enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5732
EURO
34,7825
ALTIN
2.509,19
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’daki STK ve İş camiasından şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyen Amedspor’a destekler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yeşil-kırmızılı takıma destek için Amed storeye giderek forma alan iş ve STK temsilcilerine hergun birileri ekleniyor. Diyarbakır’da faaliyet yürüten Özdemir İnşaat sahibi Yusuf Özdemir de Amedspor’a destek için Amed Storeyi Ziyaret...
19.04.2024
Lider Amedspor Kendi sahasında konuk edeceği İğdır FK spor maçı biletleri kapış kapış. Dün 10 bin bilet satışı gerçekleşirken, büyük izdiham yaşandı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor yönetimi, karaborsa satışları önlemek için bilet satışlarını tek elden ve kendi belirlediği satış noktalarından gerçekleştiriyor. Dünkü satışların yapıldığı Amedstore ve Hacı Baba Pastanelerinde büyük izdiham...
19.04.2024
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de daha görünür biçimde müdahil...
19.04.2024
Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliğiyle 1.Şiir Yarışması düzenlendi. 110 çocuğun katılımıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliği ile 1. Şiir Yarışması düzenlendi. 7-12 ve 13-17 yaş kategorilerinde toplam 110 çocuğun  katıldığı yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri...
19.04.2024

Kuraklık uyarısı: Çiftçiler tarım işçisine dönüşebilir

Kuraklık uyarısı: Çiftçiler tarım işçisine dönüşebilir
REKLAM ALANI

Sendikalar, meslek odaları ve derneklerin temsilcileri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kuraklık uyarısı yaparak, destek sunulmadığı taktirdi birçok çiftçinin tarım işçisine dönüşeceğini belirtti.

Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen), Diyarbakır, Urfa, Mardin şubeleri, Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Mezopotamya Ekoloji Derneği, Sur ilçesine bağlı Kozan (Qozan) Mahallesinde, kuraklığın tarımsal üretime etkilerine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Arazide konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Abdussamed Ucaman, bölgede ciddi bir kuraklığın yaşandığını, bunun sadece iklim değişikliğiyle alakalı olmadığını, artan baraj sayılarının ekosistemi değiştirdiğini ifade etti. Kuraklığa ilişkin çiftçilerin mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ucaman, yetkililerin bu konuya el atmasını, aksi taktirde özelikle mercimek, arpa ve buğday üretiminin, sofralara ciddi yansımalarının olacağını belirtti.

Ardından basın açıklamasını okuyan Tarım Tarım Orkam-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, oluşan kuraklık sebebi ile felaketlerin kapıda olduğuna dikkat çekti.

‘ARPA, BUĞDAY, MERCİMEK YÜZDE 80 AZALDI’

Bölgede yaşanan mevcut kuraklığın, İthal Sertifikalı tohumlara yönlendirme, yerel tohumları ıslah edilememesi vb. birçok etkene bağlı olmakla birlikte, yağışın az olmasından da kaynaklandığını ifade eden Demirkıran, bu durumun, mevcut kuru tarım yapılan alanlarda şiddetli bir tahribata yol açtığını ifade etti. Bu yıl yağışlarda yüzde 56 azalma yaşandığını anımsatan Demirkıran, Buğday, Arpa, Mercimek vb. bitkilerin sulu tarım yapılamayan alanlarda yüzde 80 oranında zarar gördüğünü ve bu durumun telafisinin olmadığını söyledi.

‘CİDDİ SORUNLAR YAŞANBİLİR’

Mevcut zararın tazmin edilmemesi halinde önümüzdeki sezonda çiftçinin üretim yapamayacağını söyleyen Demirkıran, mevcut kuraklığın ülkede kıtlığa yol açabileceğini ifade etti. Çiftçinin sahada acı hakikati deneyimleyerek yaşadığını, perişan durumda olduğunu anlatan Demirkıran, önlem alınmadığı takdirde toplumsal ve ekonomik boyutta ciddi sorunlar yaşanacağına dikkat çekti. Demirkıran, “Başta un olmak üzere, bulgur, saman ve yem bitkileri fiyatlarında da ciddi bir artış yaşanacağını, tahıl ve bakliyat üretimindeki sıkıntının et ve süt üretimini de etkileyeceğini söylüyoruz. Et ve süt üreticisi yem bulamayacak, bulamayınca işi bırakacak. Etin sütün kilosu artacak, ekmeğinden, bulguruna, makarnasından, etine, sütüne vatandaş her şeyi çok daha pahalı alacak.” diye konuştu.

‘ZARARLAR KARŞILANMALI’

Çiftçinin zararının karşılanması gerektiğini ifade eden Demirkıran, ”Çiftçi girdi maliyetlerinin desteklenmeli, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları ertelenmelidir. Mevcutta ödenen desteklere ek olarak Dönüme en az 350-400 lira destekte bulunması gerekiyor. Yanlış Tarım ve su politikalarından vazgeçip gerçekçi politikalar oluşturulmalıdır. Devletin bu kuraklıkta üreticiye sahip çıkması ve acilen afet bölgesi ilan etmesi gerektiğini söylüyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘MEVSİMLİK İŞÇİ OLACAĞIZ’

Ardında konuşan Emin Kıran adlı çiftçi, şu an iflas ettiklerini ve oturup beklediklerini ifade etti. Kuraklıktan dolayı ekilen tüm ürünlerinin kuruduğunu ve borçlu olduğunu söyleyen Kıran, “Aldığımız, tarım ilaçlarını, gübreyi ve benzinin hepsini borçla aldık. Ekinler kaldırılınca ödeyeceğiz dedik, ancak şu an kaldırılacak ekin yok tarlada. Devlet bu konuda destek vermediğinde, ailecek mevsimlik işçi olarak gidip çalışmaya mecbur kalacağız gibi görünüyor. İktidardan talebimiz bizlere destek sunsun, destek sunulmadığında bölge olarak çoğu insan buradan göç etmek zorunda kalacak. 100 dönüm arazi ektim, 100 bin lira gideri oldu ve şu an o tarladan 100 bin lira mahsul elde etmem mümkün değil, sulama parasını bile ödeyemez haldeyiz.” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme