğünün söz konusu olduğunu aktardı. Ortalama dönüm başı beş yüz veya altı yüz kilogram vermesi beklenirken bunun 250 kilogramda kaldığına dikkat çeken Mızraklı, kuru bakliyatta da ciddi verim düşüklüğünün olduğunu dile getirdi. Mızraklı konuşmasının devamında, “Bölge olarak baktığınız zaman bölgede pamuk tarımın yüzde 42’si GAP sahasında gerçekleşiyor. Yüzde 8 buçuk civarında Amed, yoğunluk olarak da Bismil, bir bütün olarak Batman ve Mardin’i kattığınız zaman esasen Türkiye’nin pamuk üretim merkezi ne Çukurova ne de Söke. Fiyat belirlenmesi sürecinde en önemli aktörlerden biri olan borsa yok. Ancak bunun bölgede tekabülü yok. Bunu mercimekte görüyorsunuz. Türkiye’de ki mercimek üretiminin 5’te 4’ü Mardin, Urfa ve Diyarbakır hattında yapılıyor. Ama burası mercimek fiyatlarını belirlemiyor. Bir bakıyorsunuz Antep’tekiler özellikle ihracatçı firmalar bunu belirleyen durumuna gelmişler.”

‘ÜRETİCİ BİRLİKLERİNE İHTİYAÇ VAR’

Tarıma bağlı, tarımın üzerinde şekillenmiş olan endüstride güçlü bir atak yapamadıklarına vurgu yapan Mızraklı, “bu noktada hep beraber düşünerek birlikte ne yapabiliriz. Amed ölçeğine baktığımız zaman üreticiden tüketiciye olan zincirlerden tutup diğer bir ürün olan 2’inci ürün yani endüstriyel boyutta aktarımı gibi birçok başlıkta nitelikli bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Hep inandığımız bir şey var birlik. Üretici birliklerinin ortaya çıkardığı güçlü dinamiklere ihtiyacımız var. Bu noktada yerel yönetimler kapasitesin bundan sonraki dönemde güçlü bir şekilde buna katkı vermeye çalışan, buna omuz vermeye çalışan gücü fazla olacak. Ne olursa olsun bir olmak zorundayız. Çiftçinin ürettiği ürünün heba edilmemesi için elimizden geleni yapmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

‘BU TOPRAKLARA HASRET OLDUĞUMUZ BARIŞI EKECEĞİZ’

Mızraklı’nın ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise şunları söyledi: “Bereketli topraklar üzerindeyiz bu topraklara ne ekseniz çıkar. Ama biz bu topraklara hasret olduğumuz barışı ekeceğiz. Yerel demokrasi barış demek, huzur demek, üreteni biz yöneteni biz demektir. Toprağımıza dilimize, kültürümüze, kimliğimize, tarihimize sahip çıkacağız.”

TARIM ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR ÇİFTÇİLERE AKTARILDI

Yapılan konuşmaların ardından Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Ziraat Mühendisi Tahir Alan, katılımcı çiftçilere, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılık alanlarında gerçekleştirdiği çalışmaları aktardı. Alan’ın konuşmasından sonra çiftçiler, kurulan serbest kürsüde sorunlarını, taleplerini ve önerilerini dile getirdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme