enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5629
EURO
34,7123
ALTIN
2.410,49
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
DİYARBAKIR HABERİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü, bu hafta Diyarbakır dahil 6 ilde sıcaklıkların mevsim normallerinin 10 ila 15 derece üzerine çıkmasının beklendiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının artmaya devam etmesi ve hafta boyunca mevsim normallerinin...
22.04.2024
Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, 20 Mart tarihinde, kadrolu bir çoban alımı yapılacağı duyurusu üzerine yapılan başvurular, 16 Nisan tarihinde noter huzurunda çekilen kura ile belirlendi. DİYARBAKIR GAZETE– Buna göre, 4 asıl ve 4 yedek adayın belirlendiği çoban kadrosu için başvurularla ilgili evrakları, bugün saat 17.00’a kadar üniversite yönetimine teslim etmesi gerekiyor....
22.04.2024
31 Mart’taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Diyarbakır’daki 8 mahallede, rakiplerini geride bırakan kadınlar, vatandaşa hizmet için işe koyuldu. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’ın merkez Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçesine bağlı 8 mahallede rakiplerini geride bırakan kadınlar, muhtar seçilmeyi başardı. Merkez Bağlar ilçesi Şeyhşamil Mahallesi’nde Çiçek Gözen, Körhat Mahallesi’nde Dilek Dere, Muradiye...
22.04.2024
Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Iğdırspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, şampiyonluk turu atmayı beklerken bir trafik kazası geçirdiklerini belirterek, “Muhteşem taraftarımızdan özür diliyorum.” DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Iğdırspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, şampiyonluk turu atmayı beklerken bir trafik kazası geçirdiklerini belirterek, “Muhteşem taraftarımızdan özür diliyorum. Bir trafik...
22.04.2024

Kuraklık nedeniyle bal üretimi sıfıra düştü

Kuraklık nedeniyle bal üretimi sıfıra düştü
REKLAM ALANI

Yıllık 4 bin ton bal üretilen Diyarbakır’da kuraklık nedeniyle bal üretimi sıfıra düştü. Diyarbakır Arıcılar Birliği Başkanı Fahri Saylak, sektörün desteklenmesini istedi.

Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan kuraklık, çiftçiyle birlikte arıcıları da vurdu. Mevsim normallerinin çok altında seyreden yağış ve erken başlayan sıcakların bitkileri kurutması bal üretimini olumsuz etkiledi. Çiçeklerin erkenden kurumasıyla yeteri kadar nektar toplayamayan arıların bal yapamaması nedeniyle yıllık 3 bin 500 ile 4 bin ton bal üretilen Diyarbakır’da bal üretimi sıfıra düştü. Bine yakın bal üreticisinin Diyarbakır’da işletme sahipleri sektörün desteklenmesini istiyor.

Konuya ilişkin birlik binasında basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Saylak, Diyarbakır’da toplamda bini aşkın arı işletmesi olduğunu ifade ederek, kentteki arıcıların yıllık 3 bin 500 ila 4 bin ton bal üretimi gerçekleştirdiğini belirtirken, geçen yıl bal rekoltesinin yüzde 40 azaldığını bu yıl ise kuraklıktan kaynaklı hiç bal olmadığını söyledi.

‘GEÇEN YIL YÜZDE 40 REKOLTE KAYBI YAŞADIK’

Geçen yılki kayıplarını bu sene tamamlamayı umduklarını belirten Saylak, “Tabii bu yıl beklentimiz daha fazlaydı, çünkü geçen yılki stokları tamamlaması için ihtiyacın karşılaması noktasında beklentimiz daha fazlaydı. Bu yıl bal hiç olmayınca arz talep dengesi daha da bozuldu. Arıcılık sektörü bu yıl çok büyük zararlar gördü. Bu yıl balımızın olmayışı, geçen sene de yüzde 40 rekolte düşüklüğü bizi sıkıntıya soktu. Geçen yıl da arıcılarımız kazanmadı. Rekoltede yüzde 40 düşüş, ancak masrafları çıkardı demektir. Arıcılık işletmesindeki ekonomi böyle yürüyor. Biz arılarımızı birkaç yeri gezdirmek zorundayız ama mazotun akaryakıtın bu kadar yükselmesi kullandığımız alet ve edevatlarına bu kadar yükselmesi arıcılara 2020 yılında ciddi zorluklar yükledi.” diye konuştu.

‘2021 YILI ÇOK KÖTÜ BİR YIL OLDU’

Arıcıların mevsim farklılıkları nedeniyle arıların nektar toplaması için çeşitli bölgelere gitmek zorunda olduğunu ifade eden Saylak, “Geçen seneden kalma bir rekolte düşüklü nedeniyle birçok arıcı arkadaşımız gidemez oldu. Dolayısıyla arısını güçlendiremedi. İlkbaharda arıyı güçlendiremezsek bal olsa bile alamayız. Bizim de arımızı geliştirmemiz gerekir. Arıları beslemeye tabi tutuyoruz, 45 gün sonra çıkan yavru bize bal getirecek. Bilimsel olarak bu çalışmayı yapıyoruz. Türkiye’de Arıcıların yüzde 90’ı profesyonel olarak çalışmakta. Arıcılığı hobi olarak yapan çok az.  Geçen yıldan kalan rekolte düşüklüğü ve arıyı besleyememe nedeniyle ekonomik anlamda bizim için 2021 yılını çok kötü bir yıl yaptı.” ifadelerini kullandı.

‘KOVAN BAŞI 50 TL DESTEK İSTİYORUZ’

Çin’den sonra Türkiye’nin arıcılık sektöründe ikinci sırada olduğunu dile getiren Saylak, sektöre sahip çıkılması isteyerek, “Yetkililerin, devletin arıcılığı desteklemesi gerekiyor. Devletten arıcılara destek bekliyoruz. Biz demiyoruz devletin verdiği parayı arıcılar cebine atsın. Arımızı besleyip seneye çıkaracak kadar bir destek yapılsın. Kovan başına 50 TL doğrudan destek istiyoruz. Hem pandemiden hem de kuraklıktan dolayı arıcıların desteklenmesi gerekiyor. Arıcılara destek verilmezse ne arıcılıkta dünya ikincisi kalabiliriz ne de var olan üretici arkadaşlarımız arıcılığı sürdürebilirler.” şeklinde konuştu.

Kendisinin de arılarının büyük çoğunluğunu yitirdiğini kaydeden Saylak, “Bu sene bitkiler olmadığı için bir gram bal alamadık. Arıcıların bal sezonu bu yıl boş geçti. Öyle ki, arılar bu yıl kendi yiyeceğini dahi karşılayabilecek durumda değil.” bilgisini paylaştı.

‘DOĞRUDAN DESTEK İSTİYORUZ’

Üretimsizlik nedeniyle bal fiyatının daha da yükseleceği uyarısında bulunan Saylak, şöyle konuştu:  “Yeni bal olmayınca eldeki bal daha da kıymetlenir. Zaten daha şimdiden bal fiyatları yüzde 40 artmış durumda. Bal stoku olanlar fiyat arttırıp piyasaya sundular. Bal fiyatları bu gidişle daha da zamlanacak. Bal üretimi olmazsa ithal bal gündeme getirilebilir, ama burada önemli olan arıcılığın korunmasıdır. Arıcılar devlete hiçbir yük olmadan ülkeye katkı sağlıyorlar. Arıcılık olmasa ballı bitkiler kuruyup gidecek. Arıcılar tüm zorlu koşullara rağmen doğaya gidip bal üretimi yapıyorlar. Devletin de arıcıların dar gününde destek çıkması lazım. Sadece borç ertelemekle olmaz. Arıcılara arıların besleyebilmeleri için doğrudan destek yapılması gerekiyor. Önemli olan arının korunması bir sonraki yıla çıkarılmasıdır. Arımızı öldürmeden seneye yetiştirmek istiyoruz. Amacımız arı popülasyonunu korumak. Arıcılar olarak maddiyatı hiç düşünmedik. Arıcılar olarak mevcut potansiyeli öldürmeden koruyalım istiyoruz. Arılar ölürse insanlar da ölür. Biz dorudan destek istiyoruz. Devletin kovan başına 50 TL vermesi gerekiyor ki, arılarımızı besleyebilelim, seneye potansiyelimizi artıralım. Elimizdeki mevcudu koruyamazsak arıyı da ithal edeceğiz. Yetkililerin bir önlem almasını istiyorum. Devletten arılarımızı yaşatacak bir destek istiyoruz.”

Salih YEŞİL’in Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme