enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5362
EURO
34,7931
ALTIN
2.435,38
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Meclis’te açlık grevi gündemi

Meclis’te açlık grevi gündemi
REKLAM ALANI

Açlık grevleriyle ilgili Meclis’te siyasi partilerle görüşen İHD Genel Başkanı Türkdoğan, ‘Biz infaz kanunu eşit uygulansın diyoruz. Hiç kimse bunu reddedemez. Kimse reddetmedi’ dedi.

Cezaevlerinde başlayıp Tüm yurda yayılan açlık grevleri tehlikeli sınırı aşmış durumda.  İnsan hakları savunucuları, avukatlar ve sağlıkçılardan oluşan bir heyet, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüşerek açlık grevleriyle ilgili adım atılmasını istedi. Görüşmelerde, hazırlanan rapor da sunuldu.

Heyette İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeydan, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, ÖHD Eş Sözcüleri Ayşe Acinikli ve Bünyamin Şeker, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, ÇHD Genel Sekreteri Nergis Aslan, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Murat Ekmez yer aldı.

Heyet, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile görüştü. Görüşme sonrası bilgi veren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı kınadıklarını belirterek, Türkiye’nin bu siyasi atmosferden kurtulması gerektiğinin altını çizdi. Türkdoğan, görüşmede, bir demokrasi ittifakı kurulmasının önemini vurguladıklarını dile getirdi.

TEMELLİ: HAK MÜCADELESİ VERENLER HER GÜN SALDIRIYA UĞRUYOR

Heyet daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile görüştü. Görüşmenin basına açık kısmında açıklama yapan Temelli, “Her gün hak mücadelesi veren, insan hakları mücadelesi verenlere yönelik şiddet, saldırı ve gözaltılarla karşı karşıya kalıyoruz. Bundan en çok mağdur olan kesim de anneler. Özellikle Gebze Cezaevi’nde sürekli hale gelen tablo hepimizi derinden etkilemektedir. Annelere yönelik bu saldırı, adını net koyalım bu rezillik kabul edilebilir bir şey değil. Bu konuda herkesin duyarlı olması lazım” dedi.

Hem Kürt anneleri hem Türk annelerinin büyük acılar yaşadığını dile getiren Temelli, “Bu bir iktidar ve savaş politikasıdır. Savaş ve şiddet politikasında ısrar eden bu iktidar annelere acı çektirmeye de devam ediyor” diye konuştu. Demokrasi, toplumsal barış, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı gibi konularda herkesin üzerine düşen sorumluluğu almasını isteyen Temelli, “Açlık grevinde olan arkadaşlarımız kritik aşamada. Kalıcı hasar oluşmaya başlamış durumda. Bir an önce açlık grevlerinin bitmesi için bu toplantı vesilesiyle Adalet Bakanlığına çağrı yapmak istiyorum. Hukukun gereği neyse onu yapın” ifadelerini kullandı.

TÜRKDOĞAN: 4 MİLLETVEKİLİ AÇLIK GREVİNDE, ZİYARET EDEN YOK

İHD Genel Başkanı Türkdoğan da sabah Kızılay’da kendilerine yönelik polis saldırısını hatırlatarak, “Cumhur İttifakı’nı oluşturan siyasi partilere bunu tekrar tekrar hatırlatmak gerekiyor. Polis kendisini devlet yerine koyuyorsa oraya devlet denmez” dedi. “Tecrit kangren olmuş durumda. İmralı Cezaevinde bu katı bir şekilde uygulanıyor ve pek çok cezaevinde de bu uygulamalar var. Keyfilik had safhada” diyen Türkdoğan, şöyle devam etti: “Bu parlamentonun 4 üyesi şu anda açlık grevinde. Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç vekillerimiz açlık grevinde. HDP dışında parlamentodan ziyaret eden kimse yok. Bir tek Sezgin Tanrıkulu ziyaret etti. Diğer partilerin ilgisizliği çok garip. Sorunun çözümü noktasında, infaz kanunu uygulanırsa sorun rahatlıkla çözülebilir. Biz de yıllardır infaz kanunun İmralı’da Öcalan ve arkadaşları için uygulanmasını istiyoruz. Umuyorum tüm bu demokratik çabalar sonuç alır.”

Polisin annelere yönelik tutumu için “özel savaş yöntemi” ifadesini kullanan Türkdoğan, “Bunu merkezi bir talimatla uyguladıklarını düşünüyoruz. Barış Anneleri ve Cumartesi Annelerine de izin verilmiyor. Bir iktidar annelerin demokratik taleplerini yasaklama boyutuna gelmişse insanlıktan kopmuştur” ifadelerini kullandı.

Heyet, Meclis’te ayrıca AKP Grup Başkanvekili Naci Bostan ve Saadet Partisi ile de görüştü.

90 HAPİSHANEDE 2987 KİŞİ AÇLIK GREVİNDE

Görüşmelerin sonucuna dair Artı Gerçek’e konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, tespitlerine göre, 90 hapishanede 2 bin 987 kişinin açlık grevinde olduğunu belirtti. Türkiye tarihinde ilk kez bu kadar çok mahpusun açlık grevinde olduğuna dikkat çeken Türkdoğan, siyasi partilere rapor sunduklarını ve açlık grevcilerinin sağlık durumu hakkında bilgilendirdiklerini söyledi.

KİMSE TECRİTİ SAVUNMUYOR

Özellikle 16 Aralık’ta eyleme başlayan mahpusların sağlık durumunun daha ciddi olduğunu belirten Türkdoğan, görüşmelerinde siyasi partilerden talepler konusunda iktidarın adım atması için girişimde bulunmalarını istediklerini aktardı. Türkdoğan, “Özellikle iktidar partisi bizi dinledi ve dosyayı en kısa zamanda yetkililere aktaracaklarını ifade etti. Yine CHP, HDP, Saadet Partisi’ni de bilgilendirdik. İYİ Partisi temsicileri şehir dışında oldukları için görüşemedik, daha sonra görüşeceğiz. Görüşmelerin faydalı olduğunu düşünüyorum. Son gelişmelerden haberdar oldular, mahpusların sağlık durumu ve yaygınlığından haberdar oldular. Hiç kimse tecritin varlığını savunmuyor. Dolayısıyla bu meselesinin siyasi boyutuyla ilişki olduğunu ileri sürüyorlar ama en son noktada insani ve hukuki bir mesele olduğunu da kabul ediyorlar. Kimse infaz kanununu reddetmiyor. Biz infaz kanunu eşit uygulansın diyoruz. Hiç kimse bunu reddedemez. Kimse reddetmedi. Herkes dinliyor, karşı çıkmıyor. Biz de o zaman çözün bu sorunu diyoruz.”

Türkdoğan, seçim sürecinin de bitmesiyle açlık grevlerine kamuoyu duyarlılığının artacağını düşündüğünü ifade ederken, süreci yakından izlediklerini dile getirdi. Kaynak: artıgerçek

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme