enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4884
EURO
34,7733
ALTIN
2.491,83
BIST
9.506,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
28°C
Diyarbakır
28°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
27°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi, ilk toplantısını Eş Başkan Serra Bucak başkanlığında gerçekleştirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ilk toplantısında konuşan Eş Başkan Serra Bucak, katılımcı, çoğulcu, çok kültürlü bir anlayışla çalışmak istediklerini belirterek, “Bizler, birlikte başarmak istiyoruz, bu başarıya önümüzdeki beş yıl birlikte imza atmak istiyoruz ve Diyarbakır halkına...
18.04.2024
Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Gurupta şampiyonluk mücadelesi veren Amedspor, geçen hafta deplasmanda 1-0 yendiği Kastamonu zaferinTürkiye 2’nci Ligi Kırmızı Gurupta şampiyonluk mücadelesi veren Amedspor, geçen hafta deplasmanda 1-0 yendiği Kastamonu zaferinin hikayesini anlatan bir video klip yayınlandı.in hikayesini anlatan bir video klip yayınlandı. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulüp Başkanı Aziz Elaldı,...
18.04.2024
Diyarbakır’da jandarma ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 67 kilo esrar ele geçirildi. Olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı. DİYARBAKIR GAZETE– İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince,  Lice ilçesi Birlik Mahallesi’nde operasyon düzenlendi. Operasyonda, çeşitli suçlardan hakkında arama kaydı da bulunan G.M. yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin ikametinde yapılan aramada da 67 kilo toz esrar...
18.04.2024
TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Akyıl, 9 günlük Ramazan bayramı tatilinde Diyarbakır’da yaşanan yoğunluğu değerlendirdi. Hareketliliğin Diyarbakır’daki esnafa ve turizmcilere ciddi anlamda yansıdığının altını çizen Akyıl, 2024 yılı turizm sezonunda 1 milyon 500 bin ile 2 milyon arasında turistin konaklamalı 3 milyon turistin Diyarbakır’a gelmesini beklendiklerini söyledi.   DİYARBAKIR GAZETE-...
18.04.2024

Kırtasiyeci esnafı iki kez mağdur oldu!

Kırtasiyeci esnafı iki kez mağdur oldu!
REKLAM ALANI

Tüm Dünyayı etkisi altına alan Pandemi süreci tüm sektörleri olduğu gibi kırtasiyeci esnafını da mağdur etti. Pandeminden önce Zincir marketlerde kırtasiye malzemesi nedeniyle de mağdur olan esnaf, pandemi süreci ile ikinci kez mağduriyet yaşadı.

Kısa bir önce kurulan Diyarbakır Kitap Kırtasiye Eğitim Öğretim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİKED) Başkanı Sinan Güldoğan, pandemi süreci ve zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satması nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

PANDEMİ SÜRECİ BİZİ ÇOK ETKİLEDİ

Pandemi sürecinin sadece kırtasiyecileri değil bütün sektörleri etkilediğine işaret eden Güldoğan, “Bunun yanında bizim sektörde gerçekten ciddi sıkıntılar yaşadı. Okulların kapalı olması insanların kırtasiyeye gelmesi sonuçta bizleri ciddi anlamda sıkıntıya soktu. Özellikle sadece kırtasiye satan meslektaşlarımız ve arkadaşlarımız daha ciddi sıkıntılar yaşadı. Ama kitapla uğraşan arkadaşlarımız biraz daha az etkilendi” dedi.

“KAPANAN ESNAFIMIZ OLMADI”

Güldoğan, Pandemi sürecinde kapanın esnaf olmadığını, kapanma seviyesine gelen birkaç esnaflarının bulunduğunu vurgulayarak, “Durumlar gerçekten iyi değil. Devletten destek alan esnafımız oldu. Kısa çalışma ödeneğine müracaat edenler aldı. Devlet sigortalarımızın yarısını ödedi ve belirli bir miktar yatırılan sigorta payına karşılık ödenek yaptı.

“SEZONDA GECE 12’LERE KADAR ÇALIŞIYORDUK, ŞİMDİ 8’DE EVE GİDİYORUZ”

Bizler öyle yerler var ki, 15 kişi istihdam edenler var, özellikle sezon dediğimiz 9. ve 10. Aylarda biz mesela 10 kişi çalışıyorsak bir 10 kişi daha ek arkadaş alıyorduk. 1-2 aylık özellikle üniversite öğrencilerden alıyorduk. Bu yıl almadık. Pandemi sürecinden önce yani sezon döneminde 12’ye kadar çalışırdık, şimdi normal rutin 20.00’da dükkanı kapatıyoruz.

“YÜZYÜZE EĞİTİM BAŞLAMASI BİZE PEK YARAMADI”

Yüz yüze eğitimi başladı. Kitapçı olan arkadaşlar sonuçta eğitim devam ediyor, evde de olsa yüz yüze eğitim de olsa sonuçta kitabın çocuğunu kitabı olması lazım. Sonuçta öğretmen ödev veriyor. Ödevlendirme yapacağı içinde kitabının olması lazım. Bu meyanda kitap satışı oldu belki istenilen düzeyde değil de yine işin yürümesi adı altında oldu.

“KIRTASİYE ESNAFINDA YÜZDE 50 KAYIP VAR”

Sadece kırtasiye satan yerlerde yüz yüze eğitimden bir faydası olmadı. Veli gelip malzemeye almaya geliyor kırtasiyeye sadece kitabını alıp gidiyor. 10 kalem ihtiyacı varsa 2 kalem bir defter alıyor o şekilde geçiştiriyor. Yüzde 50 civarında bir kayıp oldu”

ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYE MALZEMESİ SATILMASI BİZİ İKİ KEZ MAĞDUR ETTİ

Diyarbakır Kitap Kırtasiye Eğitim Öğretim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİKED) Başkanı Sinan Güldoğan, Zincir marketlerde kırtasiye malzemelerinin satılmasının pandemiyle birlikte iki kez mağduriyet yaşattığının altını çizerek, “Pandemi sürecinin yanı sıra zincir marketlerde de kırtasiye malzeme satışı çok etkiledi bizi. Ciddi zarar verdi. Biz sezonumuz olan 9 ayında başlarken, marketler bizim sektörde olmadıkları halde bizden 20 gün önce kırtasiye malzemesi satmaya başlıyorlar. İşimizi yapıyorlar. Bizden önce ürünlerini getiriyorlar tabi burada ulusal reklam çok önemli ulusal reklam desteği ile satışlarını yapıyorlar. Dernek olarak girişimlerimiz oluyor ama pek etkili değil. Devletimizin yetkili organlarının buna bir dur demesi lazım. Herkes kenti mesleğini yapmalı. Yaparsa bu sıkıntı kalkar.

“KISA ÖDENEĞİN UZATILMASINI İSTİYORUZ”

Kısa ödeneğin biraz daha uzatılması lazım. Gerçekten az da olsa bir katkısı oluyor. Kimine bin kimine 800 lira ödeniyor. Devlet aslında gerekeni yapıyor. Biz meslektaşlar olarak kendi işimize biraz daha sarılmalıyız” ifadelerini kullandı.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme