enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
ALTIN
2.292,51
BIST
9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Kirişci’den, Diyarbakır’da yaş koza üreticilerine müjde!

Kirişci’den, Diyarbakır’da yaş koza üreticilerine müjde!
REKLAM ALANI

Bakan Kirişci, Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Gelecekte Diyarbakır’ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayı”nda, tarıma dair faaliyetlerin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Tarımın aslında mevzuat açısından bir eksiğinin kalmadığını dile getiren Kirişci, 12 temel kanunun 20 yıllık AK Parti hükümeti döneminde gündeme geldiğini, şu anda bu kanunların icra edildiğini anlattı.

Tarım ülkesi olan Türkiye’nin daha önce bir tarım kanununun olmadığına dikkati çeken Kirişci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lisanlı depoculuğun hayat bulması için büyük bir çaba sarf ettik. Vatandaşa da anlatmakta güçlük çekmedik, fakat bilinmeyen bir konuyu anlatmak ne kadar mahir ve ne kadar yetenekli olursanız olun somutlaştırmak ancak o hayata geçtikten sonra oluyor. Bugün tarım sigortası var. ‘Onun içeriğine şu poliçe de dahil edilsin, bu risk de burada yer alsın.’ diye her geçen gün talep artıyor. Biz bundan mutlu oluyoruz. Çünkü medeni üreticiler dünyanın dört bir yanında hep bu tarım sigortasını arzu etmişler. Ama bunu uygulayabilen ve bunda başarılı olabilen nadir ülkeler olmuş. O ülkelerin diyebilirim ki en tepesinde şu anda gelmiş durumdayız. Bu ülke tohum ithal eden ve ithal tohumlarla üretimini yapan bir ülkeydi. Islahçı hakları kanunu getirdik. Bu çerçevede kendimize olan yeterliliğimiz yüzde 31’lerden yüzde 94’lere çıktı. Önemli bir kanun da toprak koruma ve arazi kullanım kanunu. Bu kanun çıkana kadar 32 yılda 2 milyon hektar alan maalesef kaybedildi. Bu kanun bizim bütün çabalarımıza rağmen elbette sıfırlamadı fakat bu işi en azından yavaşlattı.”

YAŞ KOZA ÜRETİCİLERİNE MÜJDE

Konuşmasında yaş koza üreticilerine müjde veren Bakan Kirişci, “Diyarbakır’ın Kulp ilçemiz Türkiye’deki ipek böcekçiliği konusunda gerçekten aslan payını alıyor. Çok büyük bir faaliyeti var. Orada kurulmuş olan tesiste emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah 80 lira olan yaş kozayla ilgili desteklerimizi yüzde 100 artırarak 160 liraya çıkarıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Aynı şekilde koza tohumuyla ilgili olarak da 120 lira iken 240 lira kilogram başına desteği de sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“DÜNYADA VAZGEÇİLMEYECEK TEK SEKTÖR TARIM”

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da dünyada vazgeçilmeyecek tek sektörün tarım olduğunu anlatarak, tarım sektörünün insanlığın başlangıcından itibaren başlayan ve kıyamete kadar devam edecek tek sektör olduğunu söyledi.

Tarımın planlanması ve programlanmasının çok önemli olduğuna işaret eden Su, şöyle konuştu: “Bir taraftan dünya nüfusu hızla artıyor. 50 yıl önceye göre dünya nüfusu iki katına çıktı. Tarım ve gıda sektörünün gittikçe çok daha önemli hale geliyor. Bu sektörle ilgili çok ciddi çalışmalar yapmamız lazım. İşte bu çalıştaylar bunun için bize önemli birer ışık olacaktır. Diyarbakır’ın tarımsal alanda çok önemli bir potansiyeli var. Buğday, mercimek, pamuk üretiminde, manda sayısında, koyun varlığında il olarak birinci, üçüncü, dördüncülüğümüz var. İpek böcekçiliği de çok önemli bir sektör. İnşallah bu barajlardan sulamayı arttırdığımız zaman bu sektörlere birincilik, ikincilik, üçüncülükleri ekleme imkanımız olacak.”

“DİYARBAKIR DÜNYA ÇAPINDA ÖNE ÇIKAN, BİR TARIM VE GIDA SANAYİ MERKEZİ OLACAK”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da devam eden büyük sulama projeleri bittiğinde Diyarbakır’ın dünya çapında öne çıkan, bir tarım ve gıda sanayi merkezi olacağına inandığını söyledi.

Silvan Barajı faaliyete geçtiğinde 2 milyon dönümlük bir alanın daha sulu tarıma açılabileceğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, böylece pamuk, mısır, soya gibi önemli tarımsal sanayi ürünlerinin buradan çıkabileceğini aktardı.

Tarımsal hasılada Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada, dünyada 10. sırada olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Buradan elde ettiğimiz 25 milyar dolar ihracat sayesinde, net döviz geliri kazanmakta ve dış ticaret fazlası vermekteyiz. Dünyada orta sınıf devamlı büyüyor. Orta sınıf, daha çok tüketiyor, daha çok harcıyor. Her yıl orta sınıfa neredeyse 2 Türkiye ekleniyor. Yanı başımızda, çevre coğrafyamızda 2 milyar kişi yaşıyor. 500 milyar dolar gıda, tarım ve hayvancılık ürünü ithal ediyor çevremiz. Demek ki elimizin altında müthiş bir imkan var. Tüm bu coğrafyayı biz doyurabiliriz. Böylece hem para, hem de stratejik güç kazanırız. Dünyayı doyuran kimse, dünyanın lider ülkesi de odur. İşte bu nedenlerle tarımı asla ama asla ihmal edemeyiz.”

Çalıştaya, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehdi Eker ile Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, akademisyenler, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme