enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan...
19.04.2024
21 yıl 21 gün süren bir çalışma sonucu tarihi Sur içi minyatürünü yapan taş sanat ustası Fesih Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulunarak, mevcut maketin 10 katı büyüklüğünde yeni bir maket yapmak için yer talebinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın 80 yıl önceki halindeki Sur İçi maketi 21 yıl ve...
19.04.2024
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 48. Düzenlenen Turizm Haftası Bahar konseri ile sona erdi. DİYARBAKIR GAZETE – 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 48. Turizm haftası sona erdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce merkez Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi’nde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat...
19.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesine Mülkiye Müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Yerlikaya X hesabından “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında “İstiklal Marşı’nın okutulmadığına”, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise “Türk bayrağının kaldırıldığına” ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.” paylaşımını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden açıklama Diyarbakır...
19.04.2024

Kobani olaylarının 5. yılı

Kobani olaylarının 5. yılı
REKLAM ALANI

Bölge illerinde yaşanan, 53 kişinin ölümüne yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan Kobani olaylarının üzerinden 5 yıl geçti.

Bölge illerinde yaşanan, 53 kişinin ölümüne yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan Kobani olaylarının üzerinden 5 yıl geçti. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen Yasin Bürü ve arkadaşlarının öldürülmesi olayı dışında herhangi bir soruşturma açılmadı.

6 Ekim 2014’te Halkların Demokratik Partisi (HDP), Parti Meclisi ile MYK toplantısını yaptı. MYK sonrası yapılan yazılı açıklamada, Kobani için acil eylem çağrısı yapıldı. “Halklarımıza Acil Eylem Çağrısı” başlığı taşıyan açıklamada, “Kobani’de yaşanan katliam girişimine karşı 7’den 70’e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

Diyarbakır’da patlak veren ve Türkiye’nin pek çok iline yayılan toplumsal olaylarda ilk 3 günde 23 kişi öldü. 10 Ekim’de ölü sayısı 35 olarak açıklandı. Sonraki günlerde yaralıların da yaşamını yitirmesiyle toplam ölü sayısı 53’e yükseldi.

9 Ekim’de Diyarbakır’da basının karşısına çıkan dönemin HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yaşanan şiddet olaylarından dolayı üzüntülü olduklarını söyledi, olaylardan sorumlu olmadıklarını dile getirdi. Bu tarihte İmralı cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan ile diyalog kuruldu. Öcalan’ın çağrısı üzerine olaylar sona erdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; 36 ilde meydana gelen 2 bin 389 olayda, 48 sivil ve 2 polis yaşamını yitirdi, 438 sivil ve 331 polis yaralandı, 4 bin 291 kişi gözaltına alındı, bunlardan bin 105’i tutuklanarak cezaevine konuldu.

İHD RAPORUNDA YAŞAMINI YİTİRENLER

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi tarafından 7-12 Ekim günlerinde Kobanê’ye destek eylemleri sırasında yaşamını yitiren ve yaralananlara ilişkin hazırladığı rapora göre, 46 kişi yaşamını yitirdi ve 682 kişi de yaralandı. Yine rapora göre, bin 974 kişi gözaltına alındı, bunlardan 323 kişi ise tutuklandı. Raporda, Kobane olayları sırasında Van’da Hamdi Caner (55) ve Yunus Aktaş; Siirt’in Kurtalan ilçesinde Yusuf Çelik (17), Mehdi Erdoğan (35), Necmettin Çelik; Muş’un Varto ilçesinde Hakan Buksur (25); Diyarbakır’da Mahmud Enez (55), Süleyman Kale (19), Turan Yavaş, Yusuf Tokar, Murat Dağ (24), Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz, Ahmet Dağkak, Mesut Menekşe, Uğur Özbay (19), Baver Şeyhanoğulları (18), Cumali Güneş (30), Yasin Börü ve Hasan Gökgöz; Batman’da Emrah Demir; Mardin Kızıltepe’de Kerem Karaaslan (22), Fehad İbrahim Elduveric (Suudi Arabistan vatandaşı) Abdullah Muhamet Latif (Suriye vatandaşı); İzmir’de Ekrem Kaçaroğlu (38); Mardin’in Dargeçit ilçesinde Bilal Gezer, Sinan Toprak, Abdulkerim Seyhan; Siirt’te Davut Nas (17) ve Kamil Taş (25); Mardin’in Nusaybin ilçesinde Beşir Ramazan Arif; Adana’nın Yüreğir ilçesinde Ahmet Albay (69); Antep’te Sevgi Alıcı (18); İstanbul Esenyurt’ta Mert Değirmenci (18) yaşamını yitirdi.

Bazı kurum ve kuruluşların hazırladığı raporlarda ölü sayısı 52, bazılarında ise 53 olarak verilirken,  olaylarla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği için yaşamını yitirenlerin failleri bulunmadı.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşanan olayda Yasin Börü’nün de aralarında olduğu 4 kişinin yaşamını yitirdiği olayın gündeme getirilmesi sonucu  dava açıldı. 6-8 Ekim olayları gerekçe gösterilerek 4 Kasım 2016 tarihinde HDP’nin önceki Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, HDP’li birçok vekil ve belediye eşbaşkanlarına dönük tutuklamalar yaşandı.

Yaşanan olayların üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen etkin bir soruşturma yürütülmedi. Sadece Yasin Bürü ve arkadaşlarının öldürülmesi olayı ile ilgili soruşturma açıldı, olaya karıştığı öne sürülen kişiler hakkında dava açıldı ve birçok kişi ceza aldı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme