enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
18°C
Diyarbakır
18°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Koronavirüs için radikal kararlar bekleniyor!

Koronavirüs için radikal kararlar bekleniyor!
REKLAM ALANI

Koronavirüs felaketinin yaşandığı Diyarbakır’da tüm tedbirlere rağmen vaka artışı sürüyor. Siyasi parti, STK ve kanaat önderleri daha radikal kararların alınmasını istiyor.

Koronavirüs salgının merkez üssü konumuna gelen Diyarbakır’da tablo ağırlaşıyor. 600 yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi’nde boş oda kalmadı. Hastanede bulunan iki ameliyat salonundan biri yoğun bakıma dönüştürüldü.  Kışa hazırlanan kentte, 67 bin metre karelik Fuar alanının sahra hastanesine dönüştürülmesi için çalışmalar başladı. Kentte salgının tüm yükü Eğitim Araştırma Hastanesinin omuzlarına atılırken, Tabipler Odası Başkanı Elif Turan ise, dans ve halaya kısıtlama getirerek sorunun çözülemeyeceğini söyledi.

Türkiye’deki vaka artışında ilk 5’te yer alan Diyarbakır’da koronavirüsün hızına yetişilmiyor. Çin’in Wuhan’ı olarak adlandırılan Diyarbakır’da günde 1200 test yapılıyor. Bu testlerin ortalama 350 ile 400’ü pozitif çıkarken, yoğun vaka artışı kentteki hastaneleri kilitliyor.  İki pandemi hastanesinden biri olan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 70’i yoğun bakım olmak üzere 300’e yakın Covid-19 hastası tedavi görüyor. Boş oda kalmayınca hastane yönetimi iki ameliyat salonundan birini yoğun bakıma dönüştürdü.  Kentteki sağlık çalışanları büyük bir fedakarlıkla hastaları tedavi etmek için canı pahasına mücadele ederken, dışarıda ise kurallara uyulmaması tepkiye neden oluyor.

YASAKLAR ‘HALAYA’ İŞLEMİYOR

Vali Münir Karaloğlu başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, salgının yayılmasını önlemek amacıyla geçtiğimiz gün toplanarak önemli kararlar aldı. Bu kararlar arasında düğünlerin saat 19.30-22:30 arasında yapılması, gelin ve damat dışında davetlilerin oyun oynamaması, kafeterya, restoran gibi ruhsatında düğün salonu ibaresi olmayan tüm yerlerde düğünlerin yapılması yasaklandı. Ancak alınan bu kararlara rağmen kentte halay durdurulamıyor.

KAYA: ALDIĞIMIZ KARARLARDA BAŞARILI OLAMIYORUZ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, kentin ilk durumdan daha kötü bir durumda olduğunu belirterek, “Kentimiz ne yazık ki bu ciddiyetin farkında değil. Dünyada hızla yayılan bir dalga var. Ama burada 3 temel konuyu hayata geçirme konusunda başarılı olamıyoruz. Bu başarısızlığın sonucu insanlarımız ölüyor. Bakın iş kaybı yaşıyoruz, birçok kurumumuzda işler yavaşlamak zorunda kaldı. Çünkü bulaş riski çok arttı, çember öyle daraldı ki artık ister istemez en iyi hizmet yerine yalnızca hizmet verme noktasına geldik. Bunun tek bir nedeni var, maske ve sosyal izalasyon konusunda maalesef başarılı olamıyoruz. Pandemi kurulunda düğün ve mevlit gibi geleneksel etkinliklerin hiç olmasa doğru yürütülmesi yönünde kararlar almaya çalışıyoruz ama aldığımız kararlar uygulanmıyor” tepkisinde bulundu.

HASTANELERDE SIKINTI VAR, ÖLÜM SAYILARINDA ARTIŞ VAR

Tedbirlere uymayan işletmelerle ilgili radikal kararlar alacaklarını belirten Kaya, “Böyle devam ederse genel bir yasağa gitmek zorunda kalacağız. Genel yasağa gidilmesi durumunda ticaret etkinlikler, düğünler ve taziyelerin tamamen yasaklanması gündeme gelir. Buna geçmeden önceki son evredeyiz. Gurup grup hem düğün salonları hem de esnafı gezerek durumun ciddiyetini anlatmaya çalışıyoruz. Bu şekilde günlük bulaş hızını düşürmemiz lazım. Çünkü şuan kentteki hastanelerin çoğu sıkıntı yaşıyor, ölüm sayılarında artış var, bunları görmemiz lazım. Alınan kararlara uyulursa yüzde yüz mesafe kat edebiliriz. Eğer bunu yapmazsak, bu tedbirlere uymayanlarla ilgili cezai işlemler başlatacağız. Şimdiye kadar uyarı üzerinden yol almaya çalışıyorduk, ama görünen o ki cezai işlem olmadan sorun çözülmüyor. İstemediğimiz bir şey ama bu şekilde yol alamıyoruz. Doğrusu bu gidişle düğün sahipleri ve cafelerin kapatılması sürecine gidilecek. Bunun başka yolu yok. Sağlığımızı tehdit eden bu uygulamalara müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

SAHRA HASTANESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATIRIZ

Ticaret Odasına ait Fuar ve Kongre Merkezinin sahra hastanesine dönüştürülmesi ile ilgili de konuşan Kaya, “Kış ayına doğru gidilirken tablonun daha vahim bir boyuta ulaşacağı belli. Hastanelerin yetmemesi durumunda tabiî ki oranın hazır hale getirilmesi için çalışma başlatırız” dedi.

ÖZEL:14 SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLSİN

Önlemlerin yetersiz olduğunu kaydeden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Gönül Özel, sokağa çıkma yasağın ile salgının kentte kontrol altına alınabileceğini belirterek, “Bu nedenle en kısa zamanda 14 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi lazım.  Evet bir takım önlemler alınıyor ama bunlar yeterli değil. Yasak ile birlikte hasta olanlar tespit edilir, bu şekilde bulaş önlenecek. Maske yasağı var ama uyan yok. Bununda yolu cezadan geçer. Ceza olmayınca insanlar durumu ciddiye almıyor” ifadelerini kullandı.

AKAR: 14 BOYUNCA YASAK İLAN EDİLMELİ

Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Av. Muhammed Akar ise, zorunlu haller hariç 14 gün boyunca yasak ilan edilmesini istedi. Akar, “Mart ve Nisan ayındaki uygulamalar gelmeden sorun çözülmez. Hala millet halay çekiyor. Tedbirler sert olacak. Milleti rica ile ikna edemezsin. Bu şekilde sonuç alınamaz. Hani’de bir evde 7 kişi karantinada, ayın evin diğer tarafta insanlar toplanmış halay çekiyor. Sert tedbirler getirmezsen vatandaş bunu uygulamaz. Tek yolu kamu gücü ile yasakların gelmesi ve bunların takip edilmesi lazım. Köydeki muhtarlara talimat verilmeli, düğün ve taziye olursa bunu bildirmeli, bildirmiyorsa muhtara soruşturma açılmalı. Sıkı denetimler alınmalı” şeklinde konuştu.

SAHRA HASTANESİ ACİLEN KURULMALI

Kovid-19 vakalarının yoğun olduğu Mardin’de kamu ve sivil toplumun ciddi bir şekilde örgütlendiğini ifade eden Akar, “Mardin’de herkes toplumu uyarmak için seferberlik başlattı. Bu iş ne kamuya, nede toplumun vicdanına bırakılacak bir mesele değil. Herkes acilen örgütlenmeli ve kararlı tutum ortaya koymalı. Kamu, Emniyet Belediler, OHAL varmış gibi harekete geçmeli. Eylül ve Ekim ayında yüzlerce düğün olacak, bunları yasaklamazsak felaket büyüyecek. Şimdiden hastaneler doldu. Kış için şimdiden önlem alınmalı ve sahra hastanesi hemen devreye girmeli. Çünkü Diyarbakır’daki hastaneler tüm bölgeye hitap ediyor. Din görevlilerine büyük önem düşüyor. Din adamları Cuma günleri hutbede milleti bu şekilde uyarmalı” dedi.

YEŞİL: UYARILARA RAĞMEN HALAY ÇEKMEYE DEVAM EDİYORLAR

Normalleşme öncesi Diyarbakır’da ciddi tedbirlerin alındığını hatırlatan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, “Diyarbakır’da pandeminin ilk zamanlarında alınan tedbirler ile birlikte  vaka sayıları şimdiye göre çok düşüktü. Ancak  normalleşme adımları ile birlikte  tedbirlerin gevşemesi sonrasında halkımızda  corona salgınının geçtiği şeklinde bir algı oluştu. Valilik ve İl Pandemi Kurulunun belirlemiş olduğu kurallara uyulmadığı için vaka sayılarında artış oldu. Kentimizde ne yazık ki maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmuyor. Tüm uyarılara rağmen düğünlerde halay çekildiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra taziye geleneği devam ediyor” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇMELİ”

Testi pozitif çıkan bazı vatandaşların bu durumu gizlediğini, temaslı kişileri ilgili kurumlara bildirmediğini ifade eden Yeşil, “Bu vatandaşlarımız ne yazık ki hiç bir şey yokmuş gibi dışarıda geziyor. Kentteki hastanelerde yer kalmadı. Bu konuda Sağlık Bakanlığı acilen tedbir almalı. Hatta zaman geçmeden sahra hastanesi kurulmalı” dedi.

Kaynak: Tigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme